Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti s neštovicema. Před třemi týdny je přinesla Klárka ze školky. Osypala se během pěti dnů a k tomu měla horečky kolem 38, jednou myslím 39. Přesně za 14 dnů, kdy už byla docela dobrá, to samozřejmě dostala Petína. To bylo tuhle středu. Jsem z ní uplně nešťastná, protože od pátku má horečky, včera ještě 40, dneska se to vždycky vyšplhá tak ke 39. Osypaná je uplně všude, obličej má celý rudý (nejen od horečky, má tam pupínky), má je i na víčkách a má hodně zarudlé oči. Paní doktorka říkala, že u druhých dětí v rodině to někdy má horší průběh, protože ten vir nějak zmutuje.
Volala jsem paní doktorce a ta říkala, že pokud se to zhorší (bude mít pořád 40, bude apatická a spavá, bude zvracet), máme jet rovnou do nemocnice na infekční.
Spavá je, ale to myslím i od horečky a taky spí špatně v noci, nezvrací atd. Bojím se taky o ty oči, aby se nějak nepoškodily. To ani nemluvím o tom, že se bojím, že jí zůstane celý zjizvený obličej.
Omlouvám se, ale opravdu mi to dělá starost a vy jste tu takové starostlivé a zkušené, tak mi třeba poradíte, co mám dělat.
Díky,
Halka
Ahoj Halko, tak přesně tohle jsme měli taky doma letos v únoru a březnu. V únoru je dostal starší Petřík. Osypaný úplně všude. A pak to dostal malinký Míša. U menších dětí to skutečně bývá horší ten průběh. Je víc pupínků, bývá i víc teplota (horečka)… Ale ničeho se neboj. Aspoň už to budou mít za sebou. Jinak pupínky můžou být i v očích a v pusince i dokonce uvnitř vagíny..Naši kluci to taky měli i na pinďíkách a pod kůžičkou. Mažte pudrem hned jak vyskáčou. Dávej proti svědění Fenistil kapky, nebo Dithiaden tabletky, nebo ještě mam doma taky Zodac kapky. To je vše na svědění. Doktorka by ti to taky mohla říct, nebo se jí klidně zítra zeptej a ona ti to jistě schválí a pokud je nemáš doma, tak i napíše. Jsou jen na recept myslím. Jinak jizvy mít nebude, pokud si to nebudou škrábat, nebo jí to nebude strhávat někdo jiný. A ještě malé upozornění. Infekční je od výsevu prvních pupínků asi tak 10-14 dní. To je do zaschnutí posledního. Ale pupínky budou mít ještě vidět za měsíc. Takže se ničeho nelekej. Každopádně starší už může po 3 týdnech klidně do školky od prvního pupínku. A neměli by se těch prvních 14 dní koupat. Pupínky nemají přijít do styku s vodou a vlhkem a nemají taky zastydnout.
Jinak když jsem měla já neštovice jako malá, tak po nich mi bohužel zbyli nějaké ty jizvyčky na obličeji. Jsou to takové malé důlečky. Skoro to ani není vidět. A náš nejmenší Míša, i když si to neškrábal, tak asi jak v noci špatně spal (protože ho to svědilo, tak se šoupal po obličeji po polštáři a asi si jeden pupínek taky strhnul, takže tam má jeden malinkatý důlek, ale to vůbec ničemu nevadí). Takže pokud ti v noci taky špatně spí jak píšeš, tak to svědí a dej ty kapky nebo tabletku a bude v noci klidnější.
Klidně zase napiš co budeš potřebovat. Zatím papááá Martina
ahoj,
já bych po svých velmi špatných zkušenostech s neštovicemi doporučila hlavně dcerku sledovat a pokud by se ti zdála i jen trošku dezorientovaná, špatně mluvila, chodila, ztrácela rovnováhu nebo tak něco, tak okamžitě jet do nemocnice.
Malému teda nějaké jizvičky zůstaly, především po těch velkých pupíncích a to si je vůbec neškrábal, prostě jak vypadly strupy, zůstaly tam takové důlky.
Holky, děkuju za reakce, snad už to bude lepší. Je to ale hrozný pocit, taková bezmoc. Prý můžu mazat i imazolem. Na noc dávám Zyrtec, nic jiného na alergie doma pro děti nemám.
Díky, Halka
Ahojky taky jsme prošli neštovicema. Jen nevím čím to mažete, mě doporučila doktorka: Tanno-Hermal Lotio. Je to prý lepší než klasický tekutuý pudr, nesvědí to po tom a malé i když byla fakt hodně osypaná nezůstala jediná jizva a to si dvě rozškrábla. Tak jsem to ještě namazala (ty rozškrabané) a nemá nic.
Ještě doplním že to není na předpis, dá se to volně koupit v lékárně.
ahojky,
potřebuji poradit od zkušených mamin…
máme podezření na neštovice, ale prostě nevím.
Syn byl ráno v pohodě a kolem desáté jsem si všimla pár pupínků na obličeji…pak šel už v jedenáct dopo spát, což u něj fakt je nezvyk (3,5 let), měl trošku zvýšenou teplotu, po probuzení je stav: jeden větší na čele, trochu nalitej ale ne bíle, pak 5 na jedné tváři a dva na druhé, jeden na ruce a jeden mega na noze, tak nevím zda to jsou neštovice?????
Přišli jsme v pondělí, tj. 6 dní do kontaktu s chlapečkem který čeká zda se osype, jak mi maminka dnes řekla, ale my s ním byli dvě minutky, jen jsme se potkali po cestě.
Za jak dlouho se ty pupínky v případě neštovic nalejí do těch bílých čepiček???
Jaký je váš názor??
Třeba je pokousaný ale vůbec teda nevím od čeho…nic tu nelítá…:-(
díky všem za rady a názory.
Ahoj. Anežka měla neštovice vloni a nejdřív ani doktorka si nebyla jistá, že to jsou neštovice (Anežka měla pár pupínků). Pak ale našla něco i ve vlasech a řekla, že to bude ono - prý se neštovice vždycky
vysejí i ve vlasech. Bílé čepičky si teda nepamatuju, jsou to klasické pupínky s kapalinou uvnitř.
hkac píše:
Ahoj. Anežka měla neštovice vloni a nejdřív ani doktorka si nebyla jistá, že to jsou neštovice (Anežka měla pár pupínků). Pak ale našla něco i ve vlasech a řekla, že to bude ono - prý se neštovice vždyckyvysejí i ve vlasech. Bílé čepičky si teda nepamatuju, jsou to klasické pupínky s kapalinou uvnitř.
no on má taky dva pupínky ve vlasech , ale na krajíčku, tak půl na půl…tak fakt nevím…
Připojím se s dotazem.
Mám tu na hlídání neteř - údajně má neštovice od pátku. Má malé úplně suché pupínky, jen sem tam, např. na obličeji má dva. Ve vlasech nic.
Svědí ji to a má to natřené něčím bílým.
Můj malý je ve školce.
Ona nemá ani neměla teplotu.
Může to být i něco jiného než ty neštovice?
Starší děti je už měly/moje/ a byli „slití“ celí a měli 39 horečky po tři dny.
Tohle se mi zdá jako něco jiného.
Může mít každy jiný průběh?
Malý to ještě neměl a chtěla bych vědět, na co se připravit, jestli to může chytit, i když neteř tu po jeho příchodu už nebude.
Díky
Ahoj Halko. ![]()
Náš malý dostal neštovice až měl 5 roků,celý se opupínkoval,dostaly jsme jakési mastičky a pudry,bylo to k ničem.Jenom si myslím to dát tehdy,když je člověk tak oházaný že ani nemá pupínky ale je celý rudý.Viz můj manžel.Byl s malým doma,měl volnoa já byla v práci a když jsem se vrátila domů tak můj chlap byl rudý jak ruská vlajka.
Popadala jsem se za břicho jak jsem se smála. ![]()
Myslím že nejůčinější je jít do lékárny,koupit si tak zelenku,dát si s tím práci a každý pupínek pozatírat zelenkou.Aspon na nás to účinkovalo a pěkně se to zahojilo.Pak jsem vzala ty vatové tyčinky a už jsem to i roztírala po těle.Sise byly zelení oba dva jak vodníci ale bylo to účinné.
Nejdůležitější je dát pozor at se neškrábe,zůstávají dírky potom.Malý jich má několik ale není to až zas tak hrozné.
![]()
Ahojky
co já vím tak neštovice sou přenosné si teda myslim jen kontaktem.Moje malá je teda měla v 1,5 roku a byla to docela síla.Měla je snad všude i na pipce a tam se to špatně hojilo,protože měla ještě plínky.I v pusince je měla a ve vlasech atd.Bylo nám řečeno to mazat bílim pudrem a nebo fiakou ta prý líp vysušuje.No byli sme fialový snad všude
Ale kamarádky dcerka je měla taky a měla jen pár pupínku na obličeji a to bylo všechno.Tak asi to má každý jinak ![]()
Ahoj. Já četla, že k přenosu neštovic je „potřeba“ být s nemocným v kontaktu (není nutný přímý kontakt, přenáší se i kapénkovou infekcí) aspoň 15 minut v uzavřené místnosti. Ale jestli je to pravda, netuším. Dcera je chytla neznámo kde a měla naštěstí slabý průběh (pupínků celkem tak 30, bez horečky, bez zvýšené teploty). Určitě nemusí mít všechny děti stejný průběh. Pokud se nakazí dítě od sourozence, tak většinou mívá horší průběh než ten, který je měl dřív - to mám ale vypozorované ze svého okolí, ničím nepodložené.
Kačenka měla neštovice letos na jaře. Osypaná byla docela dost, ale naštěstí bez teplot a bolestí. Ale měla pupínky naprosto všude - v uších,vlasech,vagíně. Mazala jsem pudrem a intimní partie jsem omývala heřmánkem. Prý vysouší,tak jsem si myslela, že tím nic nezkazím. A nezkazila. Po pěti dnech se neosýpala a a krásně se vyloupala. Ale abych se nenudila, tak jsem je chytila já. Jako malá jsem je neměla a tak jsem si je nadělila ve 32 letech. Neměla jsem sice horečky, ale bolely mě klouby a pálila kůže jak blázen. Tři dny jsem ležela jak lazar. Pak to docela šlo, jen jsem byla pořád unavená. Al od té doby mám oslabenou imunitu a všechno se mě chytne.
ahojky Maminy chci se zeptat doprovází neštovice i prujem?malej mel 3 dny prujem a dneska se mu obevilo pak pupínku na zadečku zatim jsem bez teplot dekuji za odpovedi
![]()