Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Naší neteři bude za 14 dní jeden rok. Má očividnou nadváhu, ale nevíme kolik přesně váží (odhad 14-15kg). Její matka ji v šesti měsících nechala u prarodičů a odjela do práce. Firma ji přeložila do města stovky kilometrů daleko a tak se rodiče dcery vzdali a odešli za prací. Bohužel se tu kopíruje takový nešťastný čínský model (v Číně vychodávají prarodiče děti již druhou generaci, proto již druhá generace Číňanů je neuvěřitelně rozmazlená atd atd).
Poprvé jsem holčičku viděla v devíti měsících. Jediné, co v té době uměla bylo ležet a když ji někdo posadil, tak sedět. Obklopená hračkami si s nimi uměla rukama hrát. Když jí některá hračka spadla daleko do boku, holčička se po ní natáhla, přepadla na bok a neschopná pohybu začala kňučet.
Podotýkám, že je mentálně i fyzicky zcela zdravá! Jen nemá rodiče, kteří by se o ni starali!
O měsíc později se na ni přijeli podívat rodiče a dali jí chodítko. V té době nebyla schopna se sama přetočit ze zad na břicho, posadit se, postavit se a sama stát (ani s oporou). Když jsem ji položila na břicho, hlava jí padla na podložku a nebyla schopna ji zvednout.
Její strava se skládá převážně z mouky, sunaru, často dostává nudle, přežvýkanou smaženou zeleninu a maso, pila už i slabý burčák, lízá lízátka, cucá sušenky a ovoce bez slupek (mandarinky, hrozny, jablka - všechno velmi nesezónní ovoce velmi nezdravého vzhledu z obchodu z dovozu několik týdnů daleko).
Teď jí je jedenáct a půl měsíce. Prarodiče pracují na poli, denně s sebou berou chodítko, kam holčičku na tři-čtyři hodiny denně postaví, aby se mohli věnovat práci (ta představa kolečkového chodítka v poli!!
). Když začne být protivná, posadí holčičku na deku a obloží hračkami.
Minulý týden jsme opět navštívili rodinu a začali holčičku podporovat v přetáčení na břicho. Po týdnu se ze sedu přetočí na břicho v jednom pokusu z deseti, to je pokrok! (Většinou jí v tom zabrání noha, kterou zapomene pod tělem, udělá výborný provaz!
) Na břiše už je schopná se opřít o ruce a trochu si hrát s hračkami. V sedě má tendenci se rukama opřít o okolní oporu a jakoby vstát, ale pravděpodobně díky kilům navíc a nemotornosti se nezvedne ani centimetr. Další pohyby zatím nemožné.
Včera přijel tatínek a dovezl jí hopsadlo a sedací kočárek se šlapkami. Až bude větší a dosáhne na ně, může sama šlapat (nevím, jak to jinak popsat a nevím, zda to máme v ČR).
Když ji v jedenácti měsících postavíme před stoličku, aby se opřela, chvíli stojí. Jakmile chce popojít, spadne, protože neumí ovládat nohy. Očividně si velmi zvykla na chodítko a neustále očekává oporu, nemá vůli stát na vlastních nohách. Zajímavé je, že v chodítku pohyblivá je, umí udělat pohyb dopředu, odrážet se do stran, ale bez chodítka jakoby vůbec neuměla nohy ovládat.
Holčička často i doma na dvoře vypadá velmi opuštěně. V domě žijí prarodiče a druhá teta. My rodiče navštěvujeme asi jednou do měsíce. Druhá teta chodí na několik hodin denně do práce (ve stejné vesnici a občas si holčičku bere s sebou), prarodiče mají také vlastní povinnosti. Jakmile nejsou praví rodiče, nikdo matku doopravdy nenahradí.
Zajímavé bylo, když přijeli praví rodiče. Otec dcerku choval a hrál si s ní. Matka byla ale celkem odtažitá, spíš se věnovala ostatním členům rodiny.
Ohledně mluvení na tom holčička bude asi podobně, jako jiné děti, nemám zkušenosti. Umí pár slabik, často používá jednu, dvě z nich. Reaguje na jména členů rodiny, všímá si letadel, ptáků na obloze, ukazuje a žvatlá. Soudě podle toho, co jsem viděla (a slyšela) v ČR, ale na ní dospělí mluví podstatně méně, neříkají názvy věcí, které ukazují, drží apod. Spíš opakují její žvatlání nebo její jméno.
Budeme rodinu navštěvovat ještě do léta, a mám možnost s holčičkou něco dělat, jen nemám vlastní zkušenosti. Ani nejsem dětský typ. Proto toto téma. Lidi, kteří se potřebují jen vyjádřit prosím nepotřebuji, jen ochotné lidi, kteří ví, jak na nepohyblivé děti ![]()
Příspěvek upraven 11.04.15 v 13:34
Můžeš holčičce nebo těm prarodičům nějak pomoci? Protože pokud ne, tak mi uniká smysl diskuze, promiň ![]()
V jaké zemi to žijete? Sedíš u pc..Prarodiče dělají na poli a berou tam malé děcko? Jak za krále klacka..
Proč se budeš dělit o pokroky? Pokud najdeš příznivce, založ skupinu ![]()
Já to taky nechápu
Toho dítěte je mi líto, ale jinak neruzumím o čem to celé je. To dítě by potřebovalo někoho, kdo se o něj zodpovědně postará, ale evidentně tam nikdo takový není, ani ty ne, a že tu jednou měsíčně napíšeš, v čem malá udělala pokrok, k čemu to je? Potřebuje pomoc a ne popisovat ![]()
A kdo bere na holcicku rodicovsky prispevek? Nejak mi to nehraje? Nekdo by se o ni tedy mel starat misto matky a ne prece aby travila cas „praci“ na poli. Pokud nekecas, tak ta vychota ditete je silne zanedbana a to ve vsech smerech.
Budu se s vámi dělit o pokroky, které holčička do té doby udělá. ![]()
Aspon, ze prezila - v Cine holcicky nekdy takove stesti nemaji, ze…
Zajimavy elaborat, nechapu smysl diskuse
![]()
@jahuhudka píše:
@tronelka podle mne jde o Čínu
Taky me to napadlo, ale pise ze se tam kopiruje cinsky model…tak mi prislo, ze to bude nekde jinde a nebo je to cely vymysleny
@jahuhudka píše:
@tronelka podle mne jde o Čínu
Píše, že se tam kopíruje čínský model, ne že v něm žijí, takže Čína to asi nebude.. ![]()
Typ zakladatelky nemám ráda…
Vidím někoho jednou za měsíc a ten dotyčný zakládá diskuze o tom jak je vše špatně
![]()
To nemám ráda ![]()