Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, zajímá mě, zda zatemňujete dětem okna, aby je ráno nebudilo světlo a taky zda vás to potom nějak neomezuje, myslím tím spaní mimo domov, jak to pak děti snáší, když okna zatemněná nejsou. Naše malá spí o hodinu déle, když má ráno v pokojíčku téměř tmu. Bez zatemnění vstává kolem půl šesté, se zatemněním o půl sedmé i déle. Mám strach, aby v létě nevstávala třeba před pátou
Zatím jí přes okno přehazuju deku, ale chci koupit buď tmavé rolety a nebo blackout závěs. Jen nevím, jestli to není „proti přírodě“ a není třeba špatné toto děti učit
Předem děkuji za vaše názory a zkušenosti ![]()
Zatahuju žaluzky, hlavně teda kvůli nám… Budí se +/- 10 minut kolem 6:30. Jenom doufám, že se to po přesunu přesune taky.. Za mě zatahovat
Nezatemňujeme vůbec, jen v létě kvůli horku. Skoro do dvou let byla dcera s námi v ložnici, kde se zatemňovalo, přešla do pokojíčku v zimě, takže nebyl rozdíl.
Myslím si, že to není světlem, že se budí dřív. Když spíme na návštěvě, kde je tma, vstává stejně jako doma.
Doma v pokojíku zatemňujem. Pokud spí s náma v ložnici tak v ložnici nezatemňujeme ani nám. Pokud jsme na dovolené tak když to jde tak zatemňujeme a když nejde tak ne.
Nezatemňujeme nikde, spí do osmi. Kdyby vstávala dřív, tak bych o tom vážně uvažovala ![]()
Nic takového neděláme. Prvorozená vstávala v létě i kolem 5, s nástupem do školky pak kolem 6. Světlo vliv má, protože s nástupem jara se to vždy posunuje. Na druhou stranu je jak budík a podobně vstává i v temné chalupě uprostřed lesů. Druhorozený spí rád, na světlo prdí, ale budí ho sestra ![]()
Já zatím zatahuji závěsy jen při odpoledním spánku, v létě budu určitě i v noci. Ale nemám tmavé závěsy, takže to světlo utlumí, zabrání to přímému sluníčku, ale nevytvoří to úplnou tmu. Myslím, že by bylo dítě přiblblé a hůř by se mu samotnému vstávalo z postýlky.
Od miminka používáme běžné závěsy, částečně světlo propouštěj. Kluci ale vždy vstávali nezávisle na světle nebo tmě. Mám i zkušenost z návštěvy, kde nepoužívají záclony, natož závěsy a nebyl ve vstávání rozdíl. Ale dokážu si představit, že na některá dítka to vliv má.
Bydlíme na sídlišti, takže po setmění zatahuju žaluzie v celém bytě, aby nám sem nekoukali sousedi. Na dovolených zatemňuji, pokud je možnost. Už za mého dětsví se vedly závěsy, myslela jsem, že je normální na noc zatemnit okna. Nikdy mě nenapadlo, že se to nedělá všude. ![]()
Ne, žaluzie jsou k prdu, nic jiného nemáme. Ale báječný je to na chatě, tam zadělám okenice a člověk nepozná den a noc. To pak chrní i do destíti a dospěláci můžou ponocovat a ráno s dětmi dospávat.
Tak my vpodstatě nezatemňujeme
resp. v ložnici máme dvě okna na dvě strany na jedné straně zatahujem závěsy, na druhé nikoli..v pokojíku klukovi taky zatáhnem závěsy, když sme jinde, tak pokud tam jsou závěsy zatáhnem, žaluzky neztahuju..to je pak už moc velká tma, přece jen ty látkový závěsy propouštějí více světla ![]()
@Janinka1983 my máme na noc závěsy. Když bezime z koupelny nahati, alespoň nás nevidí celá ulice a navíc dcerka ma okno na východ, měla by to ráno z první ruky ![]()
My máme v ložnici, kde spí syn s námi, na střešním okně blackout roletu, na velkém okně elektrickou roletu, která taky úplně zatemňuje, takže je tam tma jak v rohu i v poledne, a malý se stejně budí se železnou pravidelností kolem 6.hodiny
Takže je to úplně jedno, vstane tak i u babičky, kde je jen žaluzie, přes které leze světla na náš vkus až příliš
Řekla bych, že světlo nebo tma - je mu to jedno…
My zatemňujeme žaluziemi, ale když svítí sluníčko ( má okna na východ) a v pokojíčku má i přes žaluzky více světla, tak vstává dřív. doufám že po změně času se jí režim trochu posune
protože v půl 6 se mi fakt vstávat nechce