Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zdravím, jdu se zeptat na názor a radu.
Mám na horních zubech u dásna bílé fleky, chtěl jsem to po zubaři opravit tak mi naplánoval termíny ale nezdá se mi způsob jakým to chce řešit, chápu, nejsem dentista ale selským rozumem mi to nedává smysl.
Jeho postup je takový, že mi odvrtá ty bílé fleky (bylo mi řečeno, že je to počáteční kaz způsobený demineralizací zubu) a dá mi tam bílé plomby. Zuby mám takové normální, starám se o ně, čistím pravidelně. Se vším souhlasím ale nezdá se mi to, že mi chce ještě před vrtáním zuby vybělit a odvrtat a zaplombovat pouze to co zůstane viditelné po bělení (tím že mi zuby vybělí splyne bílý flek s bílým zubem).
Snažil jsem se s ním domluvit, řekl jsem mu že se mi to nezdá, že bělení mi vydrží rok nebo dva a až zuby zase trochu ztmavnou, vyniknou tam zase ty bílé fleky ale snažil se to okecat.
Chápu že mu vydělám víc když k němu budu chodit každý rok nebo dva na bělení ale kdyby mi opravil co je viditelné teď, tak to mám dá se říct „napořád“ a pak si je můžu případně i vybělit ale to už jen jako bonus.
Co si myslíte a poradíte?
Tak chce odvrtat jen ty fleky po bělení co sou fakt na závadu zda se mě to fer
Potřebuje ti tam dát plombu shodnou s barvou zubu. Kdyby ti tam dal tmavší, tak už nikdy nebudeš moct zuby bělit. Jestli se tomu chceš vyhnout, nech si potáhnout celý zub.
Pracuji na ortodoncii, kde máme s demineralizacemi ( v okolí zámečků) velké zkušenosti u pacientů se špatnou dentální hygienou. Postup pana doktora je naprosto správný a tzv.lege artis. Chce vám ušetřit co nejvíce zubu. Vrtání zub traumatizuje a vybelit je opravdu šetrnější, protože mnohé deminerslizace nebudou vidět a tudíž se nebude muset vrtat.
@Anonymní píše:
Pracuji na ortodoncii, kde máme s demineralizacemi ( v okolí zámečků) velké zkušenosti u pacientů se špatnou dentální hygienou. Postup pana doktora je naprosto správný a tzv.lege artis. Chce vám ušetřit co nejvíce zubu. Vrtání zub traumatizuje a vybelit je opravdu šetrnější, protože mnohé deminerslizace nebudou vidět a tudíž se nebude muset vrtat.
Řešíte dlouhodobou demineralizaci zubů i jinou cestou než bělení + vrtání? Mám to tam už dlouho a je to cca 2-4mm od dásna a sice pomalu ale i tak se mi to rozrůstá dolů, nejvíce na 3. a 4. horních zubech. V minulosti už se mi ze dvou zubů v místě fleku odloupnul kousek zubu a zůstala tam malá díra kterou mi zubař opravil.
Ještě by mě zajímalo jak často pak budu dobělovat ty zuby? Chápu že záleží na životosprávě ale odhadem je to v letech? Ten rok až dva výdrž je reálná?
@Janli píše:
Potřebuje ti tam dát plombu shodnou s barvou zubu. Kdyby ti tam dal tmavší, tak už nikdy nebudeš moct zuby bělit. Jestli se tomu chceš vyhnout, nech si potáhnout celý zub.
Potáhnout?