Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte holky,
dneska jsem byla opět na kontrole v porodnici. Termín porodu mám dnes. Paní doktorka mě neuvěřitelně „vyšetřila“ a sdělila, že poté budu krácet, což se stalo. Nikdo z mých kamarádek s tím nemá žádné zkušenosti.
Musím přiznat, že jsem byla ráda, že jsem „dolezla“ domů. Fuj, no nic moc.
Nevím, jestli mi chce dr. mimouše popostrčit, každopádně máte některá z vás s něčím takovým zkušenosti?
Dik
Jitka + Lukášek 40 t.t.
Ahojky,
já myslím, že to by to mohl být jeden chmat (má to nějaké jméno, ale to jsem zapomněla), kterým se dá porod trochu uspíšit. Můj doktor to na mě taky zkoušel, ale nepomohlo to. Nicméně nemáš se čeho bát. Miminu ani tobě to uškodit nemohlo. Ale příjemné to fakt není, co si budeme povídat.
Přehu rychlý a hezký porod a co nejdřív!
Jana + Kačenka 6m
Ahoj Jitko,
neboj, je to běžný postup pro vyvolání porodu. Na některé ženy to ani nezapůsobí. Porod může přijít za týden nebo víc.. tělo si samo řekne. Není to příjemné, ale Lukášek za to stojí, ne?:) Dělá se to , aby ženy moc nepřenášely, protože to není dobré pro miminka. Tak hodně zdraví oběma a šťastný porod!
Zuzina+Baruška (5měsíců)
Mam pocit, ze se tomu rika Hamiltnuv hmat. Me to teda nedelali, prenasela jsem 10 dni a stejne jsem porodila planovanym cisarem. ![]()
Tenhle „hmat chvat“ mi delali pravděpodobně také, opravdu nic příjemného, ale za dva dny jsem měla svoji Berušku v náručí… Bylo to děláno z toho důvodu abych něpřenášela moc dlouho, už jsem byla po termínu. Sice to opravdu chvíli bolelo, krvácela jsem, ale dětťátko bylo v pořádku a šlo za dva dně na svět. Takže se pravďěpodobně brzy také dočkáte. Tak hodně štěstíčka Gabka
Také mám tento hmat za sebou.Do 12hod.po něm se mi syn narodil. ![]()
Ale krvácela jsem při jakémkoli gyn.vyšetření pro přílišnou překrvenost čípku.
Přeji rychlý porod bez komplikací.S
Ahoj, tak tohle nepříjemné vyšetření mám taky za sebou. Ráno jsem byla u gynekologa na kontrole, ten mě „odloupnul“ jak mi sdělil a večer mi začali bolesti. Malá se narodila druhý den dopoledne. Myslím si, že to v každém případě porod ve většině případů uspíší ![]()
Jo, ale dr nesmí nic udělat aniž by se domluvil s pacientem … leda by byl v bezvědomí. Jednak to je povinnost a jednak to snad je i základní slušnost. Stefinka
Taky jsem podstoupila podobné vyšetření, dokonce několikrát, když jsem byla v nemocnici po termínu porodu (první mimčo bylo císařem, tak si mě chtěli podruhé hlídat). Měla jsem to štěstí
, že mě pan primář (jinak moc příjemný člověk) vyšetřoval před nastoupenou velkou vizitou. Myslela jsem, že vyletím z kůže. Ale malá se pak do 12hodin narodila, takže to funguje. Přeji pohodový porod a brzké setkání s miminkem!!
ahoj Jitus, taky s tim mam svoje zkusenosti. No, po pravde receno, nepomohlo nam to, prenaseli jsme tyden. Me tvrdili doktori, ze nejucinejsi na vyvolani porodu je pohlavni styk. Tak jsem se s manzelem snazili kazdy den a stejnak se malemu nechtelo. Takze trpelivost, az se Lukaskovi bude chtit na svet, sam si rekne…Preji rychly a pohodovy porod.
Upřímně řečeno, dost mě vyděsilo, že doktorka provede takový zákrok, aniž by o tom předem Jitce řekla a navíc se jí ani neobtěžovala sdělit, proč to udělala, jenom to, že bude krvácet. Nejsem lékař, ale v den termínu porodu mi připadá ještě brzo na nějaké zasahování. Já bych si to asi nenechala udělat, pokud by k tomu nebyl jiný důvod než jenom to, že už mám termín.
Jity, přeju rychlý a snadný porod a spokojené mimiško!
Takhle, myslím, že dr o tom měl rozhodně s dotyčnou (pardon, jméno si nepamatuji
) promluvit. Ale to, že to udělá v den termínu, před termínem nebo kdy po něm, to je na jeho uvážení a to vychází z toho, jak to vypadá s těhulkou. Kamarádce to udělali týden před termínem, protože už byla na rozsypání, hodně moc otejkala, vše bylo jinak připravené. Porodila za 4dny? Mě to udělala dr 10dní před termínem (měsíc jsem měla poslíčky, na porod to vypadalo, měli jsme planej poplach) a nakonec jsem rodila na termín.
Doktoři to vyzkoušej, pokud myslej, že to oběma stranám neuškodí a pomůže. Nemyslím, že zrovna Hamiltona dělaj pro svý potěšení, fakt to bylo něco. Krvácení nepříjemný a dokonce jsem měla snad kontrakci trvající cestou z Motola na Palmovku.
Moje dr se mě vyloženě neptala, spíš mi při vyšetřování řekla, že teď udělá něco nepříjemného, že mi to možná pomůže a informovala, co bude následovat (ještě jsem si byla pro injekci, která se pak dávala i na přípravně před porodem). Ke své dr mám absolutní důvěru, takže jsem s tím problém žádný neměla.
Ale je pravda, že kdyby to na mě zkusil někdo, koho neznam, asi bych z toho taky odvázaná teda nebyla ![]()
Přeji brzký porod
Gabča a Barča, 39týdnů
Ahoj holky,
děkuju za info. Předpokládala jsem, že něco podobného dr. udělala. Každopádně je pravdou, že mě o tom měla informovat. Já jsem očekávala normální kontrolu a najednou tohle ![]()
Zatím mám 1 den po „hmatu chvatu“ a nic. Krvácím + hlen. Takže asi porušená hlenová zátka. Tak čekám a čekám.
Taky mi předepsala 3 x denně 10 kapek - Secatoxin forte. Brala jste to některá? Prý na uvolnění porodních cest. Ovšem v příbalovém letáku se píše, aby to těhotné neužívaly.
To je fakt konec.
Měla jsem se víc ptát, vím, ale já byla ráda, že žiju. Kdyby mě na to upozornila, zas bych to prostě vnímala jinak. Drapla jsem průkazku, kterou mi podala, vzala recept a hurá pryč!
Všem moc děkuju
Jitka
S kapkama zkušenost nemám, ale vzpomněla jsem si, že jak mi dr udělala toho Hamiltona, tak mi k tomu napsala čípky spasmopan, měly prý pomoct taky…
No, nakonec nám nejvíc pomohl sex:)
GaB
Ahoj!
Tak tenhle „skvělý hmat“ jsem absolvovala několikrát, ale nikdy jsem po tom nekrvácela. Většinou mě na to upozornili. Nakonec jsem přenášela asi 10 dní. Ale myslím, že ten poslední hmat nakonec trochu pomohl, ačkoliv to pak stejně skončilo císařem.