Neumím uvařit dobrou polévku :-(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1267
16.3.15 12:52

Miluju tuhle: na kurecim sadle osmahnu korenovou zeleninu, cibuli a cesnek podle chuti, poprasim kminem a varim, az je zelenina mekka. Na zaver do ni rozsleham bilek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
170
16.3.15 14:07

Ja delam hrstkovou: kupuji hotovou namichanou smes - fazole, cocka, hrach a nevim, co jeste, proste lusteniny. Na velky hrnec hrabnu rukou asi trikrat, dam varit - trosku osolim, opeprim, pridam majoranku. Nakrajim na male kosticky mrkev, petrzel, kedlubnu, celer a necham vse varit. Pred koncem prihodim brambory a udelam jisku na masle na zahusteni a je hotovo :) Jo, tu hrstku je lepsi alespon na hodku nejdrive namocit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
16.3.15 14:11

@Bambulka12 Nechci hnidopišit, ale brambory s luštěninami nejsou vhodné. Vhodnější kombinace z hlediska využitelnosti bílkovin je to pouze s tou zeleninou. :palec: Nekyselit, nedávat vejce, maso. To je obecně ke všem luštěninám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
16.3.15 17:02

Nemám problém vyrobit polívku, mám problém, aby mi v tom nefifrali. U dětí vedou na celé čáře vývary, a pak jsou evergreen zmíněné polívky typu máslo-cibule-zelenina-brambory-vývar-pomixovat/přepasírovat (proto to jedí, že z toho nejde nic vylovit, navíc jako motivace slouží křupinky/kostičky chleba). Takže to je hrášková, brokolicová, cuketová, moje oblíbená pórková (a jejich kombinace), květáková, mrkvová (nebo spíš svíčková), dýňová. Pak rajská, čočková, fazolová, hrachová (to moc nejedí :roll: ), česnečka (tu se naučili jíst nedávno a je to teď hodně oblíbená polívka, já bych ráda dělala i cibulačku, ale to mám smůlu), gulášovka (z mletého masa), bramboračky/houbovky/zeleninovky (jenom dohuštěné nebo s vajíčkem nebo krémové), zelňačka (slovenská kapustnica, bílou nedělám), kulajda (to dětí nejedí spíš vůbec), když už nevím co, tak frankfurtská (ale ten párek, no…), a tím jsem se bohužel už asi vyčerpala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
170
16.3.15 17:07
@LucaLuca píše:
@Bambulka12 Nechci hnidopišit, ale brambory s luštěninami nejsou vhodné. Vhodnější kombinace z hlediska využitelnosti bílkovin je to pouze s tou zeleninou. :palec: Nekyselit, nedávat vejce, maso. To je obecně ke všem luštěninám.

A proc nejsou vhodne? Klidne se necham poucit, tento nazor jsem jeste neslysela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
16.3.15 22:11

@Bambulka12 Kvůli využitelnosti bílkovin, vždyť to píšu. :-)
Luštěniny mají kvalitní bílkoviny. Ve vhodné kombinaci je tělo skvěle zužitkuje, v nevhodné spíš ne.
Vhodné: kořenová zelenina, jiná zelenina, sacharidy (rýže, pečivo).
Nevhodné: brambory, vejce, maso, uzeniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí