Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky.Potřebovala bych poradit.Mám 3 týdenního chlapečka a asi od 8.dne skoro vůbec nespí.Někdy vím,že to je protože má prdíky,ale třeba včera jsem mu dala rourku a byl napapaný a stejně nespal.Když jsem to spočítala,tak za 24 hodin spal jen 7 hodin.Vždycky už klinbá očičkami a pak je z ničeho nic vytřeští a pláče-ale nekroutí se jako při prdících.
Myslela jsem,že mám slabé mlíko,tak jsem mu po kojení nabídla nutrilon,ale ten jen trochu podujdal,takže z hladu to taky není.
Už mi někdy připadá,že pláče ze vzteku,že nemůže usnout a nevím jak mu mám pomoct ![]()
Předem děkuji za odpovědi…
Zkus ho třeba zabalit.malej mi to dělal taky a tak jsem ho jednou zabalili a balíme stále.jinak spí chvilinku a je stejně unavený.
Já mám taky nespavce a chovance
Směju se „chytrým“ knihám, kde píšou, že novorozenec spí 20 hodin denně
Někdo má spavé miminko, já bohužel nespavce ![]()
Přes den naspí, a to i když byl čerstvě z porodnice, tak max 3 hodiny, v noci se to už zlepšilo. Ale ty začátky byly taky šílený - chovat na ruce , nebo řev, tak jsme chovali ![]()
Měl a pořád má rád zavinovačku, ale s ručičkama ven, houpání na balonu a ležení kdekoli jinde, než v postýlce, nejlépe mezi mýma nohama -celej zkroucenej ale šťastnej.
Vypozorovala jsem, že řve když není odkrknutej a já ho položím nebo když ho tahám, nosím,zkouším ,co mu vadí a on chce mít jen klid a chce spát a pak taky hlady, což je každý dvě hodiny
Ale někdy taky nevím, tak ho nechám vyřvat, pak vezmu do ruky a on se zklidní a třeba na chvíli vytuhne.
Jinak mu pomáhá, když mu hodím přes hlavičku plenu, je víc zahalenej, má to rád a lépe usne.
Vyzkoušej vše možné i nemožné , určitě něco pomůže ![]()
Příspěvek upraven 12.08.10 v 10:10
Zabalila bych trošku pevněji třeba plínkou a do zavinky. Ručičky podél těla…za zkoušku to myslím stojí, často to pomůže.
Taky bych zkusola zavinout nebo nosit v šátku. Je možná, že mu chybí bříško, rozhodně by mělspát víc.
Určitě zkus zavinout,malá to miluje a když je neklidná pomůže jenom to.Taky je občas neklidná až protivná přesně jak píšeš z toho,že nemůže usnout.
Do zavinovačky jsme zkoušeli-někdy to pomohlo,někdy ne.Někdy zase zabralo,když jsem si ho vzala k sobě do postele a počkala až zabere a pak jsem ho přesunula do postýlky-ale nerada bych aby si zvyknul v posteli.Je fakt že pokaždé zabere něco jiného,ale někdy nezabere nic a je třeba celý den vzhůru.Nejde mi o mě,protože malého pohlídá manžel a já se vyspím,ale je mi líto ho ![]()
Taky bych zkusila tu zavinovačku, ale dlouhodoběji, ne jen jednou a dost. A na spoustu dětí platí na usnutí šum, měli jsme ho nahraný na kazetě, ale stačí i fen, digestoř..
A on je ještě opravdu malinký, asi není rád sám v postýlce, některé děti potřebují cítit blíkost svého člověka, je to pro ně jistota a neznamená, že se tím rozmazlí.
A mimochodem, žádné slabé mlíko neexistuje, jen málo mlíka, ale to ty asi nemáš.
Klariko, my nemyslíme zavinovačku, my myslíme miminko zavinout do deky, velké plínky, popř. spešl zavinovačky - udělat z něj palačinku ![]()
Pro představu, Aňula 2,5m