Netoxické praní

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
68895
8.1.22 21:41

@Ba-stet díky za označení, no, já nejsem žádnej chemik, ani ultraortodoxní NT :-D Povětšinou si vystačím s něčím bez optických rozjasňovačů a přehnané parfemace, zrovna dnes jsem dotáhla domů z drogérie něco „rádobyeko“, za co by mě v NT skupinkách určitě rozcupovali :lol: Jinak plíny a bílé jsem ráda právala v Bamboolik prášku, který už se bohužel nevyrábí - ve složení prací soda, perkarbonát, TAED a kys. citrónová, přesný poměr bohužel neznámý. Jo, bez mýdla a jo, pralo to luxusně. Perkarbonát mi ani při dlouhodobém používání prádlo nezničil, ale opravdu bělí přírodní materiály (umělinu ne), takže na barevné pravidelně nee. Na webu se dá dohledat milión receptů v miliónu různých poměrů, ale strašně záleží na konkrétním složení vody a co jednomu vypere prádlo luxusně, jiný ho z toho může mít hnusně zašlé. Ale jinak se vyhýbám avivážím, dá se použít obyč ocet, jen to pak tak šíleně nevoní, což je přesně to, co chci. A perkarbonát, taed (aktivuje perkarbonát, pokud se pere při míň jak 60 stupních), případně prací sodu apod. kupuju přímo u výrobce na Fichema.cz, vyjde to na pár korun, i když člověk započte poštu. Yellow and Blue má určitě fajn složení, ale kolikrát je to jenom předražené něco typu prací soda nebo perkarbonát. Chyba se s tím ale určitě neudělá. A třeba jejich prostředek do myčky nádobí mě nepřesvědčil ani trochu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
8.1.22 21:51

@ugluk Díky! Já právě vím, že k tomu máš mně sympatický přístup :palec: No, jak jsi měl minule upozornila na rozdíl mezi cenou perkarbonátu a Pueru, tak jsem zapátrala, ale zjistila jsem, že objednávat to z Fichemy je pro mě ekonomický nesmysl. Ale naštěstí jsem taky zjistila, že obyč perkarbonát (jakože bez marketingu) má jeden z pražských bezobaláčů víceméně za cenu Fichemy. Teď jsem si našla recept na prášek, kterej je hodně podobnej tomu TV, kterj mi pere dobře, tak uvidím.

Jinak čtu právě vždycky jen odkazy a pozvánky do různých skupin na FB, ale já na něm nejsem moc aktivní a těch pár skupin, kam jsem se kdy přidala z potřeby nějaké konkrétní odpovědi o nošení, sedačkách nebo psychomotorickém vývoji, mi přišlo trochu sektózních :oops:

Máš ještě nějaké tipy na NT úklid? Snad tedy zakladatelka omluví, že se jí do toho montuju…

Edit: S myčkou mám stejné zkušenosti. První měsíc mi ten prášek přišel super, akorát to teda chtěla mýt na 70°C. Ale pak už to šlo z kopce. Tak jsem se vrátila k tabletám z DM. Tuhle jsem zjistila, že mají i totéž v prášku, což mám o něco radši (a dcera taky, miluje sypání čehokoliv kamkoliv), tak ještě možná zkusím ten.

S avivážemi a chemickými vůněmi to mám taky stejně. Čím jsem starší, tím víc mi to vadí. U všeho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
8.1.22 22:18

Mě tedy non toxic praní moc neoslovilo, prala jsem v gelu z mýdla a sody a nepralo to nic moc, ale hlavně mi vadilo, že mi rychleji stárlo prádlo, není to moc šetrné. Ale co stále používám, je kyselina citronová jako máchadlo, akorát teda pokud v tom chci něco vymáchat (hlavně látkové pleny), tak to nasypu místo prášku a zapnu nějaký krátký program. Ten roztok místo aviváže vůbec nefunguje, jakože fakt vůbec :D. Ale když se to nasype místo prášku, je to fajn.

• Citovat
  • Upravit
68895
8.1.22 22:35

@Ba-stet jojo, sektózní, to je to správné slovo! Já myslím, že jsem pro většinu společnosti dost alter, na obě děti jsem měla látkovky, nosím v šátku, dlouho jsem kojila i měla děti nasáčkovaný v posteli… ale pak člověk vleze někam, kde by ho ještě roznesli na kopytech, že je pořád málo eko a bio a že si neprojíždím složení všech pracích a mycích prostředků a biokosmetiky, protože je tam ve složení nějakej deoxymetylnatriumsajrajt, co je na jakýsi černý listině zakázaných složek :zed:

Já od těch prostředk v prvé řadě chci, aby fungovaly, jako k čemu mi je děsně přírodní složení, když to nevypere nebo nevyčistí. Ono kupodivu běžný znečištědí docela slušně vypere i čistá voda, což jsem zjistila, když jsem pod vlivem jekotu dvou ratolestí zapomněla přidat prací prostředek :mrgreen: A zároveň nemám potřebu za to dávat pětinásobek oproti něčemu, co pere lautr stejně, jen je v tom něco o fous méně eko. Jako přes ty přehnaný parfemace se fakt nepřenesu…

S Fichemou zajímavý info, já to beru po pětikilovkách, ono se to nezdá, ale je to celkem malej kanystr, postavím to na koupelnovou skříňku a odsypávám do menšího. Ale jestli máš někde možnost si to za podobnou cenu nechat odsypat přímo požadované množství, tak značka ideál.

Z úklidových tu teď mám Frosche a Feel Eco (které nejsou NT) a ocet, ten je :-D Třeba na místa ve styku s potravinama, kuchyň, lednici, mi přijde stejně nej. Podlahu klidně přetřu tím Froschem.

Jo a ještě k tomu praní - voda, voda a zase voda. Vykašlat se na ekoprogramy, protože šetřej vodu. Můžu mít sebelepší prací prostředek, ale když se mi to v té pračce plácá nasucho, je to k ničemu. A naopak, i když nemám nic značka ideál, když se mi to z toho prádla důkladně vymáchá, tolik škody to nenadělá. Ale kombinace persilu, ekoprogramu bez pořádného máchání a aviváže navrch nebude žádnej zázrak :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10025
8.1.22 22:39

Peru v Sonettu, pekarbonat pridavam k bilemu pradlu. Machadlo moc nepouzivam, pouzivam zmekcovac vody (v Brne je tvrda voda). Sonett je z tech non toxic asi nejsnadnejsi ke koupi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10025
8.1.22 22:41
@Kolicek95 píše:
Mě tedy non toxic praní moc neoslovilo, prala jsem v gelu z mýdla a sody a nepralo to nic moc, ale hlavně mi vadilo, že mi rychleji stárlo prádlo, není to moc šetrné. Ale co stále používám, je kyselina citronová jako máchadlo, akorát teda pokud v tom chci něco vymáchat (hlavně látkové pleny), tak to nasypu místo prášku a zapnu nějaký krátký program. Ten roztok místo aviváže vůbec nefunguje, jakože fakt vůbec :D. Ale když se to nasype místo prášku, je to fajn.

Pouzivam Sonett a pere to skvele. I odstranovac skvrn je efektivni. Nic nestarne, nenici se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10025
8.1.22 22:42

@Ba-stet Na ujlid doporucuji cokoliv od Sonettu, uklizi se s tim dobre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
8.1.22 22:56

@ugluk Asi tak. Mně hodně zajímá ekologická stránka věci, když si můžu vybrat, vyberu si vždycky eko, bez obalu, přírodní… ale musí to fungovat a nesmí to stát úplný majlant, holt úplně bez finančního limitu taky nejsem. Frosche jsem dřív milovala, ale teď tu parfemaci nedávám. Nevím, řím to je, poslední roky (možná od porodu?) se mi z těch chemických vůní dělá úplně zle :think: Zkusím asi ten Sonnet, jak radí @Wani. Octem, sodou a kyselinou citronovou uklízím skoro všechno, ale na podlahu mi to nevyhovuje.

A souhlas s ekoprogramy, to je fakt zlo. Takhle jsem si před lety v záchvatu koupila myčku s nejlepším ekoprogramem, prakticky hlt vody. Že to myje 3:17, to vem čert, ale pak jsem si přečetla, že to málo vody pořádně nevypláchne sůl a ta pak rozežírá vnitřek myčky, který je často z tenkých laciných plechů :think: O praní nemluvě. Navíc si myslím, že to dření v bubnu prakticky nasucho ničí prádlo víc než jakýkoliv prostředek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
8.1.22 22:56

@Wani Já si ráda čističe vyrábím, ale mrknu po nějakém univerzálu na podlahu, díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10025
8.1.22 23:00
@Ba-stet píše:
@Wani Já si ráda čističe vyrábím, ale mrknu po nějakém univerzálu na podlahu, díky!

Vyroba cehokoliv jse uplne mimo me. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
8.1.22 23:01

@Wani Já zas ráda vařím. Jedno, jestli je to koláč nebo přípravek na záchod :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4956
8.1.22 23:48
@saphir píše:
@Ba-stet
já právě koukala na stránky netoxickádomacnost. cz
a tam mají mýdlové vločky atd. Ale chtěla jsem postřehy více lidí :)

Kupuju od nich kokosové mýdlo od Alchymistek. Pere dobře, jen se musí vychytat množství mýdla a sody. Sice jsem četla v nějaké diskuzi, že se soda k tomuto mýdlu přidávat nemusí, ale my máme hodně tvrdou vodu, tak dávám. Ještě mám žlutý prášek Sonnet a taky jejich gel, ten používám na tmavé prádlo, občas se mi stalo, že se mýdlo nebo prášek nerozpustil a měla jsem fleky na tmavých kusech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
9.1.22 09:44
@Ba-stet píše:
@meduzza Díky :palec: Já perkarbonát objevila teprve nedávno. Používám ho jen občas, tak mě zajímalo, jak je to dlouhodobě. Na tu myčku myslíš, že je to blbý i třerba na občasný čištění?

Toho bych se nebála. Dřív býval perkarborát součástí prášku do myčky, který prodávali třeba v německém Lidlu a ten pěkně myl a myčku neničil.
Když o tom přemýšlím, možná to bylo způsobené nějakou reakcí z toho celkového složení o snahu non toxic pro myčku, přitom to dlouhodobě nemylo dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1519
9.1.22 10:59

Ja peru netoxicky cca dva roky. Pouzivam mydlove vlocky. Doporucuje se i praci soda na tvrdou vodu. My mame mekkou, takze ji ani nepouzivam. Co jde, peru na 60, par veci (halenky, rifle, manzelovo kosile) na 40. Misto machadla rozrok kyseliny citronove. Ldyz peru na 60,pridam perkarbonat (desinfikuje a trochu beli - takze k tmavemu dat jen trosku). Na fubkcu pradlo pouzivam gel Attitude. Za celou dobu nemam nic znicene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1519
9.1.22 11:04
@Ba-stet píše:
@meduzza Díky :palec: Já perkarbonát objevila teprve nedávno. Používám ho jen občas, tak mě zajímalo, jak je to dlouhodobě. Na tu myčku myslíš, že je to blbý i třerba na občasný čištění?

Pouzivam perkarbonat i na myti do mycky. Smicham 1:1 perkarbonat a praci sodu a pridam do prihradky na prasek. Jako lestdlo stejne jako machadlo - roztok kyseliny citronove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí