Neumím uvařit dobrou polévku :-(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3030
7.11.14 09:14

Na internetu najdeš tisíc druhů polévek včetně videí jak na to. Jinak jak se už se psalo, základem je vývar. Z představy mražené zeleniny zalité vodou se mi udělalo až nevolno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1806

S libečkem jednoznačně souhlasím, pro mě má typickou maggiovou chuť :-), přidávám i do nádivek do kačeny :-)… a mražená zelenina opravdu v případě nouze :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409

@Bibi239 to mě štve na mém sporáku, po hodině nehýbání s nastavením plotýnky se vypne -bezpečnostní pojistka:zed: takže vývar přes noc neudělám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326

@Almatka
libeček u nás vede :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525

@slavuska1 Svestkovy povidla se pridavaji i do gulase… :mrgreen: a jak je to mnamozni!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
7.11.14 09:19

@Black Cat tak guláš, ten je aspoň takovej oranžovohnědej, ale v čirým vývaru mi to přijde hloupý :D ale já i chuťově nesnáším tyhle masoxy, maggi, sojovky, bujony..já používám buď ten pyramidovej pytlík, nebo takovou dobrou „podravku“, ale opravdu přírodní, vždycky koupím v nějakým stánku na trzích na pouti, tam není fakt žádná chemie, ani žádný hydrolyzáty ani kvasničný extrakty, apod, jen sůl a zelenina, a teda kurkumin myslím jako barvivo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1769
7.11.14 09:19

Můj kuřecí vývar - do osolené vody dám vařit kuřecí na polévku (prodávají samostatně nebo kostru z celého kuřete). Přidám cibuli na větší kousky a když chci nějakou zeleninu na větší kousky tak i tu. Vařím 1 hodinu. Maso vyndám a přidám nastrouhanou zeleninu. Všechnu zeleninu myslím čerstvou a to mrkev, celer, petržel. Vařím 10 minut. Pak přidám nudle a už nechám jen 2 minuty. Když dávám kapání místo nudlí, nechám povařit ještě tak 5-10 minut.

Moje rychlá polévka, když není čas - na másle osmahnu nastrouhanou čerstvou zeleninu (mrkev, cibuli, celer, petržel) krátce osmahnu až to začne trochu vonět a zaliji vodou a osolím. Povařím tak 15 minut, dokud není zelenina měkká a přidám nudle nebo kapání.

Do obou polévek, když je potřeba, přidám i polévkové koření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
7.11.14 09:20
@Anonymní píše:
Dobrý den, píšu jako anonym, protože se opravdu stydím :oops: Prostě neumím uvařit dobrou chutnou polévku.. Většinou začínám mraženou zeleninou( s čerstvou bych nestíhala), kterou osmahu na másle, osolím, okmínuju, pak zaleju vodou a uvařím s brambory či nudlemi. Chuť = hrůza :nevim: Když tam přidám masox nebo zeleninový bujón, nemůžu to ani cítit, nechutná to doma nikomu. Včera jsem místo masoxu zkusila vegetu, ale dopadla jsem stejně. Chybí mi tam nějaké důležité koření? Možná je to hloupý dotaz, ale proč se neporadit. Jak vaříte úplně obyčejné polévky? Nemyslím ty husté typu zelňačky, houbovky, atd…spíš zeleninové masové i nemasové. Děkuju :hug:

Místo vody používám poctivý vývar:) Má to úplně jinou chuť. Jinak zkus třeba přidat sůl a vegetu (já mám teda domácí, kupovaná je hnus). No a zkus tu čerstvou zeleninu, nechápu to nestíhání, jak to myslíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
7.11.14 09:21

Já dělám čistě zeleninové polévky, ale prostě tam musí být té zeleniny hromada. Např. jednoduchá pórková - rozpustit v hrnci kousek másla, dát na to lžičku kmínu, na jemno nasekaný pórek a 2 mrkve. Lehce osmahnout, ať zelenina vpije máslo a podlít vodou, osolit. Uvařit do měkka, pomixovat tyčákem a dolít šlehačky dle chuti. Podávám s krutony.

Podobně jde udělat brokolicová, akorát se osmahne cibulka, přidá po jednom kuse kořenové zeleniny, celeru kolečko a hromada brokolice, osolit, opepřit, dodat smetanu po pomixování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.11.14 09:23

Do zeleninove teda vyvar z kosti nedavam. To pak neni zeleniova, ale klasicky vyvar. Ja orestuju zeleninu na oleji, nebo masle, dam kmin, sul, trochu pepre, zaliju vodou a pak tam dam oloupanou cibuli, celer. Nic vic a polivka je vyborna. Vidim u tebe problem s tou mrazenou zeleninou. Taky ji dautam, ale pak tam dam ten celer a mrkev

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16219
7.11.14 09:24

Taky nedám dopustit na domácí vývar, který se táhne několik hodin. Jestli máš poblíž Globus, tak tam prodávají hodně levně pytle kostí, já jednou za čas koupím za pár korun velký pytel hovězích kostí, nechám v obrhrnci táhnout několik hodin s kořením a je z toho po vychladnutí hodně koncentrovaný vývar (skoro želé). Pak stačí do polévky malá krabička z mrazáku a je to dobrota.
A pokud si i připlatíš, tak v Intersparu mívají u masa takové balíčky do polévky, nejlepší je hovězí oháňka, mají v ní zabalenou zeleninu, sice to stojí asi 80Kč, ale na oháňce je dost masa a dá polévce opravdu výbornou plnou chuť. No a každou polévku podle mě vylepší něco čerstvého zeleného (petrželka, libeček, celerová nať).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1155
7.11.14 09:24

Ja robím tak - do vody dám kuracie mäso, zeleninu: veľa mrkvy, zemiaky, mraz. kukuricu a mraz. hrach, 1-2 cibule, príp. aj petržlen. Osoliť a variť :) Nedávam žiadnu vegetu, ani bujón, ani žiadnu takú hovadinku.. načo. Treba tam veľa mäsa a veľa zeleniny a osoliť podľa chuti. A chutí nám 8) Mäso z polievky väčšinou zapečem so zemiakmi alebo si ho dáme upečené s ryžou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
7.11.14 09:25

Tak mraženou kupovanou zeleninu bych úplně vynechala, to snad z ní ani nemůže být dobrý. Prostě oloupej dvě mrkve, kousek celeru, cibuli, osmahni to na másle (nejdřív cibulku), pak zalej vodou (nebo domácím kuřecím vývarem), nasyp trochu červené čočky, přidej sůl, pepř, oregáno, povař tak 15 až 20 minut, pak to rozmixuj a je to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58838
7.11.14 09:31

@lubomíra já pokud vařím čistě zeleninovou polévku. Tak buď osmahnout mrkev na oleji, zalít vodou a potom přidat brambory a další čerstvou zeleninu, přidám česnek a vařím, nakonec rozklepnu vajíčko a majoránku. Nebo dám vodu, do toho všechnu zeleninu opět jenom čerstvou a česnek, nechávám vařit dokud není všechna zelenina měkká, přidám olej, vajíčko a majoránku :nevim: A všem tato polévka moc chutná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.11.14 09:32
@lyrica píše:
Já přidávám třeba libeček :palec:

Taky dobrej. Ja davam i suseny medvevedi cesnek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...