Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jelikož zde vždy najdu radu, povzbuzení nebo aspoň útěchu, obracím se i teď na všechny maminy s novým problémem. Naše malá Emička (12. týdnů) je od narození nespavec - jak přes den, tak v noci. Od druhého měsíce se nám ale jaksi dařilo rozjíždět alespoň přijatelný noční režím, tzn. uspávací maraton jsme stáhli ze 3-4 hodin na 1-2 hodin, s tím, že se usíná do 21. hod. vstává kolem 6 a mezitím se budí tak 2 - 3 na jídlo.Oproti prvním dvoum měsícům celkem přijatelné.Ale v noci, ze středy na čtvrtek, nevím proč, téměř celou noc nespala.Vrtěla se v postýlce a kňourala.Evidentně jí nic netrápilo, protože když jsem jí vzala do náruče, tak se uklidnila. Jakmile jsem ji ale položila, tak to začalo na novo.Taky jsem zkoušela na kňourání nereagovat, ale to se po určité době rozplakala.Noc jsme nějak přežili a druhý den mi pár lidí říkalo, že taky nemohli spát.V kalendáři jsem si všimla, že byl úplněk a kdesi jsem četla, že s tím může nespavost souviset.Jenomže další noc ( ze čtvtka na pátek), to u nás vypadalo stejně, jako noc minulou, a to už úplněk nebyl.Mám hrůzu, aby se naší malé nevrátil bývalý režim.Protože už teď, po dvou probdělých a prochozených nocích, jsem na odpis.Máte někdo stejnou zkušenost,že miminko takhle reagovalo na úplněk nebo mělo výpadek v rozjetém režimu?Prosím vás, napište mi, že to bude zase dobrý, jinak se jdu zastřelit
Díky Evropanka
Ahoj !
Musím potvrdit, že úplněk na mé děti působí. Hůře jí, více kakají a špatně spí. U toho staršího to bylo markantní hlavně, když byl menší. U mladšího to sleduji každý měsíc. Noc ze středy na čtvrtek byla opravdu hrozná - přesně jak píšeš - vrtění, fňukání, časté buzení.
Ahoj, o období úplňku u svého (dnes již 19 letého syna), bych mohla psát. Později asi kolem 10 let to řešila akupunkturou-nechtěla ho dopovat práškama. V noci chodil po bytě, našli jsme jej spát např. v předsíni, nebo se v noci budil a brečel (několikrát za noc) a ráno o ničem nevěděl. Dělo se to sice až od takových 3-4 let. Jsou opravdu jedinci,co jsou na tyto věci vnímavější. Pěkný den Anna
Ahojky,Maty taky na úplněk reagoval nespavostí.Většinou to trvalo 2 dny.Ale teďka to bylo o 100% lepší.Tak nevím,jestli si zvyká,nebo byl hodně unavený(chodíme celý týden dop.na plavčo).Ale určitě má úplněk na děti dost velký vliv.