Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Miluju tuhle: na kurecim sadle osmahnu korenovou zeleninu, cibuli a cesnek podle chuti, poprasim kminem a varim, az je zelenina mekka. Na zaver do ni rozsleham bilek.
Ja delam hrstkovou: kupuji hotovou namichanou smes - fazole, cocka, hrach a nevim, co jeste, proste lusteniny. Na velky hrnec hrabnu rukou asi trikrat, dam varit - trosku osolim, opeprim, pridam majoranku. Nakrajim na male kosticky mrkev, petrzel, kedlubnu, celer a necham vse varit. Pred koncem prihodim brambory a udelam jisku na masle na zahusteni a je hotovo
Jo, tu hrstku je lepsi alespon na hodku nejdrive namocit ![]()
@Bambulka12 Nechci hnidopišit, ale brambory s luštěninami nejsou vhodné. Vhodnější kombinace z hlediska využitelnosti bílkovin je to pouze s tou zeleninou.
Nekyselit, nedávat vejce, maso. To je obecně ke všem luštěninám.
Nemám problém vyrobit polívku, mám problém, aby mi v tom nefifrali. U dětí vedou na celé čáře vývary, a pak jsou evergreen zmíněné polívky typu máslo-cibule-zelenina-brambory-vývar-pomixovat/přepasírovat (proto to jedí, že z toho nejde nic vylovit, navíc jako motivace slouží křupinky/kostičky chleba). Takže to je hrášková, brokolicová, cuketová, moje oblíbená pórková (a jejich kombinace), květáková, mrkvová (nebo spíš svíčková), dýňová. Pak rajská, čočková, fazolová, hrachová (to moc nejedí
), česnečka (tu se naučili jíst nedávno a je to teď hodně oblíbená polívka, já bych ráda dělala i cibulačku, ale to mám smůlu), gulášovka (z mletého masa), bramboračky/houbovky/zeleninovky (jenom dohuštěné nebo s vajíčkem nebo krémové), zelňačka (slovenská kapustnica, bílou nedělám), kulajda (to dětí nejedí spíš vůbec), když už nevím co, tak frankfurtská (ale ten párek, no…), a tím jsem se bohužel už asi vyčerpala.
@LucaLuca píše:
@Bambulka12 Nechci hnidopišit, ale brambory s luštěninami nejsou vhodné. Vhodnější kombinace z hlediska využitelnosti bílkovin je to pouze s tou zeleninou.Nekyselit, nedávat vejce, maso. To je obecně ke všem luštěninám.
A proc nejsou vhodne? Klidne se necham poucit, tento nazor jsem jeste neslysela…
@Bambulka12 Kvůli využitelnosti bílkovin, vždyť to píšu. ![]()
Luštěniny mají kvalitní bílkoviny. Ve vhodné kombinaci je tělo skvěle zužitkuje, v nevhodné spíš ne.
Vhodné: kořenová zelenina, jiná zelenina, sacharidy (rýže, pečivo).
Nevhodné: brambory, vejce, maso, uzeniny.