Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tema spis na odlehceni. Dcerka 3 roky uz chce byt za paradnici, ale mame problem, co s vlasy.
Ma hodne jemne, vlni se ji, ale bohuzel takovym tim blbym zpusobem, ze vypada stale jako rozcuchana. Zkouseli jsme ruzne ucesy, uz me nebavilo rozcesavat vecny cucky, sponecky a gumicky vydrzely vzdy tak 10 minut. Nakonec to ma ostrihane do podkovy. Na kluka ji strihat nechci. Ale stejne, kazdy vecer se mi vymacha ve vane a i kdyz to vyfenuju pres kulaty kartac, rano je jak strasidlo a uces ani po nalakovani vubec nedrzi.Ani ji moc nechci zatezovat vlasy, abych ji je neznicila…
Nejaky tip, co s tim? ![]()
@MartinaIrena 3-letá a lak na vlasy?
Měla jsem něco podobného…na levé straně lokny, na pravé straně vlny.
Stříhali mě jako kluka, ale to proto, že nebyl nikdo, kdo by mě ráno česal.
Když jsem to měla delší, měla jsem rozcuch, ale u tak malého dítěte je to roztomilé. Neřešila bych. Nebo nakrátko, teď jsou krátké vlasy v módě a holčička to lépe přijme:)
@MartinaIrena, foukání přes kartáč každý večer a lakování těm vláskům určitě neprospívá, ale to asi víš ![]()
U takhle malé holčičky bych se vybodla na účes a nechala dlouhé s tím, že bych zaplétala copánek nebo naopak ostříhat. Účes, který je náročný na úpravu a musíš použít fén a lak není ve třech letech ideální. To se pak nediv, že má vlásky jako roští ![]()
Často se taky stane, že když dítě ostříháš nakrátko, narostou příště upravitelnější vlasy. Možná by to stálo za to vyzkoušet, dorostou jí rychle ![]()
@MartinaIrena Teda malé holčičce bych vlasy nefénovala ani nelakovala, jen jí je úplně zničíš. Zkus koupit kartáč s kančíma štětinama, rozčesává se s ním pramen po prameni, ale netahá to a já osobně si po tom nemusím vlasy rozčesávat do dalšího mytí. U tříletého dítěte bych na vlasy taky nepoužívala žádnou kosmetiku, ani šampon ne, není to třeba. Dětem se vasy nemastí a prach se vymyje jen tou vodou. Taky je dobré rozčesat před tím mytím/namáčením, vodu z vlasů jen lehce vymačkat, netřít ručníkem a mokré česat hřebenem s velmi řídkými zuby. No a přes den třeba dávat do culíku.
@MartinaIrena naše má taky jemné vlásky, nechali jsme jí je dlouhé, taky jí nic nevydrží, culík má za chvilku rozvrkočený, moc se jí tedy nevlní, ale dost zacuchávaj.
Nedělám nic, používám šampon bez srajd, fénuju jí jenom po bazénu a nic jiného jí na vlásky nedávám..
A nejlíp na rozčesávání se nám osvědčil tangle teezer nebo i neorigo na ten způsob z ali.
@MartinaIrena nemáš foto? Zkoušela si francouzský cop? Jinak lak nedávejte. Pokud se jí vlní, tak spíš nějaký vlasový olej
Nám se na zacuchávající se kudrny a vlny osvědčil kartáč Tangle Teezer + jakési keratinové mléko, které jsem koupila u kadeřnice (pár kapek vetřít do vlasů před česáním). Vlnité/kurnaté vlasy jsou vždycky suché, vsáknou téměř cokoliv
.
Já mám vlasy tvrdý, suchý, vlnitý. Učešu a než vyjdu z baráku, tak jsem jak když se nečešu. Já to řeším vlasy na krátko ![]()
Nic s tím neuděláš. Fénování, lakování to jen zhorší. Občas pomůže po umytí použít bezoplachový balzám na rozčesání, jestli se jí vlasy cuchají. A zvyknout si na to. Oni vlnitý vlasy většinou vlní každý jinam. Ty upravený vlasy co vidíš, jsou spousta práce.
Buď dceru ostříhej na krátko a nebo se smiř s rozcuchanými vlasy. Dobře se to ještě maskuje zaplétanými copy, ale na to musí sedět a držet než jí ho zapleteš a mít dost dlouhé vlasy, aby všechny byly v gumičce
A jinak teda bych to dělala asi takhle: na mytí nějaký přírodní šampon, do vlhkých dát vlasový olej, rozčesat tangle teezer, nechat volně uschnout. Nedávat sponky, pokud kloužou, ale spíš malé silikonové gumičky a zaplést do copů.
Dcera když byla maličká, byla lehce afro:-), teď má 8 let, po mytí vlásků používáme kondicionér, jinak vlasy nerozčešeme, vlasy má téměř po zadek, „ztěžkly“ a tím se i lehce vlny narovnaly, má krásné vlnité vlásky, semtam lokýnky (jako přes kulmu):-)
Osobně bych to u tříleté neřešila. Dcera v té době vypadala jako strašidlo. Měnily se jí vlasy, nakrátko to nechtěla. Takže jí mezi extra jemnými vlásky rostly nové pevné vlnité, které bohužel zpočátku rostly nahoru a trčely okolo hlavy… Vypadala jako sluníčko. Teď už jí naštěstí narostly po ramena a vlasy už si lehly, tak vypadá krásně.
Nikdy mě nenapadlo jí je lakovat
Věčné narovnávání odrovnává vlasy a je to stejně na prd. Osobně vyzkoušeno. Spousta práce, potom lehce mrholí a vypadám jako strašák do zelí.
V kritickém období se mi osvědčilo vlasy zaplétat - ideální je francouzský cop, ale je to časově náročné, tak jsem většinou česala postupně do několika culíků - to je hned a dobře to drží:-)
Sponky nám padají do teď.
Když fénuji, tak jedině přes difuzér a prsty jí namačkám vlny.
No a na česání tangle teezer.
Máme to samé, dceři už byly čtyři. Neučesatelné, rozlítané, každý jiným směrem a když už člověk učeše, dá čepičku, tak je to zase nanovo. Dlouhé jí nenarostou, respektive jde to do takových ošklivých rousů. Pokud ostříhám a prostříhám, tak to vypadá dobře, tak týden dva. Samozřejmě že ona touží po tom mít vlasy až na zem. Culíčky občas drží i si je nechá. Takže vyčkávám, optimisticky věří, že to prostě časem zesílí a odroste a něco z toho bude
U čtyřleťačky mi to furt ještě přijde roztomilé, do první třídy bych jí s tím vedla nerada.
Holky vy jste tak milé, mě teda představa tříleté holčičky co jí vlasy fénují přes kartáč a lakují hodně nadzdvihla.
![]()
@MartinaIrena Jako malá jsem měla stejný typ vlasů, Teď v dospělosti už zesílily, ale v obou případech u mě platilo, že čím delší vlasy, tím méně práce s nimi. Mamka mě jako malou stříhala na krátko (ze stejného důvodu - neučesatelné vlasy) a já ji za to nenáviděla, vypadala jsem jak de.bil (opravdu). I teď, když mám vlasy kratší, než do půli zad, tak bse s nimi můžu mordovat, jak chci a neudělám nic. Moje neteř má stejné vlasy, navíc ještě hodně jemňounké a u nás obou pomáhá:
Neteř má vlasy husté, hodně vlnité, když byla malá, tak česali jen ve vaně při mytí, pak už se to rozčesat nedalo, měla prostě „rozcuch“, do školy pak většinou nosila čelenku
teď je má do pasu (je jí 10), už se to dá pročesat i za sucha, vlasy se tou délkou trochu narovnaly…
sousedovic malá má vlasy kudrnaté a když je má „jen tak“, tak je jak sluníčko, blonďatě-bílé vlasy do všech stran
sousedka ji češe tangle teezerem, na rozčesávání používá, myslím, gliss kur
dělají jí culíky, zaplétané copy, případně má čelenku
moje děti mají vlasy jemné, rozlítané, blbě upravitelné, dřív jsem to řešila „postupnými“ culíky, to šlo učesat docela rychle a byl to jediný účes, který vydržel… šestiletá už má teď vlasy delší, takže jí vydrží i normální 2 culíky nebo falešný culík (z klasického culíku jí to pořád leze), mladší teď odrůstá ofina, tak u ní to zatím řeším čelenkou nebo sponkou… málokdy vydrží vypadat upraveně delší dobu, ale u takhle malých dětí mi to nevadí
starší už má naštěstí vlásky trochu pevnější, tak do školy jako rozára chodit nebude ![]()