"Netradiční" smuteční obřad

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2612
6.12.22 19:13

On ten netradiční pohřeb může být i v obřadní síni… často u „netradičních“ zemřelých. Bratranci dorazily na pohřeb prostitutky z místního bordelu. Zazněla píseň Olgy Lounové Jsem optimista. Nebožtík spáchal sebevraždu. I tradiční část rodiny se smála… následné posezení v oblíbeném lokále (naproti bordelu - holky přišly samozřejmě také) byl fakt mejdan :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24995
6.12.22 19:13

Mě třeba hřbitov celkově přijde vtipný místo a nějak úplně nechápu jeho smysl, respektive jo, je to místo, aby lidi neměli x uren doma…Každopádně nám zatím v rodině a okolí umírají jen staří lidé a ti na hřbitov chtějí, až tak generace mých rodičů (50) má představu zpopelnění a rozprášení popelu na oblíbeném místě. Co se týče mého pohřbu, je mi to úplně šumák, co s popelem udělají a celkový proces ať si pozustali udělají tak, aby to vyhovovalo jim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18306
6.12.22 19:18

@Xmichaelah

pohřby s řečníkem jsou hrozné, jak se tam čte, kde pracoval…

Na pár pohřbech mladých kamarádů -motorkářů jsem byla a vždy to bylo snesitelné, sem tam i úsměvy. Mám ráda, když se promítá životní retrospektiva, fajn hudba…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18306
6.12.22 19:22

@debra.morgan

hřbitovy mám ráda, je tam klid a hodně se tam dozvíš, ráda tam chodím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
6.12.22 19:23
@Chantalle píše:
Zajímalo by mě, co si o tradičních pohřbech myslíte vy, případně, co s vámi dělá myšlenka alternativních obřadů - př. setkat se na jedno odpoledne se všemi, kteří se chtěji rozloučit, zavzpomínat na zesnulého, u toho si udělat nějaký rituál na rozloučenou (např. popel vysypat do vykopané jámy a zasadit strom), nebo se setkat tam, kde to zesnulý měl rád. Popovídat si, společně si pobrečet,udělat si třeba piknik, cokoliv vás napadne.
A další otázka, jestli byste takovou možnost využili, ať už pro někoho, s kým jste se rozloučili, nebo třeba i pro sebe?

Vytučněný způsob rozloučení je pro mne absolutní noční můra. Obřadu resp. rozloučení, při němž by ode mne někdo očekával, že budu hromadně brečet a o zesnulém si s ostatními cíleně vyprávět, bych se nezúčastnila za žádnou cenu… Kdyby to bylo nutné, byla bych schopna si raději sama způsobit nějaký lehčí zdravotní problém jako výmluvu, než abych byla nucena něco podobného absolvovat.

Za normálních okolností na zemřelé blízké či známé vzpomínám nebo si o nich povídám moc ráda - okamžik posledního rozloučení je pro mne ale chvíle, kdy je všechno ještě příliš čerstvé, neodžité, kdy nemám ještě všechny emoce zpracovány a sdílet je jakkoli s kýmkoli se snažím minimalizovat jen na tu nejnutnější míru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
999
6.12.22 19:25

@DanielaD taky ty recniky nemam rada… proto jsem to zavrhla.. To strohe zil, byl, delal a skonal.. z pohrebky se pani majitelka nabidla, ze kdybych nezvladala cist, precte muj dopis za me, ani to jsem nechtela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
NicolaR7
6.12.22 19:40

@DanielaD Dekuju🖤

Je to tezky a asi proste nejsou spravny slova a ani chvile jak se na neco takovyho ptat…

Ja si pamatuju tak tyden do smrti taty, kdy jsem s nim sedela v obyvaku a bezel nejakej program a bylo tam more a plaze…a on se tak zasnil a zaleskli se mu v ocich slzy a rika to uz nikdy neuvidim….v tu chvilku mne srdce bolelo tak jako ani na pohrbu snad ne…nic jsem na to nerekla jen ho drzela za ruku…mozna jsem mela rict, ze bude oip a more uvidi…treba by ho ta lez potesila…treba to chtel slyset…Ja nemohla byla jsem rada, ze jsem zvladla neplakat…

• Citovat
  • Upravit
27264
6.12.22 19:41
@DanielaD píše:
@debra.morganhřbitovy mám ráda, je tam klid a hodně se tam dozvíš, ráda tam chodím

I já, občas je totiž dobrý zajít mezi lidi. Mám ráda tu atmosféru. V mládí jsem chodívala na hřbitovy na rande

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122561
6.12.22 21:22

Ahoj. Alternativní pohřeb jsem využil - před více než pěti lety. Tehdy měla Anička necelé dva roky a se svou zesnulou mámou se rozloučila vypouštěním heliových balónků do nebíčka. Ono to ani tak malému dítěti jinak vysvětlit nešlo..
Jinak já tradiční pohřby taky moc nemusím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13246
6.12.22 21:27

Já jako důležitý problém vnímám to, že dokud jsou lidé zdraví, tak se v rodinách o těchto věcech nemluví, kdo by co chtěl no a když pak onemocní, tak se o tom nemluví zase, protože je to nevhodné… A pak se těžko plní přání zesnulého, když je nikdo vlastně nezná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13246
6.12.22 21:30
@lleennttiillkkaa píše:
I já, občas je totiž dobrý zajít mezi lidi. Mám ráda tu atmosféru. V mládí jsem chodívala na hřbitovy na rande

Naši tam taky chodili a i já mám ráda hřbitovy…taková místní kronika ( třeba nejčetnější příjmení v té které dědině) a já to vnímám jako malé zahrádky a místo, kde je klid. V Polsku mívají u hrobů lavičky.
Jinak ještě k těm zvyklostem…Na posledním pohřbu co jsem teď byla strejdovi, tak tam byly k dispozici volně fotky, na kterých vypadal šťastně. Hosté, kteří ho dlouho neviděli si je rádi rozebrali, aby měli vzpomínku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.12.22 21:40

Mne letos zemřel tatínek a pohřeb nechtěl, přesně řekl, kde a jak chce rozptýlit. Tak to tak bylo, vrátil se přírodě. A upřímně jsem ráda, že nestál o pohřeb jako takový, jen dojít pro urnu do krematoria pro mne bylo neskutečně těžký. Natož chodit k hrobu. Teď to beru procházkou k němu a hezky vzpomínám :srdce:

• Citovat
  • Upravit
6259
6.12.22 22:25
@Magical-eyes píše:
Já jako důležitý problém vnímám to, že dokud jsou lidé zdraví, tak se v rodinách o těchto věcech nemluví, kdo by co chtěl no a když pak onemocní, tak se o tom nemluví zase, protože je to nevhodné… A pak se těžko plní přání zesnulého, když je nikdo vlastně nezná…

Tak asi je to jak kde. U nás to řekla maminka hned po pohřbu a rozprášení její nej kamarádky, že to tak chce taky a už to dál nerozebírá. Tchýně fotí i na Facebook oba hroby a furt říká, jak tam je už připravené místo pro ně. Teď zas říkala, že by šla po smrti manžela i k nám, někam poblíž, ale pohřbená chce být tam. My jim zas říkali, ze tam nechceme k nim, ona by tam chtěla i nás. Mluví o tom, jak o stěhování. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
6.12.22 22:50

Smuteční obřad by měl být takový, jaký by si ho přál zesnulý. Kdysi jsme se na toto téma bavili v rodině. Babička řekla, že by nechtěla ubrečený pohřeb, ale takový ten, kde hrajou na nástroje, vzpomínají, smějí se historkám apod..Moje máma zase už kdysi řekla, že by nechtěla pohřbít, ale zpopelnit a popel vysypat v Tatrách. Pohřeb bych brala asi jako poslední přání zesnulého. Pokud by se někomu líbil netradiční, ať má po smrti netradiční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
7.12.22 16:46

@Magical-eyes U nás je v jedný vsi nad bránou hřbitova - Malý příbytek - velký klid a je to strašně pravdivý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat