Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, prosím o vaše rady a zkušenosti.
Synovi je 6 měsíců. Kojen. Máme problém se spaním během dne. Večer usne u kojení, přendám do postýlky a je klid. Většinou se budí až na krmení. Ale během dne je to peklo. V kočárku usínal jen na boku. Doma jsem ho musela natřásat aby usnul a položení do postýlky neexistuje, do 5 minut je vzhůru a řve jako pavián. Ale posledních 14dní je to ještě horší. Neusne jinak než u prsa, 2 minuty tahá a uspí se tím. Pak spí někdy půl hodiny, někdy 2h. Nevím co s tím. Navíc jsme syna přendali do sporťáku a tam teda neusne vůbec. Takže když se mu chce spát dostane záchvat a nepomůže nic.
Fakt nevím co s tím.
Děkuji za rady.
To by me take zajimalo, s moji 5,5m holcickou to mam uplne stejne…s tim, ze dnes byl rekord spani v postylce 70 min, jindy max 20 min…
Malá měla v tomhle věku něco podobného, i když ne až v takové míře. Ale taky jsem musela houpat, aby usnula. Nakonec jsem jí k tomu začala vyprávět potichu pohádky, vydržela jsem to asi týden a pak jsem jí už dávala do postýlky, seděla vedle ní, měla na ní ruku a jemně s ní houpala v tý postýlce a vyprávěla pohádky. Postupně jsem přestávala s jakýmkoliv houpáním a časem jsme odbourali i pohádky. Pouštěli jsme hracího medvídka a nakonec už nepotřebovala ani jeho…
@mujdend píše:
To by me take zajimalo, s moji 5,5m holcickou to mam uplne stejne…s tim, ze dnes byl rekord spani v postylce 70 min, jindy max 20 min…
Já mám hrůzu z toho jak to bude dál, až nebudem kojit. Večer do postýlky jde totiž úplně tuhej. Už jsem přemýšlela, že ho odstavím a půjde na UM. S tím, že ho třeba večer nakrmí a uloží manžel. On totiž ani během dne, když ještě pomáhalo to uhopsávání neusnul u nikoho jiného než u mě. Je to fakt na palici
ještě když teď neusne ani v kočáru. To už fakt můžem jen sedět doma ![]()
@Ilonka007 píše:
Malá měla v tomhle věku něco podobného, i když ne až v takové míře. Ale taky jsem musela houpat, aby usnula. Nakonec jsem jí k tomu začala vyprávět potichu pohádky, vydržela jsem to asi týden a pak jsem jí už dávala do postýlky, seděla vedle ní, měla na ní ruku a jemně s ní houpala v tý postýlce a vyprávěla pohádky. Postupně jsem přestávala s jakýmkoliv houpáním a časem jsme odbourali i pohádky. Pouštěli jsme hracího medvídka a nakonec už nepotřebovala ani jeho…
Jenže u nás už nezábírá právě to houpání.
Musí k prsu. A s tím kočárem je to úplně na prd.
A zkoušela white noise? na youtube je toho spousty, jsou to různé šumy na uklidnění, pustit ne potichu, ale hodně nahlas, většinou se dítě uklidní a usne. Nám teda zabral zvuk deště a co znám ostatní holky tak pouštějí taky a mají doma klid.
@eluv píše:
A zkoušela white noise? na youtube je toho spousty, jsou to různé šumy na uklidnění, pustit ne potichu, ale hodně nahlas, většinou se dítě uklidní a usne. Nám teda zabral zvuk deště a co znám ostatní holky tak pouštějí taky a mají doma klid.
To jsme zkoušeli ještě když byl menší, na to vůbec nereaguje. Nejvíc mě dělá starost, to, že neumí usnout v tom sporťáku. Tam ho na bok těžko položím ![]()
Mam zkusenost, ptz nase usina u prsa. dopo doma, vecer pred spanim. Kdyz byla mladsi, tak v kocarku taky vyvadela, rvala, chtela na bok, ale diky pravidelnosti a rezimu se naucila, ze odpo se spi v kocarku a bez prsa. mela tam dudlu, mohla dudat jeho. par prochazek bylo o nervy, ale ted je to v pohode.
pak mas druhou moznost, ze ho neodstavis, ale naucis usinat komplet bez prsa a to i vecer. navodu je tu spousty. my to driv zkusili, ale nemeli jsme ba to, takze ted se uspava u prsa a spi s nami
Ahojky
Taky jsme měli něco podobného. malá neusnula ani v kočárku, balonu, v aute, na rukou proste nijak a přitom byla unavená a zvyklá usínat na míči. Tak jsem řekla dost a proste večer položila do postýlky dala dudlík a chodili jsme kní v intervalech. plakala sice 45 ale pak zabrala tvrdě. druhy den jen 20 min a pak už to byli jen lepší i já byla psychicky vyrovnanější, jelikož jsme nemuseli hopsat na míči nebo vymýšlet jiné věci při kterých usne. Nechali jsme ji vyplakat s klidnym svedomim, nebo jsem vedela ze je to pro jeji dobro a lepsi spanek.Po par dnech usinala krásně večer i ve dne a spala mnohem lepe. predtim se stále budila. Takze za mě doporučuji knihu kazde díte muže dobře spát. drzim palce ![]()
@elliz22 dve moznosti - dat do kocarku na brisko nebo nosit v manduce, ja jsem tak s nasi malou chodila na prochazky pres 2 mesice ted uz kocarek bere. Se spanim doma - ukladat driv nez je unaveny dat tak hracky, pustit ukolebavky, dudel a nechat at se udynda. Brecet bych nenechavala, prechodem na UM si myslim nepomuzes. Preji at se to brzy zlepsi, urcite to je jen chvilkove obdobicko
@Ariadne píše:
Mam zkusenost, ptz nase usina u prsa. dopo doma, vecer pred spanim. Kdyz byla mladsi, tak v kocarku taky vyvadela, rvala, chtela na bok, ale diky pravidelnosti a rezimu se naucila, ze odpo se spi v kocarku a bez prsa. mela tam dudlu, mohla dudat jeho. par prochazek bylo o nervy, ale ted je to v pohode.pak mas druhou moznost, ze ho neodstavis, ale naucis usinat komplet bez prsa a to i vecer. navodu je tu spousty. my to driv zkusili, ale nemeli jsme ba to, takze ted se uspava u prsa a spi s nami
Dudlu máme taky, ale on tak řve, že ani nemá ponětí, že tam nějaký dudu má
natož aby se do něj zakounul
a večer mu dáváme kaši a pak chce ještě kojo. A u toho prostě vytuhne. Takže šance, že jde do postýlky vzhůru je docela mizivá. On naspí během dne tak 3h maximálně. Takže večer už je dost unavenej.
@xsim píše:
AhojkyTaky jsme měli něco podobného. malá neusnula ani v kočárku, balonu, v aute, na rukou proste nijak a přitom byla unavená a zvyklá usínat na míči. Tak jsem řekla dost a proste večer položila do postýlky dala dudlík a chodili jsme kní v intervalech. plakala sice 45 ale pak zabrala tvrdě. druhy den jen 20 min a pak už to byli jen lepší i já byla psychicky vyrovnanější, jelikož jsme nemuseli hopsat na míči nebo vymýšlet jiné věci při kterých usne. Nechali jsme ji vyplakat s klidnym svedomim, nebo jsem vedela ze je to pro jeji dobro a lepsi spanek.Po par dnech usinala krásně večer i ve dne a spala mnohem lepe. predtim se stále budila. Takze za mě doporučuji knihu kazde díte muže dobře spát. drzim palce
Myslíš nechat jako vyřvat?
@superandrysek píše:
@elliz22 dve moznosti - dat do kocarku na brisko nebo nosit v manduce, ja jsem tak s nasi malou chodila na prochazky pres 2 mesice ted uz kocarek bere. Se spanim doma - ukladat driv nez je unaveny dat tak hracky, pustit ukolebavky, dudel a nechat at se udynda. Brecet bych nenechavala, prechodem na UM si myslim nepomuzes. Preji at se to brzy zlepsi, urcite to je jen chvilkove obdobicko
On je ve sporťáku spokojenej, dokud se mu teda nechce spát. Nosítko jsme zkoušeli a v tom teda moc spokojenej není. Navíc tahat 7kg není žádnej med. Jak ho položím unavenýho během dne do postýlky tak jakoby ožije a je po spánku. Taky doufám v to obdobíčko ![]()
A to já mám problém už s 5 týdenní holčičkou.
prostě furt trhanej spánek, nechce být v postýlce, řve jak tur, mám na mobilu natočený zvuk vysavače to ji totiž uklidnuje. i když někdy nezabere i to.dnes sem už vyřízená nevím jak ji uspat, když vidím jk je i tak unavená, mno nechápu.
![]()
@elliz22 3hod pres den, to je myslim naprosto krasne
me teda malicka dele pres den nespi, vetsinou 2×30min a 1 x lehce pres hodku venku v kocarku. s nositkem musis vyrazit do terenu a zezacatku se treba lehce pohupovat, jasne je to narocne, ale chces mit prece vesele a vyspinkane mimo