Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@donaga
Já vařím kuře i s kůží, a pak seberu do krabičky horní tučnou vrstvu vývaru, a používám na rizoto (nemusím tam pak přidávat žádný tuk a rizoto není suché).
@slavuska1 píše:
Bez masa to za mě teda fakt nejde. a kořenit, to taky moc neumím, mě se teď hrozně osvědčily takový ty pyramidový sáčky, myslím že od vitany? na vývar. prdnu tam ten sáček s kořením, osolím podle chuti, a je to mňamka.
Já teda musím říct, že to jde i bez masa, pořádný zelenivoý vývar je taky fajn. Ale vývar (ať už z masa nebo zeleniny) se vaří nějakou dobu, jde opravdu o to, tu chuť vyvařit. Nic zalité horkou vodou nebude mít dobrou chuť ani ta čerstvá zelenina…
Za mě je nejjednoduší brokolicový krém a vsem u nas moc chutna
brokolice se ořezá na růžičky, pořádně se rozvaří rozmixuje, sul pepř, smetana a hotovo
na vyvary taky nejsem expert ![]()
Chce si.to.delat bud vyvar do zasoby, nebo si holt najit cas a zacit delat polivku driv, nez pulhodku pred obedem
manzel nema moc rad kureci, tak ted delam hlavne hovezi vyvar - ocistim maso od viditelnych blan a slach, hodim do hrnce, pridam od oka cely pepr, nove. koreni, bobkovy list, 1-2cibule vcelku i se slupkou pro barvu, nekdy cesnek, zeleninu tez vcelku, jen ocistenou - mrkev, petrzel, celer a varim kolem tech 3h. V prubehu vareni sbiram tu hnusnou sedou penu. Pak scedim kvuli koreni - jeste jsem se nedostala k tomu si konecne koupit kulicku na sypanej caj a hazet to do toho
Pak na masle osmahnu kousek na jemno nasteouhany mrkve a pertzele, zaliju vyvarem, pridam nejakou mrazenou zeleninu, necham varit. Mezitim si nakrajim maso na. kousky, prihodim k tomu, necham jeste trosku povarit a hotovo. Muzou ee dat nudle, kapani, co je komu libo, nam to vetsinou staci jen takhle ![]()
Tak já dělám buď vývar: kosti, nebo kus kuřete voda, mrkev, koření, nakonec nudle. Nebo zeleninovou: na másle osmahnu cibuli, případně nastrouhanou mrkev pro barvu. Pridam další zeleninu, podle toho co mám, brokolice, porek… A zaliju vodou a uvarim.
Další typ: krémová polívka, nejčastěji brokolicova nebo cuketova, ve vodě uvařím zeleninu na kousky s 1-2 bramborama. Pomixuju s máslem, přidám muškátový oříšek a mleko nebo smetanu.
Hrstkova polívka: namocim si na hodinu kroupy. Pak na másle osmahnu cibulku, přidám slite kroupy, zaliju vodou a dam vařit. Později přidám červenou čočku, ještě později mražených hrášek. Dochutim česnekem a majorankou.
Ještě máme oblibenou sýrovou polivku. Ve vodě varim brambory na kostky spolu s jedním obdelnickem taveného sýra (ano, vim, že taveňák je hnus, ale kupuju ho tak jednou do měsíce na tuto polévku). Přidám mléko a majoranku. Do talire do horké polivky sypu nastrouhany tvrdy sýr…
@Anonymní píše:
Dobrý den, píšu jako anonym, protože se opravdu stydímProstě neumím uvařit dobrou chutnou polévku.. Většinou začínám mraženou zeleninou( s čerstvou bych nestíhala), kterou osmahu na másle, osolím, okmínuju, pak zaleju vodou a uvařím s brambory či nudlemi. Chuť = hrůza
Když tam přidám masox nebo zeleninový bujón, nemůžu to ani cítit, nechutná to doma nikomu. Včera jsem místo masoxu zkusila vegetu, ale dopadla jsem stejně. Chybí mi tam nějaké důležité koření? Možná je to hloupý dotaz, ale proč se neporadit. Jak vaříte úplně obyčejné polévky? Nemyslím ty husté typu zelňačky, houbovky, atd…spíš zeleninové masové i nemasové. Děkuju
Jak uz tady asi bylo napsano, zakladem je poradny vyvar. Doporucuju tahnout idealne nekolik hodin, proste co nejdele. Dale bych doporucila zeleninu davat idealne cerstvou nebo VLASTNI zamrazenou. Vzdycky na trhu nakoupim par kilo a dam do mrazaku, v pripade nouze pak vytahuju. Prodavane smesi v pytliku jsou absolutne bez chuti. Pokud budes chtit chut zvyraznit, muzes dat kosti zhnednout do trouby. Vyvar taky dost casto hodne redukuju, v mrazaku pak zabira minimum mista. Zkusit muzes i nate - celerovou, petrzelovou nebo libecek. Zaklad je proste poctivy vyvar a dobra zelenina. Pak nemusis dochucovat vubec nicim!
Necetla jsem příspěvky…
Nakrejet čerstvou zeleninu není tak casove narocne, a chut je hodne rozdilna, když hodíš na maslo nakrajenou mrkev, petrezel atd (staci koupit i ten tacek „polevkova smes“ co se ruzne prodava, samozrejme zkontrolovat, v jakem je to stavu), je to chutove uplne nekde jinde nez z mrazene zeleniny.
Ja fandou mrazene napr. vůbec nejsem a vždycky se divim, když nekde ctu, ze z toho zenske vari miminum a batolatům, z nejakych mrazenych okoralých smesi
a ještě si mysli, ze je to zdravejsi, ze jako je zelenina zamrazena vždycky tak, aby byla z cerstveho ![]()
Kup 2 mrkve, petrzel, kus celeru, třeba to i nastrouhej a osmahni na masle - ta vůně ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, píšu jako anonym, protože se opravdu stydímProstě neumím uvařit dobrou chutnou polévku.. Většinou začínám mraženou zeleninou( s čerstvou bych nestíhala), kterou osmahu na másle, osolím, okmínuju, pak zaleju vodou a uvařím s brambory či nudlemi. Chuť = hrůza
Když tam přidám masox nebo zeleninový bujón, nemůžu to ani cítit, nechutná to doma nikomu. Včera jsem místo masoxu zkusila vegetu, ale dopadla jsem stejně. Chybí mi tam nějaké důležité koření? Možná je to hloupý dotaz, ale proč se neporadit. Jak vaříte úplně obyčejné polévky? Nemyslím ty husté typu zelňačky, houbovky, atd…spíš zeleninové masové i nemasové. Děkuju
ehm… že by byla chyba v tom, že tvoje vaření je jen o náhražkách? Co zkusit koupit skelet, maso, uzené…a udělat pořádný a poctivý vývar? Jak bys mohla mít skvělou polévku bez vývaru
Pokud nechceš vařit maso, jsou dobřé morkové kosti
Ještě edituji - proč používat zmrazenou zeleninu - k vývaru hodím půl cibule, 2 stroužky česneku, pár kuliček kapusty, jednu mrkev a petržel - nic nekrájím, protože mrkev pokrájím až po scezení a cibuli, koření a česnek vyhazuji
Hele a co takhle klasicky vyvar??? Cibule, mrkev, petrzel, celer. Hovezi maso, kureci, slepice…osolit, voda a ja davam jahly. Zavru do tlakace a je to. Varim dve hkdiny, jako radny poctivy vyvar na mirnem ohni. Pak dodelavam treba jeste jatrove knedlicky nebo nudle…
je to temer bez prace.
Ahoj, tak dám tip na,,mou" čočkovou.
Na troše oleje osmahnu mrkev, petržel, cibuli (nastrouhané, cibule nakrájená), zaleju vodou, přidám předem namočenou čočku, dám trochu pepře, majoránku, kmín, libeček, petrželovou nať, hodím do toho hrst ovesných vloček podrcených na jemno na zahuštění - nepoužívám jíšky. Potom asi tři celé stroužky česneku. Po uvaření vylovím česnek, rozdrdím ho zpět do polévky. Polévku osolím a přidám trochu octa.
Rychlá zeleninová: Udělám jíšku, zaleju vodou, přihodím mrkev, květák, kedlubnu… co mám a vařím cca půl hodiny. Dcera ji zbožňuje.
Když je tu řeč o vývarech, nedávno jsem „objevila“ nový vývar- koupila jsem půl kila kuřecích žaludků, že je uvařím psům, dala jsem je do hrnce, k tomu pár kuliček nového koření a bobkový list, trošku osolila, a holky, to vám byl tak úžasný a silný vývar, že jsem koukala, no psi se holt museli tentokrát podělit s paničkou
. Ale opravdu mně to překvapilo, a to vařím už 20 let.
@ropucha 02 Tady ty pupíky děláme i v troubě s kmínem, máslem a s rýží a je to mňamka ![]()
Hrášková-na cibulce podusím mražený hrášek, zaleju vývarem. Pokud nemám zrovna domácí, používám Bio-Wurzel. Vařím asi pět minut. Pak půlku odeberu a rozmixuju se zakysanou smetanou a pokud mám, tak azalkou. Přileju zpátky do hrnce, pokapu citronovou štávou. Hotovo.