Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@alien21 píše:
@lucillee Ahoj! Je mi líto, co s malým prožíváš…Bohužel nevím, jestli tě potěším, k prof. Pohunkovi jsme se dostali sice bez doporučení dětské, zato na doporučení známého, který se s ním osobně zná. Ale moje zkušenost s ním je taková, že je to jeden z mála lékařů, který má neskutečně citlivý a lidský přístup, takže opravdu věřím tomu, že by nás vzal i tak. Zkus ho přímo kontaktovat přes mail(určitě bude na stránkách motolské nemocnice), funguje tam i nějaka pneumologická poradna, docházeli jsme tam pak cca 3× na kontroly. POkud mu budeš psát - chtěl po mě v první řadě přesně vypsaný průběh nemoci - příznaky, léky, dosavadní vyšetření…co nejpodrobněji. Držím pěsti!
Díky za informace. Zkusím se na drzo rovnou objednat a uvidím. Už nemůžu déle čekat, je mi malého líto a dr. to prostě neřeší, pořád se zaklíná nosní mandlí a ať jdeme na vyndání. Průběh „nemoci“ mám v podstatě v hlavě, včetně všech těch sirupů, které měl. Pamatuju si jak jsme v únoru došli k dr. a ta mi řekla, že na atb. to není, tak měsíc chrchlal, i na kontrole řekla znovu, že atb ne, že nemá teplotu
Mám to bohužel u sebe stejně, taky nemám v podstatě nikdy teplotu
U nás je to vždy nárazově třeba týden o něco lepší, tak doufám, ale pak chytne třeba obyčejnou nudli a ta mu to rozdráždí tak, že se kašle v podstatě pořád…teď je to zrovna ten případ. Tlumit se ničím nedá, nic nezabírá. Jdu napsat e-mail a rovnou zavolám i na ambulanci, kdyžtak půjdeme k někomu jinému, nemůžu už dál ![]()
@lucillee Moc držím pěsti a věř mi, že vím, jak se cítíš… U nás to pak už vygradovalo do návštěv pohotovosti s dítětem dusícím se kašlem a nezabíraly ani kortikoidové čípky Rectodelt, které by měly utlumit i těžkou laryngitidu. Naše dr. také nedávala ATB, jelikož měl nízké CRP, poslech čistý a byl bez teplot. No a nakonec fakt stačilo 14 dní Klacid a byl klid…nejsem příznivce ATB na každý prd, ale kdyby je malý dostal, mohli jsme si ušetřit přes půl roku nervů a utrpení. Pokud budeš mít náladu, dej časem info, jak jste dopadli…
@alien21 píše:
@lucillee Moc držím pěsti a věř mi, že vím, jak se cítíš… U nás to pak už vygradovalo do návštěv pohotovosti s dítětem dusícím se kašlem a nezabíraly ani kortikoidové čípky Rectodelt, které by měly utlumit i těžkou laryngitidu. Naše dr. také nedávala ATB, jelikož měl nízké CRP, poslech čistý a byl bez teplot. No a nakonec fakt stačilo 14 dní Klacid a byl klid…nejsem příznivce ATB na každý prd, ale kdyby je malý dostal, mohli jsme si ušetřit přes půl roku nervů a utrpení. Pokud budeš mít náladu, dej časem info, jak jste dopadli…
Moc ti dekuju za popsanou zkusenost.
Dodalo mi to zase silu bojovat a resit to jinak nez vyndanim mandle, vnitrne citim, ze to tou mandli proste neni. Alternativni medicine jsme take dali sanci, ale problem bude asi bez atb neresitelny. Kdo nezazil nepochopi…je to samozrejme „jen“ kasel, ale vsude na nas koukaji jako bysme byli prasivi, ve skolicce, detskych skupinach…a me to drasa, ze neumim svemu diteti pomoct, ted treba vydrzi tak max. 10minut nekaslat a rano kaslal v podstate v kuse snad hodinu
Je to vice nez 4 mesice co to zacalo a ja kazdy den doufam, ze neco konecne neco zabere, penize jsou vedlejsi, ale uz jsem fakt nakoupila tolik ruznych sirupu a preparatu, konzultaci za tisice…
Napsala jsem mail dr. Pohunkovi s podrobnym popisem toho, co syna trapi a zitra pujdeme k dr.pro doporuceni a zkusim s ni asi po stopadesate probrat moznost nejake radikalnejsi lecby. Klacid je sirokospektralni, maly uz ho jednou mel, pote co mu nezabral myslim Ambrobene, tehdy to byl asi nejaky pneumokok, malemu byl rok, po Klacidu uleva snad za 3dny a sileny kasel prestal.
Urcite dam vedet jak to vypada i pro pripad, ze by to nekomu pomohlo v podobne situaci ![]()
@lucillee Určitě děláš dobře, že to nenecháváš být…uvidíš, že se to vyřeší a uleví se tobě i malému. Jen ještě poznámka - prof. Pohunek mi tehdy říkal, že Klacid je na kašel nejlepší, léčí se s ním i klasický černý kašel.
@alien21 píše:
@lucillee Určitě děláš dobře, že to nenecháváš být…uvidíš, že se to vyřeší a uleví se tobě i malému. Jen ještě poznámka - prof. Pohunek mi tehdy říkal, že Klacid je na kašel nejlepší, léčí se s ním i klasický černý kašel.
Tak jsme dnes vyrazili k nasi dr., maly dostal Klacid! Zaroven jsme dostali i zadanku na alergo-imuno na polikliniku…alergolozka me po telefonu dost hrube odbyla, jestli jsme pry byli na ORL a ze to stejne bude od nosni mandle, at mu ji nechame vyndat! Super diagnoza po telefonu
A stejne ze ma pry plno az do podzima, chystala jsem se zavesit a ona ze teda odbery mu milostive udela a sdeli nam po telefonu vysledek
Ale musime prijit tento patek, pak uz tam nebude mit dve sestry aby udelaly odber. Tak jsem se jen zeptala zda nevadi, ze bude maly brat ty atb. Na to konto se do me pustila-„A to mu jako davate atb a nevite na co?!?“ Alespon uvidime jaky bude vysledek…kez by zabral Klacid…
@lucillee No, já tedy nevím, ale pokud vám má dělat odběry, tak nesmí minumálně týden předem brát žádné léky…výsledky jsou jinak naprosto neprůkazný. To mi taky říkal prof. Pohunek - synovi je dělali asi až 6 týdnů po propuštění, kdy už byl vlastně v pořádku. Můžu se zeptat, odkud jste?
@alien21 píše:
@lucillee No, já tedy nevím, ale pokud vám má dělat odběry, tak nesmí minumálně týden předem brát žádné léky…výsledky jsou jinak naprosto neprůkazný. To mi taky říkal prof. Pohunek - synovi je dělali asi až 6 týdnů po propuštění, kdy už byl vlastně v pořádku. Můžu se zeptat, odkud jste?
Mně řekla, že je to jedno, schválně jsem se na to ptala
Taky jsem měla pocit, že při atb to bude zkreslené…přišlo mi, jak když nás chce mít z krku, ale já bych klidně přišla třeba příští týden nebo jindy, ale řekla mi, že tento pátek je jediná možnost. Bydlíme kousek za Prahou, v Jesenici.
@lucillee sousedky dcera porad kaslala. Byli s ni vsude mozne. Vyndali nosni mandli (byla dokonce vetsi nez ta vase), nepomohlo ji to vubec. Kasle dal. Na alergologii byli taky a nic zavazneho. Pri ryme se kasel vzdy zhorsil. Nejspis ma reflux, pry deti pak z toho porad kaslou. Jdou do Motola na vysetreni. Jeste bych nechala udelat odbery na mikoplazmata a chlamydie, ale jestli ma neco z toho, tak by mu na to Klacid zabral.
@rasmat píše:
@lucillee sousedky dcera porad kaslala. Byli s ni vsude mozne. Vyndali nosni mandli (byla dokonce vetsi nez ta vase), nepomohlo ji to vubec. Kasle dal. Na alergologii byli taky a nic zavazneho. Pri ryme se kasel vzdy zhorsil. Nejspis ma reflux, pry deti pak z toho porad kaslou. Jdou do Motola na vysetreni. Jeste bych nechala udelat odbery na mikoplazmata a chlamydie, ale jestli ma neco z toho, tak by mu na to Klacid zabral.
ahoj, no my jsme vcera byli s malym na konzultaci na soukrome klinice, kde delaji operaci plazmovou koblaci-setrneji nez klasicky…no a jake bylo moje prekvapeni, kdyz primar maleho prohledl a sdelil mi, ze vubec zvetsenou mandli nema
Celkove pry neni ani zdaleka na vyndani, zjistil mu hypersenzitivni sliznici, takze nejspis nejaka alergie a pry ta sekrece z podrazdene sliznice pusobi kasel a take se mu usazuje ta tekutina v usich a delaji se tam nejake vacky. Maly vyfasoval Mommox sprej do nosu na zklidneni a za mesic tam skocime na kontrolu…je to masakr, mam v ruce dve zpravy, jedna posila maleho na adenotomii a druha, ze je naprosto OK a pak ma clovek verit doktorum… ![]()
@lucillee píše:
ahoj, no my jsme vcera byli s malym na konzultaci na soukrome klinice, kde delaji operaci plazmovou koblaci-setrneji nez klasicky…no a jake bylo moje prekvapeni, kdyz primar maleho prohledl a sdelil mi, ze vubec zvetsenou mandli nema![]()
Celkove pry neni ani zdaleka na vyndani, zjistil mu hypersenzitivni sliznici, takze nejspis nejaka alergie a pry ta sekrece z podrazdene sliznice pusobi kasel a take se mu usazuje ta tekutina v usich a delaji se tam nejake vacky. Maly vyfasoval Mommox sprej do nosu na zklidneni a za mesic tam skocime na kontrolu…je to masakr, mam v ruce dve zpravy, jedna posila maleho na adenotomii a druha, ze je naprosto OK a pak ma clovek verit doktorum…
No to je sila. Ja bych taky nemusela resit vsechno alternativne, kdyby se lekari chovali lepe. Ten pocit zoufalstvi znam. Ne kvuli kasli, ale usim, ale znam. Na alergo klidne bezte, ale odbery bych nechala opravdu az po ATB. Nase detska rika, ze nejlepsi je jit uplne se zdravym deckem. Treba kdyz je mesic zdravy. S ATB fakt ne. Prosim prosim posles mi do zpravy kontakt na tu soukromou kliniku, kde jste nechali vysetrit tu nosni mandli? Ja to u dcery taky resim, tak bych tam taky rada zasla na konzultaci. Moc dekuju a posilam hodne sil