Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
obnovuji diskuzi.
Syn(12měs)má od soboty večer neštovice. Respektive večer měl asi pět pupínků a do rána se komplet osypal. Co mě, ale trápí je, že má už třetí den horečky. Teď mu to zase vylezlo na 39,4. Dávám mu paralen v čípkách. Zítra jdeme na kontrolu k MuDr. Info po tel od něj mám, že můžou být teploty, velký výsev pupínků, svědění, atd… Ale sakryš co s tou horečkou, když ji má už třetí den??? Nemůže mu to nějak ublížit? ![]()
@portia srážet ji i jinak, než jen čípkama?
jinak horečka je známka, že se tělo brání. Některé děti mají při neštovicích horečky vysoké, ale pokud to nepřestáhne 39,5, tak by to mělo být v klidu - hlídej.. můj měl febrilní křeče, dostal na to pilule ![]()
@portia píše:
Ahoj,
obnovuji diskuzi.
Syn(12měs)má od soboty večer neštovice. Respektive večer měl asi pět pupínků a do rána se komplet osypal. Co mě, ale trápí je, že má už třetí den horečky. Teď mu to zase vylezlo na 39,4. Dávám mu paralen v čípkách. Zítra jdeme na kontrolu k MuDr. Info po tel od něj mám, že můžou být teploty, velký výsev pupínků, svědění, atd… Ale sakryš co s tou horečkou, když ji má už třetí den??? Nemůže mu to nějak ublížit?
Ahoj
mám 13 m holčičku a neštovice už mají strupy.4 den od výsypu taky horečky -2 dny- byl to takový vrchol neštovic. Nešlo ji to srazit dole- konzultovali jsme s infekčním- kdyby je měla ještě den tak by jsme skončili v nemocnici. Podali by Acyklovir. Celkově jsme měli dost špatný průběh- osypaná fakt hrozně- nejhůř to vypadá v pleně.
@martina.se nestraš
to je mazec
já jsem přemýšlela, že mu budu chladit ručičky a nožičky, někde jsem to četla, ale i když je to paradox, čím má tu teplotu vyšší, tím je aktivnější
já naivka si myslela, že je to opačně, alespoň já kdybych měla takovou horečku, tak o sobě ani nevím a on mi tady demoluje byt ![]()
pointa toho, že ho nemůžu udržet chvilku v klidu, abych ho mohla zchladit ![]()
@critline on už má tak na 3/4 strupy, ale má zatím i ty váčky. Přiznám se, že jsem tu teplotu s nikým nekonzultovala, do telefonu mi řekli, že může mít vysoké teploty a mám je srazit paralenem, když to bude potřeba, ale je fakt, že jsem se neptala, jak dlouho ty teploty může mít…
V plýně jich má taky hodně, ale tam jsem je zatřela genciánou, kvůli desinfekci, aby se mu do nich nedostala infekce.
Holky, zkuste „ledovat“ třísla. U nás je to jediný způsob jak srážet horečky. Dejte mraženou zeleninu do igelitového pytlíku a přiložte do třísel. Dítku se to sice ze začátku moc nelíbí, ale během dvou minut teplota klesne až o tři stupně.
@portia nechci strašit, jen ať nejsi překvapená.. já tenkrát byla tedy hodně - měl halucinace a šel do křeče.. fakt zážitek. Ale zas se to rozhodně nemusí stát, je to celkem vzácné.. prostě hlídat a srážet - ať už čípky, nebo např nurofen, panadol a pod - kombinace tedy u čípků neznám, ale v lékárně poradí. Pak kdyžtak zábal na ručky, pokud tam nemá ty neštovice
Ale zas za pár dní bude klid a má to za sebou
![]()
@martina.se a jak byl starý, když to měl? Křeče poznám, ale halucinace u 12měs? to asi ne ![]()
No snad to bude ok, a nic takovýho nás nepotká
asi by mě škráblo ![]()
Už když ho mám mazat, tak je mi úzko z toho jak vypadá
polovina dítěte fialová a polovina bílá
natož kdyby mu bylo ještě něco jinýho…
No nic, moc jste mě holky neuklidnily ![]()
Asi to budu muset nechat zítra na doktorovi ![]()
@portia chce to taky kombinovat, my ve vysokých horečkách kombinovali po 3 hodinách paralenový čípky a brufen sirup a šlo to ukoučovat..ikdyž je psaný po 6ti hodinách, doktorka mi řekla, že to mám takhle kombinovat, hlavně, abych mu to udržela kolem 38..a sprchu, či vanu cca. 20st. na chvilku ho tam šoupnout a hlavně ho pak nějak moc nepřikrývat v postýlce…držím palečky! ![]()
@portia
je to vzácnost.. spíš jsem to psala proto, ať nejsi pak v šoku, co se děje.. Právě proto je lepší ty léky na srážení kombinovat, ať se ta teplota drží nízko
jinak můj to měl taky kolem roka.. a halucinace? hystericky křičel a ukazoval pořád na jedno místo, že je tam bubu
když byl větší, honily ho dýně ![]()
Ahojky, syn 16 měsíců přišel 27.12. do kontaktu s dítětem, který 31.12. dostalo neštovice. Je velká šance, že je můj syn dostane? Četla jsem na netu, že dítě je infekční tři dny před výsevem. Chtěla jsem se zeptat naší doktorky, ale nedovolala jsem se ji. Nevím, jestli máme raději omezit kontakt s jinými dětmi ![]()