Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Už jsem z našeho Kubuly nešťastná. Víc jak půl roku ho učím oblékat. Je mu 3 a 3/4 roku. Zvládne tak volnější triko, slipy a tepláky. Ale musím u něj stát. Když ho nechám samotnýho, nevezme si pod tepláky slipy apod. Bojujeme s ponožkama, punčocháčema, neumí mikinu ani bundu. Boty si zásadně obouvá pravou na levou a obráceně. Navíc mu všechno hrozně trvá. Dneska se do školky oblékal dohromady hodinu! A to jsem mu nakonec tu mikinu, boty a bundu musela oblíct já. Pořád mele dokola, že to neumí. Až jsem se dneska rozčílila a dostal na zadek. Už nevím, jak ho to naučit. Měl jste někdo taky takový dřevo doma?
Jó, taky to na mě zkouší, že mu to nejde, že to neumí, natáhne si ponožku jen na kousek a předvede herecký výkon hodný národního divadla… chvíli diskutujeme, pak řeknu, že jestli je takové mimino, že se neumí oblíct, tak dostane plínu a dudlík a je oblečený asi tak za 20 sekund.
Dcera to zvládá už poměrně obstojně ve dvou letech, ale u nás na cokoliv, co nejde platí dělat to samo co ona a závodit s ní. Tak se ráno oblékáme, čistíme zuby…
Občas každý zkouší, že neumí…tak před něj položím správně slipy/kalhotky…pak tepláky (každá noha do jednoho tunelu) a triko mu podržím před obličejem a řeknu: Teď ho otočíš a položíš na zem…a tou dolní dírou lezeš dovnitř…nejdřív hlavu, kouknout dolů na obrázek (je tam, hurá!) a pak ruce…3 a 3/4 je ještě dobrý, horší by byl předškolák…i když chápu, že tě to štve a zdržuje…když potřebuju rychle oblíknout na vycházku 20 dětí, taky je NEMŮŽU nechat kompletně oblíkat samotný…to bychom se ven dostaly za hodinu a ti, co jsou už oblečení, by byli úplně propocení…
takže bundy navlíkám já…
Jojo, taky mam:-) chodi naostro, nebo si naopak oblikne teplaky na pyzamo
zapinani bundy je porod (vcetne zvukoveho doprovodu) ![]()
Ve skolce jsem snad jedina matka, ktera svoje dite neprevlekne sama, celkem bezne tam rodice prevlekaji velke deti, protoze proste spechaji - asi je to norma.
Jo a boty obracene byly do 4 let v 99,9% pripadu - proste se to tak asi nadava lip, nevim - mozna by ty pasky pro deti meli nasivat opacne
PO ctvrtem roce se to dost zlepsilo.
@Jitka1976 píše:
Občas každý zkouší, že neumí…tak před něj položím správně slipy/kalhotky…pak tepláky (každá noha do jednoho tunelu) a triko mu podržím před obličejem a řeknu: Teď ho otočíš a položíš na zem…a tou dolní dírou lezeš dovnitř…nejdřív hlavu, kouknout dolů na obrázek (je tam, hurá!) a pak ruce…3 a 3/4 je ještě dobrý, horší by byl předškolák…i když chápu, že tě to štve a zdržuje…když potřebuju rychle oblíknout na vycházku 20 dětí, taky je NEMŮŽU nechat kompletně oblíkat samotný…to bychom se ven dostaly za hodinu a ti, co jsou už oblečení, by byli úplně propocení…takže bundy navlíkám já…
tohle obdivuju to mě stačí jeden paličák doma a ty máš na starost 20, ten můj se svleče ale oblíct nic moc, no on je celkově pohodlnej a línější ![]()
@renda81 Ve školce nejsou paličatí…to bohužel většinou předvedou až odpoledne maminkám…ale buď v klidu, to co řekne moje desetiletá mě do očí, to si p. učitelce ve třídě říct netroufne…
je to tak…kovářova kobyla, mě dítě taky neposlouchá…
Jinak jsme na ně 2 učitelky a mám asistentku na třídě, takže nadstandard…v obecní školce u nás je na 2 učitelky 28 dětí…(i když v průměru jich chodí méně…nemoci a tak..)
Ale ty děti fungují fakt jinak, většinou líp…jen jde o to, že bych je moc chtěla nechat oblékat samotné, ale…to bychom byli v šatně minimálně hodinu a to nejde…musí to odsýpat…u svlékání to je lepší…
Právě že ve školce fungujou líp jak doma.. a taky je tam oblíkám, mám tam i dvouleťáky, tak u těch je to jasný, i když mě kolikrát překvapí
a ostatním pomáhám min.do bund, ale taky to zkouší, že to neumí, i když včera to uměly ![]()
@Dajdula A jsi si jistá, že je tvé dítko dřevo? Nečeká spíše na to, že ti rupnou nervy a oblékneš ho sama? Na mě to takhle syn také jeden čas zkoušel. Bylo to někdy okolo tří let. Tak jsem ho jednou takhle nechala aby se obléknul a když byl ještě po dvaceti minutách nahatý, tak jsem oznámila, že na sebe obléknu bundu a odcházím. Odešla jsem (zůstala za dveřmi) a kluk byl snad za minutu venku s křikem „maminko, maminko, počkej, já už jdu“
(Je fakt, že to byl řev, jako by ho někdo vraždil, takže docela zajímavé divadlo pro sousedy
). Ale zabralo to, a od té doby se oblékal sám a rychle…
Mmch. dneska je už je o pár let starší a chodí „mami, pohni sebou, já už jsem dávno připravený, přijdeme pozdě…“
![]()
@tterka
Taky jsem to takhle zkoušela. Řval jako tur, ale obléknout se nedokázal. Do mikiny leze pravou rukou do levého rukávu, když už se trefí, tak nedokáže dát druhou ruku do rukávu apod. Pak je toho sám nešťastný. Do toho si ještě všeho všímá, každá kravina ho rozptyluje, takže mu to trvá.
Ve školce to není o moc lepší. Oblíká ho paní učitelka nebo holky
.Dokonce si neumí ani svléct bundu. To se točí dokola a skáče u toho, aby jí sklepal. Mikinu si svlékne tak, že jí pak má naruby a samozřejmě jí neumí dát pak nazpátek.
Paní učitelku fakt lituju.
@Pudloslava
Počkám tedy do 4 let. Pak ho asi uškrtím ![]()
@Dajdula A takové problémy má jenom s oblékáním? Nemůže mít celkově problémy s motorikou? Já nevím, ale připadá mi dost „starý“ na to, aby měl takové problémy s oblékáním. Ve školce se většinou všechny děti oblékaly samy - i ty tříleté. Těm nejmladším jsme většinou pomáhali třeba jen navléknout punčocháče nebo nazout zimní boty
(nejsem učitelka, jen jsem chodila se svými mrňaty do školky šest let, tak jsem tam občas pomáhala s výpravami ven, nebo na výlety a podobně. Strašně mě to bavilo
)
Malej do srpna uměl jen tepláky aslipy a od září co chodí do školky umí vše i ponožky a triko i zapnout mikinu bebo bundu ale taky ne pokaždý jak se vztekne tak je konec, dneska taky zkoušel že to neumí tak sem mu řekla že teda nepůjde do školky a za chvíli by oblíknutej ![]()
@tterka
Teď už jen s oblíkáním. Ale třeba z hrnku začal jakž takž pít až v létě. A to ještě pořád nepije normálně, ale tak, že si naleje pití do pusy, zavře pusu, polkne a pak další lok
.Lžící začal jíst těsně před 3. rokem. Ne, že by to neuměl. On prostě nechtěl, zabejčil se a konec. Radši hladověl. A neumí plivat. Jinak všechno zvládá normálně. Dokonce hezky maluje, staví stavebnice, že ho i učitelka chválí, jezdí na kole bez koleček atd. Ale sebeobsluha je o nervy.
Koukam, ze mas i mladsiho - tak to zarli jako ta nase. Mam dceru 3r 10m a pak malou rocni. No a samozrejme musim stejne oblekat obe, starsi se absolutne nesnazi. Ale pry ve skolce to umi sama a je sikovna, i kdyz trika pres hlavu, zip nebo tkanicky ani omylem, je trosku tele. Takze to doma nelamu pres koleno a proste se chovam k ni i batoleti stejne. Ted jsem prave starsi dokrmila polevkou
Neboj, az mladsi povyroste, tak to prejde ![]()