Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, hledám někoho s podobným osudem. Dlouhé roky snažení, dvakrát neúspěšné IVF, měsíc po tom neúspěšném se zadařilo normálně, ale teď v 7tt přestalo bít srdce a čeká mě revize. Je tu někdo s podobným osudem, komu se nakonec podařilo?
@Nuiva Spiš bych řekla, že to není nic neobvyklého. Někomu se povede brzy, někdo to má prostě složité. Je potřeba to nějak vydržet.
Nepíšeš, kolik ti je let, ale s věkem těch ZT a potratů prostě pribývá. Je to statisticky dané.
Ony se ty pravděpodobnoti nasčítají a pokud je to ZT jen jedno, statisticky to je naprosto běžné. Ale je mi jasné, že statistika slzy neosuší, i kdyby před tím nebyly ty roky snažení. Já měla za sebou IVF hodně, většinou to nedošlo k transferu, ale jinak z pěti transferů tři těhotenství a bohužel dvě nich skončila ZT. Za těch patnáct let jedno jediné přirozené těhotenství a to naštěstí dopadlo dobře. Holt někdo má tu cestu k dětem o hodně trnitější, držím palce, ať to příště klapne ![]()
@Nuiva přeju hodně sil. Vím, jak je to náročné. Sama jsem měla cestu k dítěti dlouhou a náročnou. První IVF neúspěšné, pak 2 nativy bez úspěchu. Potom jsem otěhotněla přirozeně a bylo z toho mimoděložní. Vzhledem k tomu, že jsem měla jenom 1 vejcovod, tak tohle byla konečná pro přirozené početí. Zadařilo se za 4,5 roku od mimoděložního a mám tu vedle sebe malého cvrčka. Celkem jsme se snažili 7 let. Mně hodně pomohlo si zařídit život tak, abych se neupínala na těhotenství. Prostě jsme to zkoušeli, ale měli jsme s manželem obrovské množství aktivit, takže jsme se dokázali od toho snažení odpoutat.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.