Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, chci poprosit o zkušenosti se stále se vracející anginou. Na anginy jsem nikdy moc netrpěla, nicméně tenhle rok ji mám už popáté
Měla jsem ji na jaře, přeléčena penicilinem, do dvou týdnů byla zpátky, znovu atb, už nevím jaká a byl klid. Nicméně teď jsem ji dostala na konci září, vysoké crp, dostala jsem atb Fromilid, vzhledem k tomu, že penicilin jsem měla na jaře. Do týdne byl klid, na kontrole crp nízké, krevní obraz ok, jaterní testy taky. Ale do dvou týdnů znovu horečky, opět bolest v krku - zase angína, crp ještě vyšší (přes 100), dostala jsem opět penicilin. Opět do týdne klid, na kontrole nízké crp, ok. Bohužel od pátku od večera opět hrozná bolest v krku, horečka… už se zblázním
A to se teď pořád láduju vitamíny, probiotiky… Zítra se chystám k doktorce, bohužel moje stará doktorka odešla do důchodu a ta nová je absolutně nejistá, mám pocit, že neví co se mnou, chci ji zítra požádat o výtěr a antibiotika už případně cílená na konkrétní bakterii… Ale nechci už potřetí během měsíce a půl antibiotika… Nemáte s tím někdo zkušenost? Co můžu ještě udělat, případně na jaké vyšetření se ještě domluvit? Děsím se toho, že sním třetí atb a v prosinci to dostanu zase… Děkuji
Kup si Bac entos. Doporučil mi to primář imunologie. Já má imunitu léta špatnou. Píchám si imonoglobulin už 17 let. Angínu jsem v životě neměla do loňského roku. Taky jsem jí měla třikrát. Primář povídal, že ten Bac entos obsahuje kmeny prospěšných streptokoků, které osídlí krk a nepustí tam ty špatné streptokoky.
@alisekR píše:
Kup si Bac entos. Doporučil mi to primář imunologie. Já má imunitu léta špatnou. Píchám si imonoglobulin už 17 let. Angínu jsem v životě neměla do loňského roku. Taky jsem jí měla třikrát. Primář povídal, že ten Bac entos obsahuje kmeny prospěšných streptokoků, které osídlí krk a nepustí tam ty špatné streptokoky.
Ok, děkuju, vyzkouším ![]()
@Lucie_Sx píše:
Jake vitaminy a kolik beres?
Beres leky na horecku?
Vitamíny cetebe a probiotika Biopron. Jednou denně, ale začala jsem až při té poslední angině. Na horečku a bolest klasicky paralen a včera jsem si vzala na noc dva nalgesiny, v tom krku opravdu hodně bolí… Ale tentokrát mám teplotu max. lehce přes 38, předtím to bylo vždy 39..
@Lavaquita píše:
Vitamíny cetebe a probiotika Biopron. Jednou denně, ale začala jsem až při té poslední angině. Na horečku a bolest klasicky paralen a včera jsem si vzala na noc dva nalgesiny, v tom krku opravdu hodně bolí… Ale tentokrát mám teplotu max. lehce přes 38, předtím to bylo vždy 39..
Hm, ja bych fakt zkusila vynechat ty leky na horecku, at imunita maka, a misto cetebe bych si vzala cecko s dlouhym ucinkem a bioflavonoidy 4000 mg/den po tri dny, pak bych to snizila na pulku.
500 mg je v tomhle stavu zalostne malo.
@Lucie_Sx píše:
Hm, ja bych fakt zkusila vynechat ty leky na horecku, at imunita maka, a misto cetebe bych si vzala cecko s dlouhym ucinkem a bioflavonoidy 4000 mg/den po tri dny, pak bych to snizila na pulku.
500 mg je v tomhle stavu zalostne malo.
Děkuji.. bioflavonoidy tedy slyším poprvé, ale zítra vykoupim lékárnu
ale když budu mít zase vysoké crp, tak to se asi antibiotikám nevyhnu, co? ![]()
Zvážila bych odstranění mandlí. Takže se jít poradit na ORL. Já mám letos,,teprve " třetí angínu, ale už jsem o tom teda přemýšlela.
Anginu resit nikoliv s praktikem, ale primo na ORL… doporucuji kontrolu lidi v blizkosti - rodina (prev. ster), zda nekdo neni bezpriznakovy prenasec… no a pak samozrejme vymotat se z kolecka antb, ktere stejne onu anginu neresi, kdyz po dobrani, clovek za 2 tydny ma opet zpet anginu ![]()
@Lavaquita píše:
Děkuji.. bioflavonoidy tedy slyším poprvé, ale zítra vykoupim lékárnuale když budu mít zase vysoké crp, tak to se asi antibiotikám nevyhnu, co?
Nemuzu ti radit.
Ale ja osobne bych atb nebrala co to jde.
Pokud to crp nezmeris, tak te to nevydesi
.
Proste bych si atb nechala az na opravdu kriticky krizovy stav, kdy uz to opravdu jinak nejde.
Bolest v krku a dva dny chcipat pri 38, to jeste zadna krize neni.
Zkus rady, co jsi tu získala a uvidíš. Já si podobnými věcmi jen prodloužila utrpení (ono to na nějaký týden občas pomohlo). Ve finále jsem na atb byla nonstop, krk mě bolel i při nich, ale snesitelně. Cítila jsem, jak mě ty atb už tráví, tak jsem šla i na injekční dvakrát (to je echt bolest při aplikaci). Nakonec jsem pochopila, že musím dát mandle pryč. Dr mi vysvětlila, že ty moje velké zjizvené obludy žádnou dobrou funkci už neplní, jen v nich je zalezlý ten streptokok.
Nejlepší rozhodnutí, od té doby klid.
Zajdi si na ORL, případného odstranění se neboj.
@smada píše:
Zkus rady, co jsi tu získala a uvidíš. Já si podobnými věcmi jen prodloužila utrpení (ono to na nějaký týden občas pomohlo). Ve finále jsem na atb byla nonstop, krk mě bolel i při nich, ale snesitelně. Cítila jsem, jak mě ty atb už tráví, tak jsem šla i na injekční dvakrát (to je echt bolest při aplikaci). Nakonec jsem pochopila, že musím dát mandle pryč. Dr mi vysvětlila, že ty moje velké zjizvené obludy žádnou dobrou funkci už neplní, jen v nich je zalezlý ten streptokok.
Nejlepší rozhodnutí, od té doby klid.
Zajdi si na ORL, případného odstranění se neboj.
No ono uz se to zdaleka tak nedoporucuje. Mandle maji v organismu svoji funkci.
A jo, taky jsem je takove mela.
Ahoj, nechavala sis nekdy zjistovat hladinu vitaminu D? Vitamin D pry znacne ovlivuje imunitni system.
Alespon u me byla nedostatecna hladina Dcka pricinou opakujicich se streptokokovych infektu mandli. Po jejich vyndani jsem mela na par let klid, ale pak se to vratilo nanovo v podobe zanetu nosohltanu. Nejdriv mi pomohla probiotika vyrobena na miru memu strevnimu mikrobiomu, ale jakmile prislo hodne stresovy obdobi, bylo to zpatky (streptokok). Doktorka mi pak nahodou zjistila velice nizkou hladinu vit. D. Od te doby, co D suplementuju (Caltrade) jsem zatim nemela antibiotika.
Jinak pokud citim pocatecni skrabani v krku, nasazuju Bactoral.
@Lucie_Sx píše:
No ono uz se to zdaleka tak nedoporucuje. Mandle maji v organismu svoji funkci.
A jo, taky jsem je takove mela.
Právě kvůli „mají svou funkci“ jsem se v tom plácala 2 roky. Fakt zkoušela vše možné, různé preparáty, směsi. Až jsem posledních x měsíců byla na atb nonstop, bohužel se mi to plně rozjelo na jaře, začátkem léta mi řekli ať si do podzimní operace vydržím jak doteď. Je to už 7 let, od té doby o krku nevím.