Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte holky,
mám jeden problém. Jsem ve 32 tt a mimis stale neni otoceny hlavickou dolu. Pripada mi, ze tam na otoceni nema ani uz moc mista.
Vim, ze jsou na to otoceni jakesi cviky, ale funguje to opravdu? Doktor rikal, ze to moc nepouze. Me fakt prijde uz dost velky, aby se otocil hlavou dolu, kdyz je ted zadeckem. Tak siroke to brisko nemam.
Nebo neni to tim, ze mi obcas tvrdne bricho. Mozna, ze kdyz se snazi chudacek otocit a ta deloha mu ztvrdne, tak mu to nejde.
Pokud mate nejake zkusenosti, budu rada, kdyz se o ne se mnou podelite.
Jasmine 32tt
Ahojky Jasmine,ten náš rošťák byl taky pořád hlavičkou nahoru (asi aby měl lepší přehled
až do poslední chvíle.Jó,některým dětičkám se holt hlavou dolů bejt nechce.Nemá myslím cenu to řešit-když mi praskla voda,jela jsem do porodnice,kde sice doktoři tvrdili,že se stávají i případy,kdy se ten pinďa otočí na poslední chvíli,ale ten náš to prostě měl na háku.Zkrátka voda odtekla,bolesti začaly a jemu se prostě ven ještě nechtělo,protože nesestupoval…takže mi ho asi po sedmi hodinách vyndali a bylo to
A bylo to krásný nezmačkaný miminko
FaKT si s tím nelam hlavu,když se neobrátí,tak doktoři už si poradí
Držím palečky.
Mila
Ahoj Jasmine!
Pokud jsi prvorodicka, je to docela normalni, ze se dite neotoci zadeckem nahoru az i do 34.tydne. Obvykle se otoci kolem 32.tydne, ale neni to pravidlem, zvlast u prvorodicek! Do te doby se tam tak rochni a muze byt chvili hlavou vzhuru, chvili hlavou dolu. Po 34.tydnu uz je na case zkusit pretoceni. Ano, je na to nekolik „triku“, ktere mohou pomoci a funguji cca v 80% pripadu. Tak tedy:
1/ Miminko ma v deloze nejspis jeste spoustu mista. Pokud ti lekar nerekl, ze je detatko vetsi nez je obvykle, ma v deloze jeste spoustu mista na otoceni. Mela by jsi v myslenkach stale komunikovat s miminkem a domlouvat mu, aby se otocilo hlavou dolu. Dobre je si predstavovat, jak mimi dela v brise kotrmelec a obraci se hlavickou dolu. Miminko je na tvoji psychiku napojene vic, nez si myslis, a to, ze na jeho otoceni usilovne myslis mu muze pomoci se otocit.
2/ klek na kolenou, zadecek vyspulit nahoru, lehnout si na lokty nebo jestli to zvladnes proste se nantahnout s tim, ze jsi porad na kolenou a zadecek spulis nahoru. Jako pri sexualni poloze „zezadu“. Mela bys tak vydrzet jak dlouho chces a jak dlouho ti to bude prijemne, cca 10-15 minut a opakovat nekolikrat denne, treba 4×, proste tolikrat, kolikrat muzes a dokud ti to bude prijemny. Miminko chce mit hlavu nahore a brisko je takovy uvolneny, ze se mu tam lepe rejdi a tak se muze otocit. Navic je to vyborna poloha pro otoceni miminka tesne pred porodem a v prvni dobe prorodni, a to ne hlavou vzhuru, ale spravnym smerem pro porod (hlavickou dovnitr, zadickama ven).
3/ Indicky most - stoj na ctyrech - velice zdrava poloha, a je moc dulezite, abys v ni setrvala jen tak dlouho, jak ti bude prijemna. Mne osobne moc prijemna je, ale jak rikam, zalezi na tobe a na tvych pocitech. Lehni si na zada, ruce podel tela a pokrc kolena. Potom pomalu zvedej panev nahoru az co nejvic to pujde, a zaroven pravidelne dychej do bricha, ruce jsou na zemi dlanemi dolu. V poloze pak setrvej tak dlouho, dokud je ti prijemna. Az te to prestane bavit, pomalu spust panev zase dolu, a prekul se napravo a prejdi do kleku na vsech ctyrech. Celou dobu mysli na mimiska a snaz se s nim byt v „kontaktu“. Jak uz jsem popsala v bodu 1/, miminko ma na vsech ctyrech nejvic prostoru, a dokonce i v pokrocilejsim stadiu (33.,34.tyden) muze udelat kotrmelec ![]()
4/ Jestli mas v okoli nejakou sikovnou soukromou porodni asistentku, tak ty vetsinou vedi dobre co s tim. Mohou ti poradit a nektere take umi miminko otocit opatrnou manipulaci (tam plati, ze ted, ve 32 tydnu je cas idealni, pozdeji uz mimco bude moc velke a nebude tam tolik prostoru).
5/ Moxace - je to druh akupunktury kdy se nepouzivaji jehlicky ale tzv. moxy, coz jsou pelynkove tycinky, ktere se zapali a skrz ne se zahriva jeden bod na noze u malicku. Je to metoda take dost ucinna (v 50-70%!), ackoliv musis jit casto nekolikrat. O vsech moznostech pretoceni miminka spravnym smerem se doctes v knizce Ingeborg Stadelman - Zdrave tehotenstvi, prirozeny porod.
6/ Psychicke duvody - premyslej o tom, jestli ma miminko nejaky duvod, proc na sebe takhle upoutavat pozornost. Treba se spolu s partnerem malo zamyslite nad nadchazejicim prordem a nad novou situaci, ktera nastane az se stanete rodici. Promluv si s nim o tom.
7/ svit baterky - to muzes delat s tatinkem - velika legrace! Miminko uz ted vnima a reaguje na podnety. A svetlo baterky pronikne ztencenymi brisnimi stenami i svaly. Zacnete u hlavicky miminka a pomalu baterku posouvejte ve smeru kotrmelce, dolu. Miminko je zvedave, a bude chtit videt, co to je… a otoci se. Jestli nevis, na ktere strane je bejby ulozene, zeptej se sveho lekare nebo porodni asistentky a on ti povi, kde ma dite hlavicku. Pak nekolikrat denne pomalu cestuj s baterkou po te strane briska, kde je ulozene od hlavicky dolu, a uvidis. Casto se i tento zpusob povede. A je to krasne ne - svitit svemu detatku na cestu ![]()
Kdyz zkusis alespon nektere vyse uvedene zpusoby jak detatko zkusit otocit, a presto se neotoci, pak muze mit detatko duvod aby zustalo „sedet“ hlavickou nahore. Je mozne, ze mas moc uzkou panev nebo muze mit moc kratkou pupecni snuru… Ono vi mimi samo nejlip, co je pro nej dobre. Mela bys ale vyzkouset vsechny dostupne zpusoby, abys mu pomohla otocit se. Pokud jsi zdrava a v pohode, vsechno bude v poradku uvidis! A nakonec… Vzdyt mimi se da porodit i koncem panevnim, urcite to delaji treba ve Vrchlabi, ale i v jinych porodnicich! Tak nezoufej a zkus miminku nalezt cestu dolu, a kdyz se ti to nepovede, tak se proste otocit nechce nebo nemuze, a pak je to tak lepsi. ![]()
Preju ti hodne stesti a kdybys potrebovala jeste nejake upresneni nebo kontakty na soukrome porodni asistentky/akupunkturistu ozvi se, zkusim ti poradit.
Tvoje
Kyticka a rampelnicek Krystufek 27tt
Ahoj Kyticko,
dekuji moc za rady. Vyzkousim je vsechny, mozna krome te akupunktury. To nevim kam bych sla. Zadneho akupunkturistu neznam.
Jasmine
AHoj Jasmine,
moje miminko je taky otocene hlavickou nahoru, nyni jsem 39+1 a nezda se mi, ze by se chtelo otocit, lehavam s panvi nahoru i premlouvam, ale nechce se mu otocit. Budu rodit U Apolinare, doktor nejprve rikal, ze to bude cisar, pak si to rozmyslel, ze to zkusime porodit normalne a kdyby neco, tak to bude cisar, coz se mi moc nechce, na co experimentovat, kdyz muzu rodit s mensim rizikem pro miminko - cisarem…no jsem na to zvedava. I me ale tvrdili, ze se jeste mimi otoci, stava se to i chvili pred porodem, ale nektery miminka stavkuji..
Rika se, ze se ma hodne chodit, kdo to ale vydrzi nachodit kilometry, kdyz po 100 metrech uz nemuze ![]()
Tak at se ti mimi otoci…a hezky zbyek tehotenstvi.
Radka
Ahoj,
moje mimi taky stávkovalo. Sedělo si pěkně s hlavičkou nahoře aby mělo přehled
Už jsme měli naplánovaného císaře a podařilo se! Matoušek se otočil na 37t. Porodní asistentka mi poradila nějaké fígle. Takže: Na všechny čtyři a couvat. Dávat miminku poslouchat nejakou klidnou hudbu. Přiložila jsem sluchátka dolů na bříško a relaxovala. Miminka jsou prý zvědavá a jdou se mrknout co se to vlastně děje.
Zní to legračně ale mě to pomohlo. Věřím, že tvůj porod bude OK ať se mimi otočí nebo ne. Hodně štěstí. Petra
Ahojky, s tím si nelam hlavu a užívej si těhotenství. Mě se ten můj paličák taky nechtěl otočit. Rodila jsem v 34+4tt.a i tak to byl macek 48cm a 3100g. Porod šel tak rychle, že o císaři se ani nestačilo uvažovat. Byla jsem hodně otevřená a mimi chtělo jít ven. Vše proběhlo rychle a bez komplikací. Byla jsem jen „trochu“ víc šitá
Ale vše v pohodě. Tak se hlavně nestresuj, všechno dobře dopadne. Držím palečky
Dáša + Zdeneček (dnes 10m)
Jasmine,
toho, že tam mimi nemá místo na otočení, se vůbec neboj. Naše holčička byla ukázkově hlavičkou dolů ještě ve 34. týdnu, ale pak si to rozmyslela a v 36. týdnu mi doktorka zjistila, že je zadečkem napřed - dala nám týden, pak by nás poslala do porodnice. Tak jsem jela domů a doufala, že to ta moje cácorka stihne, aby na ní nemuseli zkoušet nějaké psí kusy. Doma jsem umývala nádobí, pořád jsem na to myslela a měla jsem strach, že když se ji budou snažit přetáčet, tak jí to bude nepříjemný. Tak jsem si povzdechla „Ach jo, Šárinečko, prosím Tě, otoč se“ a sotva jsem se stihla chytit linky, jak se do toho přetáčení pustila
Za týden na kontrole vše OK. Mám já to ale hodnou a rozumnou myšičku…
Takže neboj, mimčo se ještě může klidně přetočit, třeba i za měsíc! A i kdyby se to nepovedlo, v době císařských řezů to není taková katastrofa, ne?
Ahoj Jasmine,
jsem 36tt a náš prcek taky pořád boulí hlavičku někde nad pupíkem a okopává mi celou dolní půlku těla. Doktorka mi říkala, ať se nestresuju, že se někdy může otočit i den před porodem (tak to jsem na to zvědavá…) a porodní asistentka na info schůzce mi říkala, že před porodem zkouší ještě mimčo otočit a tak v 50% případů se jim to daří. A že pokud není mamina drobounká a štíhlá jako lunt (úzká pánev) nebo mímo neváží podle utz 3,8 a víc kg, tak to většinou jde v pohodě a k císaři se postupuje jenom v případě problémů při porodu. Jak jsem tu tak četla ty příspěvky tak mu zkusím taky domluvit, nebo mu pustit tu hudbu ze sluchátek ![]()
Věřim, že nám to všechno dobře dopadne a porodníci si s námi budou vědět rady ![]()
Gina
Ahoj holky, mohu vám říct, že porod zadečkem byl celkem fajn.Malá )teď už jí je 5 let) byla dokonce napříč,ale pak si to rozmyslela a přetočila se zadečkem. U porodu jsem měla celý zástup doktorů, co kdyby si to zase rozmyslela a musel to být císař, ale praskla mi voda a šlo to dobře. Druhé mimčo jsem rodila normálně a bylo to horší,ale to proto, že jsem se neotvírala a malá už chtěla za náma. Tak se vůbec ničeho nebojte.
Hodně zdravíčka Helena
Ahoj, kdo mate mimi koncem panevnim, muzete zkusit triky na pretoceni, kamaradka to taky tak mela a nakonec ji asi nejvic pomohlo doutnikovani u malicku na noze. To jsou takovy cinsky doutniky, co se zapali a krouzi se s nima kolem malicku na noze, neni to zadny kouzleni, je to zalozene na podobne bazi, jako akupunktura, proste se zahriva urcita draha, ktera muze mimi presvedcit, nejak to tam uvolni ci co, nebezpecne to neni, kamaradka je lekarka a ostatne mluvili nam o tom i na predporodnim kurzu a provozujou to i ve zdejsi nemocnici, ale da se to i doma, musitese soustredit na vnejsi roh malicku. Tak drzim palce!