Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den, rada bych pozadala o radu, jaky koupit pudr na nestovicky. Mala (4roky) je ma od vcera vecer, takze nemuzu k nasi dr. A jeste vase prip. zkusenosti - jak dlouho trvaji, zda muze ven, kdyz nebude slunecno a jak s vecernim sprchovanim atd. Dekuji moc za rady a zkusenosti.
Nám zabraly koupele z hypermanganu. Třeba i třikrát denně, nevytírat, nechat zaschnout a pak posypat suchým pudrem, jmenuje se sulfothion. Přes den aplikovat betadin. Sice to trochu štípe, ale krásně to potom zasychá. V lékárně nám nedoporučovali tekutý pudr, prý to pod tím mokvá. Jinak může ven, pokud nemá teplotu, ale jen na zahradu, je to infekční asi 7 dní. Proti svědění jsem dávala i kapky fenistil, ale ty jsou asi na předpis. Nebo dithiaden, pokud máš. Jinak přeji hladký průběh a žádné jizvy!!!
My meli na obe starsi klasickej tekutej pudr(nic nam nemokvalo, ale je fakt, ze decka si to ani neskrabaly). Kazdy den jsem nekolikrat denne svlikla deti do naha a cely natrela, pak chvilu nechala zaschnout a hotovka(bylo to v cervnu, takze mohly klidne behat po byte pul dne jen v trenkach). Koupat ani sprchovat by se moc nemela, proti svedeni muzes dat Fenistil kapky.
Infekcni je 10 DNI, takze pokud nemate zname, kteri chteji nestovice taky projit, opravdu karantena doma.
tak čerstvá zkušenost - tekutý pudr bez mentolu, v pohodě se nanáší, nechat chvíli zaschnout a dler potřeby opakovat min. dvarát denně.
průběhy byli různé od pár pupínků, přes celkem dost až po osypané celé tělíčko u malé. Horečky měla taky jen malá, kluci bez teplot, jednoho to svědilo, druhého ne. Všichni je měli i v puse, ale tam jsem je neřešila, jedli jako normálně. Infekční jsou 10 dní orientačně, je to do vysypání posledního pupínku. pak min. ještě týden se stranit kolektivu, dítě má oslabenou imunitu a chytí kde co ( u nás to tak bylo).
Když nám nedržel pudr - hlavně u malé, ta to v klidu zaschnout nenechala, tak jsem potírala genciánou, ta mi přišla i lepší.
Sprchovala jsem dle potřeby obden, rychle a netřít ručníkem, spíš jako „ťupkovat“. ven chodili na zahradu, nesmí ale na přímé sluníčko kvůli zánětu mozkových blan, takže měli nad pískovitěm slunečník a chodili až tak od tří hodin odpoledne.
Kluci mají pár jizviček, malá jich má celé tělo…
Natírali jsme obyčejným tekutým pudrem bez mentolu.Na zmírnění škrábání jsem podávala Fenistil.Horečky děti neměly.
Tak jsem koupila obyc tekuty pudr, co mi poradili v lekarne a malou jsem namazala. Teplotu ma cca 37 a zatim ji nic nesvedi, spis to ma zatim jak „bojovku“, ze ma nestovicky jako jiny deti ve skolce:-)
Ja myslela, ze slunicko se nemuze kvuli rozsireni pupinku nebo kvuli jizvickam, o zanetu mozkovych blan jsem neslysela…
Na sluníčko se nesmí kvůli tomu, že by dítě zůstalo kropenaté. Infekční jsou do té doby, než zaschne poslední stroupek.
Ahoj holky.chtěla jsem se zeptat,jaká je Inkubační doba u nervovic.starší syn byl se synovcem minulý víkend a ten se v úterý osypal.byli spolu i to úterý.teď má ale jet pryč,tak jet nemůže.někde jsem slyšela že pokud se nic neobjeví do 10dnů je to v poho.někdo říkal 14 a dnes jsem se dověděla 5týdnu…
kacabus píše:
Ahoj holky.chtěla jsem se zeptat,jaká je Inkubační doba u nervovic.starší syn byl se synovcem minulý víkend a ten se v úterý osypal.byli spolu i to úterý.teď má ale jet pryč,tak jet nemůže.někde jsem slyšela že pokud se nic neobjeví do 10dnů je to v poho.někdo říkal 14 a dnes jsem se dověděla 5týdnu…
Inkubační doba je 2-3 týdny, my jsme je měli jako malí (já a moji dva sourozenci) vždycky po 2 týdnech (jeden po druhým). Pokud má tvůj syn někam jet, tak byste měli podepsat bezinfekčnost, což znamená, že nepřišel do kontaktu s infekční chorobou, což by ve vašem případě nebyla pravda. Pokud nic podepisovat nemusíte, stejně bych se o tom zmínila. Neštovice jsou nakažlivé až z 90%, takže „šance“ je velká, zvlášť pokud byli kluci spolu delší dobu v uzavřené místnosti.
Mohu se optat, proč neočkujete proti nešťovicím? Je důvodem jen cena či něco jiného?
Takže se to může projevit až klidně další týden…Má jet ‚jen‘ k babičce.takže raději neposílat?no to budou oba pěkně sklamaní:(.
kacabus píše:
Aktuální informace od doktorky je 21 dnů.
Nikdy jsem o očkování proti neštovicím neslyšela.nejsem proti očkování.ale pokud vím,tak nervovíce jsou nebezpečné hlavně pro dospělé a s manželem jsme je oba měli.
Mahora píše:
Mohu se optat, proč neočkujete proti nešťovicím? Je důvodem jen cena či něco jiného?
Duvodem je to ze dite to muze dostat tak i tak.A proc zbytecne budu ockovat??
Ma opodstatneni proc ockovat??