Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Děkuju moc vám všem, začnu tedy pořádným vývarem a občas čerstvou zeleninou, nějak jsem měla za to, že masox nahradí chuť vývaru, znám hodně lidí, co ho používá, ale asi to není to pravé. Ještě jednou díky moc, hned vyzkouším s vývarem.
![]()
Já teda ty vývarové polévky moc často nedělám, protože vařím obvykle dopoledne, a potřebuju mít za 40min polévku hotovou. A nechat vařit a odejít nemůžu.
Jen dodám - jak píšou holky, cibule, česnek, bobkový list, nové koření, pepř…to je základ…
@lubomíra já myslím že větší problém je ta mražená zelenina, než ten masox. Mraženou do polévky fakt jen v případě nouze. Když zeleninu nastrouháš na struhadle, tak je uvařená rychle.
Bez masa to za mě teda fakt nejde. a kořenit, to taky moc neumím, mě se teď hrozně osvědčily takový ty pyramidový sáčky, myslím že od vitany? na vývar. prdnu tam ten sáček s kořením, osolím podle chuti, a je to mňamka.
@lyrica píše:
Já přidávám třeba libeček
Libeček pro mě byl veliké překvapení, ale taky dodá polévce báječnou chuť (moje maminka nesnáší, tak nedávala a já se pak smála příteli, co to tam chce cpát)…
@Almatka já třeba vývarovou polévku bez libečku nesním
A to zas asi proto, že moje mamka ji vždycky dělala právě s ním
![]()
@lubomíra píše:
Děkuju moc vám všem, začnu tedy pořádným vývarem a občas čerstvou zeleninou, nějak jsem měla za to, že masox nahradí chuť vývaru, znám hodně lidí, co ho používá, ale asi to není to pravé. Ještě jednou díky moc, hned vyzkouším s vývarem.![]()
masox zahoď, to je hnus
četla jsi někdy složení? snad 20 složek, spousta chemie, a pak třeba švestkový povidla, a víno. což nic proti těmto ingrediencím, ale povidla v polívce ![]()
No ona mrazena zelenina nema tolik chuti, aby utahla samostatnou zeleninovou polevku. Ja davam cerstvou mrkev celer a hrstku pohanky, pak pridam tu mrazenu zeleninu, brambory, cervenou cocku. Dochucuju soli, cesnekem, kminem a davam poradnou porci masla, pokud mam, dam nakonec po vypnuti suseny libecek ci petrzel.
Pokud nemas cas delat masovy vyvar treba na hovezi polevku, tak doporucuju pomay hrnec, hodis to tam vecer, rano vypnes a na obed mas pripraveny luxusni vyvar
@lubomíra já ho taky někdy používám (slepičí masox) ale domácí je jednoznačně lepší ![]()
@Almatka Libeček je nejlepší!! Vlastně nahradí všechny ty podravky a magi a jiný umělý dochucovadla ![]()
Tip na zdravý a výborný vývar: kuřecí skelety, mrkev, petržel, cibule v celku, česnek, zázvor, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl. A po vzoru hovězího táhnout tak 2-3 hodiny. Neznám nic lepšího!
@Anonymní píše:
Dobrý den, píšu jako anonym, protože se opravdu stydímProstě neumím uvařit dobrou chutnou polévku.. Většinou začínám mraženou zeleninou( s čerstvou bych nestíhala), kterou osmahu na másle, osolím, okmínuju, pak zaleju vodou a uvařím s brambory či nudlemi. Chuť = hrůza
Když tam přidám masox nebo zeleninový bujón, nemůžu to ani cítit, nechutná to doma nikomu. Včera jsem místo masoxu zkusila vegetu, ale dopadla jsem stejně. Chybí mi tam nějaké důležité koření? Možná je to hloupý dotaz, ale proč se neporadit. Jak vaříte úplně obyčejné polévky? Nemyslím ty husté typu zelňačky, houbovky, atd…spíš zeleninové masové i nemasové. Děkuju
Všechno špatně
Na bujóny a různé kořenící s…ky se vyprdni. Kup si skelet kuřete nebo kuřecí paličky pro začátek, během pěti minut máš ostrouhanou mrkev, petržel, celer, cibuli (mraženou zeleninu vážně někupuj)- dodej bobkáč, nové koření, nebo dle chuti i trochu drceného kmínu - já dávám hodně čerstvé bylinky jako libeček, petrželovou nať a necháš pomalu vařit - nemusíš u toho asistovat, vaří se samo. Potom scedíš a dáš do polévky co Vám chutná - čerstvou zeleninu(mrkev, petržel) lehce změklou na másle, nudle, knedlíčky, zavářku ![]()
Co se týká krémových - nechám zpěnit cibulku, nahážu třeba pórek, nebo dýni (výborná je muškátová a máslová), zaliju masovým nebo zeleninovým vývarem (ten mám v mrazáku, potom zmixuju, popř. zjemním trochou smetany - rychlovka, žádná křeč ![]()
Nejlepší je zalít vývarem, ale když se mi vývar nechce vařit nebo nemám, tak normálně hodím na máslo zeleninu, co mám - ČERSTVOU. dám tam koření a bylinky, co mě napadne, česnek, NEDÁVÁM ŽÁDNÝ BUJONY A POD…a vařím to. mám ji vždycky dobrou a není to ani potřeba zalívat vývarem, když umíš pracovat s bylinkami a kořením.