Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám měsíc a půl starý mimčo. Teprve týden usíná sama a krásně večer ve 20 hodin. Do té doby jsme uspávali třeba i 3 hoďky.
Problém však stále máme s denním spaním. Ráno vstaneme v 8:30, v 10 hodin jí dávám spát. To ještě jakž takž usne. Už je asi unavená. Moc tvrdě ale nespí, často se budí. Někdy jí z postýlky „vysvobodím“ ve 12, někdy až ve 13 hodin. Pak je vzhůru až do té 20-té hodiny večer. Už prostě neusne, ani v kočárku na procházce. Přitom by spala…zavírá očička, ale neusne. Blbý je to, že jak je přetažená, každý odpoledne až do té 20-té hodiny prořve a vzteká se. Nejde ji ani moc ničím uklidnit (jenom kojením). Manžel je z ní na nervy, bo se po celodenní hoňce v práci těší domů a uvítá ho protivný uřvaný dítě.
Možná jí dávám spát přes den v blbou hodinu, kdy se jí nechce, nebo je už naopak přetažená. Jak poznám, že se jí chce spát? Zíváním se taky řídit nemůžu. Zjistila jsem, že někdy hezky usne i když nezívá. Tak nevim…
A jak dlouhou dobu v kuse vám spali takhle malá miminka přes den?
Já to u KAčenky vyřešila hajáčkem. Je trochu cítit mnou. http://miminkaabatolata.mimishop.cz/detail.php?…
Ona do něj zaboří obličejík a usíná. Ve dne i v noci. Medvídka Bobiho má v postýlce, myšku Sofii v kočárku a kdekoliv mimo domov. Jinak si sama zakrývá oči, očividně ji ruší světlo. Zkus jí obličejík přikrýt plínkou. Může ji opravdu rušit světlo.
Ale jsou i děti, které přes den prostě nespí…
A určitě jí nechej ať si najede svůj režim, j en třeba večeře, koupání a postýlka ve stejnou dobu. u Kačky mi to zabralo.
Ahoj. Zeptám se tě, co to znamená, že jí dáš spát?Když jí „nedáš spát“, tak děláte co? Já malou nedávám spát, když chce, tak spí. První týdny to byl děs, také málo spala, večer usínala až kolem půlnoci a to jsem jí všemožně uspávala, ale jak píšeš ty, když byla přetažená, už to nešlo. Dnes už vím, že jen potřebuje svůj klid. Nemáme ještě pravidelný režim, ale když vytuším, že je přetažená a potřebovala by spánek a ona sama nemůže usnout, jen jí dopřeju klid, hladím po hlavičce, spíš nemluvím, nebo jen potichounku, nebo broukám, zachumlám jí pod deku, také jí dávám přes oblličej plínku…každé miminko je jiné.Dřív jsem si podle svého prvního syna myslela, když dítě chce spát, usne i kdyby se kolem střílelo. Ale omyl, moje holčička má ráda klid. Jo a v těch začátcích, když už jsem nevěděla kudy kam, pořídili jsme houpačku a to je teda vychytávka ![]()
Ahoj a zkoušela jsi jestli jí třeba nebolí bříško? Já mám doma 2 měsíční holčičku a ta mi prospí skoro celý den i noc. Když pláče, většinou jí bolí bříško- pomůžu jí stím a je zase klid. Jenže je pravda, že každé mimi může být jiné. Určitě bych najela na režim s koupáním, zkusila jí dát tu plínku na zachumlání, jít na delší procházku s kočárkem.
Ahoj, no já si hlavně taky myslím, že si musíte najít režim obě. Rozhodně bych zavedla večerní kojení a koupání ve stejnou hodinu a v podstatě i to usínání by se dalo už řešit ve stejnou hodinu. Přijde mi, že když vstáváte v 8:30 a v 10 už jí zase dáváš spát, že je to moc brzo, zvlášt když už pak celý den nezabere. Zkus jí nechat vzhůru třeba aspon do 11h nebo jí dát spát až po obědě. Naše holky jsou taky nespavci a od 6nedělí spaly jen jednou denně právě až po poledni a večer chodily po 19h do vany a ve 20h do postele, mezitím krmení. A takhle to máme dodneška s tím, že přes den už nespí ani jedna.
Nech jí prostě, at si přes den spaní určí sama.
Morie, náš tou dobou vydržel vzhůru naráz max. hoďku a půl. Pak byl protivný, uplakaný, mnul si očíčka, ani moc nezíval teda. A jak teda uspáváš? nepomůže ji dát do zavinky a uspat např. houpáním na ruce, zpíváním, šumem apod.?
Na našeho jednu dobu (asi 2 měsíce) zabírala jen jízda s kočárkem přes práh + nošení a lehké houpání v zavince (nebyl nijak utáhnutý).
asi bych to udelala jak pise jjelena - protahnout ji dopoledne, taky mi prijde, ze ji davas spat brzo po rannim probuzeni…a vecer pokud je unavena ji dej spinkat treba o hodinu driv…jinak rezim jako takovy si mala zacala tak nejak sama delat kolem 3.mesice…s tim urvanym ditetem a nastvanym manzelem to chapu (muj muz teda nastavany nikdy nebyl, spis unaveny) - ale ona je jeste malicka, muze ji bolet brisko (kvuli tomu rvala nase mala), ver, ze to s ni bude lepsi ![]()
btw - krasny jmeno jste dali male ![]()
Určitě ji musíš uspat ještě přes den, je moc maličká. A v tom kočáru Ti neusne ani když jezdíš přes drny? Pokud se jede po rovným, tak většina dětí neusne. Nebo si ji uvázat do šátku a jít na procházku? To by taky mohla zabrat. Jinak manželovi vyřiď, že existuje něco jako tříměsíční kolika (neříkám, že ji máte) a že je normální, že novorozenec vítá tatínka z práce řevem ![]()
Ahoj, v šestinedělí mi spal malej pořád. Přebalit, nakrmit a usínal. Pak zničeho nic přestal spát, moc mi to vrtalo hlavou. Pak přijela na návštěvu sestra, co má 2 děti a řekla mi, že ho mám zkusit tak po 1,5 - 2 hod. uspat. Pochovat, uvozit v kočárku. Začalo to fungovat
Tak ji zkus uspat po těchto intervalech, i když se nejeví unavená. U nás to tak fungovalo
Jinak se také přikláním k šátku !!!! Musíš vyzkoušet ledacos. Držím palce !!!
mě napadlo pevně zavinout, dost dětí se budí ručičkama a nám pak pomáhala i plínka přes obličej aby jí nic nerušilo nebo přes boudu na kočáru. V zavince jezdila i venku. ![]()
taghle maly mimco by melo spat fakt casto, jeste ve 4rech mesicich by mezi spanim nemela byt mezera delsi nez 2-3 hodiny. A taky az od 4. mesice ma smysl zavadet nejakej spici rezim. Ale co si budeme povidat, kazde dite je jine. Dcera ti ale nemusi usinat taky proto, ze presla spanek… potom nemuze zabrat. Kocarek zkus hodne zatemnit a jezdit poradnym terenem aby to sni fakt houpalo… zda se mi ale mala na to ze ti celej den nespi proste, bud ji boli brisko, jak tu nekdo rikal, nebo je proste jina. Ale to bys poznala kdyby byla pretazena - smudlala by se, tahala by se za ucho, byla by podrazdena nevrla a plactiva…
Panuška píše:
mě napadlo pevně zavinout, dost dětí se budí ručičkama a nám pak pomáhala i plínka přes obličej aby jí nic nerušilo nebo přes boudu na kočáru. V zavince jezdila i venku.
Jéje, to je odpovědí! Děkuju, jste všechny moc hodné, že se mi tak snažíte s prckem pomoct. K vašim příspěvkům:
Možná ji ruší světlo, jak píše Markit, protože dobře usíná večer, až se teprve setmí. Tma ji donutí spát, protože když ve dne vidí okolo sebe tolik zajímavých podnětů, nedovolí jí to zavřít kukadla. S tou plínkou to fungovalo jen do doby, než začala vnímat svět. Teď když jí zakryju oči čímkoliv, vzteká se a snaží se to sundat, bo nevidí ![]()
Zavinutí taky nesnáší. Ani nohy, ani ruce, okamžitě začne řvát.
Bříško jí nebolí, určitě ne. Bolelo ji zatím jen 3× - ze začátku. To už poznáme, dává to najevo specifickým způsobem.
Na dlouhý procházky s kočárkem chodíme. Někdy usne, někdy ne. Pokud mi přes den usne, spí max. 1/2 hoďky. Jak dlouho v kuse by mělo přes den takhle malý mimčo spát? Myslíte, že jí stačí i třeba 10 minut, na který si zdřímne a pak je zase třeba 2 hoďky vzhůru?
Večerní režim má vždy v pravidelnou dobu. 19-20 hod. hygiena, kojení a pak spánek a je to zlatý. Přes den je to však špatný.
Revu - „dát jí spát“ znamená v našem případě „uložit ji“. Tedy dát jí naležato do postýlky, na gauč, do kočárku… Když nespí, tak přebalujeme, kojíme, mazlíme se, povídáme si, sedí v lehátku, kde má zavěšený hračky, který pozoruje apod. Píšeš, že Tvá malá když chce tak spí. To máš zlatý mimčo. U nás to tak všaj bohužel není. Ve dne neusne a neusne. Ale třeba se to taky změní věkem jako u vás.
Lasicko - s kočárem jezdím jenom po hrbech, nic jinýho tady u nás v prdelákově ani není
Koliku malá nemá. V šátku usíná, to je fakt, ale musim s ní chodit. Jak sedim, je vzhůru. A chodit s ní furt po lese nemůžu, potřebuju doma taky něco podělat. A to jsem právě měla v plánu, když by mi malá spala např. v postýlce, na gauči apod.
Ploxi - zkusím to co píšeš. Jsem nevěděla jaký intervaly zvolit.
pryfish - právěže nepoznám, kdy se jí chce spát. Simča ještě neovládá ručičky, aby si mnula očička, tahala se za ucho apod. Když zíve a brečí neutišitelným pláčem, je už pozdě.
Hanulko, krásný jméno malé máte i vy ![]()
Právě jsem narazila na tuhle diskuzi a skoro jako by mi Morie mluvila z duše. Mám se synem úplně stejný problém. Je mu 6 týdnů a večer s usínáním nemá problém, položím ho do postýlky a za chvíli spí. Stejně to funguje i když se v noci vzbudí na kojení, hned jak ho položím do postýlky, spinká. Ale přes den mi neusne a neusne. Zkouším ho dávat do postýlky tak po 1,5 až 2 hodinách, ale po chvilince začne strašně moc plakat a prostě nezabere. V postýlce během dne nevydrží ani chvilku, hned, jak ho do ní dám, začne vřískat a to ať ho položím v jakémkoliv intervalu po probuzení. V kočárku sice na chvíli usíná, ale nikdy nevydrží dlouho a když se pak probudí, tak je strašně protivný a ukřičený, protože mu tak chvilinka prostě nestačí. A takhle se prokřičí až do večera. Zkoušela jsem ho i pozorovat a vysledovat nějaké signály toho, že je unavený, ale přesně, jak říkala Morie, ještě pořádně neovládá ručičky, aby si mnul ouška nebo očička a na zívání se spoléhat nemůžu, zívá i několik minut po probuzení a rozhodně to není únavou. Potřebovala bych se naučit vychytat ten okamžik, kdy potřebuje jít spinkat, položím ho a on usne, ale vůbec se mi nedaří tenhle moment poznat. Už jsem z toho zoufalá ![]()
Ahoj Mathy,
už se nás tedy tento spánkový problém netýká, malá je už velká
Přesto Ti poradím, to co tady holky. Když se na to dívám zpětně, Simča asi potřebovala kontakt. Více, než jiné děti. Je z ní hodně citlivá holčička, mazlík. Malej je ještě malej na to, aby uměl usnout sám. Některý děti to tak mají. Moje druhorozená byla pravej opak Simonky. Usla vždy sama absolutně bez problému a minimálně plakala. Tvlj malej je asi citlivější a potřebuje víc kontaktu. Zkus jej zvyknout na zavinutí (bude to chtít asi delší čas), uspávej v náruči, u kojení. Začátek je těžkej, vydržte. U Simči se to tenkrát zlomilo asi ve 4, 5-ti měsících. Tenkrát jsme uspávali i v autě, je to zoufalý, já vím ![]()