Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No teoreticky se neštovice rozdělují na plané a pravé, proti pravým se dříve očkovalo a už se povedlo je vyhubit (a snad to tak zůstane) byly v mnoha případech smrtelné.
Jinak pro roční dítě nebezpečné nejsou, pro těhuli v tomhle týdnu netuším.
Pro tehuli taky ne, pokud je uz v detstvi prodelala. Sama jsem rodila presne dva tydny po vysevu u dcery, nastesti jsem je mela, takze jsem nemusela rodit na infekcnim… jsou ale velmi infekcni, tak at to manzel radsi nejak resi(tedy, aby se zjistilo, jestli jsou to opravdu nestovice) a zajde radsi k dr… nejlepe ne do plne cekarny a ne busem…
dospeli mivaji komplikovanejsi prubeh…
Příspěvek upraven 06.03.12 v 22:22
Jojo, už jsou pouze plané neštovice a pro dospělého mám pocit, že jsou opravdu horší.
u dospělých mívají neštovice podstatně horší průběh než u dětí… a má to i ve vlasech? podle toho se totiž poznají spolehlivě. no, asi to stejně bude chtít zajít zítra pro jistotu k lékaři. inkubačka je až 21 dní. abys je neměla doma aktivní až přijdeš s novorozencem. to by byl průšvih…
Hezký večer, jak bylo napsáno výše, jsou neštovice plané a pravé (plus teda dalších několik druhů ale ty na lidi snad nejdou - ne v našich zeměpisných šířkách). Proti pravým se do 80 lech očkovalo, ale už prostě nikde nejsou. Takže se jedná o plané, pokud jsou to ony. Na neštovice by to vypadalo hlavně kvůli tomu že se neštovičky nacházejí ve vlasech. Postupně budou zasychat. Pro vaše roční mimčo riziko žádné nehrozí, třeba to ani mít nebude. U vás je otázka jestli jste neštovice prodělala, pokud ano neměl by to být problém. Nicméně se píše že jsou nebezpečné v poslední trimenstru, hlavně těsně před porodem ale bude to patrně platit pro těhotné, které je ještě neprodělali a nemají v těle protilátky, které by měly prostupovat placentou a miminko chránit. Každopádně bych kontaktovala gynekologa a situaci probrala s ním.
Mějte se Lucie
No, pokud je ma manzel ted a ona je mela a bude rodit v terminu, mel uz by teoreticky manzel byt neinfekcni…jestli je tedy od nej nechyti nekdo dalsi v rodine…jo, ted koukam, ze mate jeste syna… tak to at manzel leti k dr, protoze, jestli jsou to skutecne nestovice, velmi pravdepodobne je za 14-21 dni dostane syn a ten by nemocny rozhodne nemel prijit do kontaktu s novorozencem…
Abych upresnila situaci ja nejsem tehotna ale setra je ted u nas se svou 2(letou)dcerkou ptz ma kazdou chvily rodit musí u nas byt jinak to nejde. Tak jsem chtela vedet jestli je to nebezpecne pro jeji miminko, ona sama uz nestovice mela.
Ja bych to konzultovala s gynekologem a pediatrem, ktery bude mit v peci novorozence… ja osobne bych ale neriskovala a deti izolovala od novorozence, pokud nestovice neprodelaly a skutecne se u manzela prokazou( predpokladam, ze je dostanou presne v dobe porodu nebo navratu z porodnice)…
Děkuji za rady, zítra jde manžel k dr. a na všechno se zeptá ohledně dětí a obbvoláme gynekologa.
Maminky jdu za vama páč si nevím rady.me dceři jsou 2roky. Vcera večer když se šla koupat tak měla na lopatkách pár pupínků. Dnes přes noc přibylo tak 5pupinkua jeden na stehynu.ten jsem nefotila..Muzete mi někdo říct zda to jsou neštovice? přidávam foto 🙂
@Janli píše:
Neštovice vypadají jinak.
No, mne prijde, ze zacinajici nestovice to byt muzou. Kazdopadne, vecer bude jasno…
Ahojky Maminky
Chtěla bych se zeptat jestli se neštovice rozdělují na plané a ještě nějaké nebo jsou prostě jen jedny? A jestli je to nebezpečné pro syna (1 rok) a těhulku v (37tt). Manžel má po těle nějaké červené pupínky, když to zkoušel zmáčknout vytekla s toho voda, má to i na hlavě můžou to být neštovice? nepamatuje si jestli je už jako malý měl.
Děkuji za jakekoliv odpovědi