Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Poraďte mi prosím co mám dělat. Užírám se tím často a za chvilku asi z toho zcvoknu.. Nemůžu si pomoct, ale pořád mě to bolí a bolet asi bude dlouho..
Jde o to, že můj manžel mě podvedl s holkou, která bydlí ve stejné dědině jako my a vídají se v hospodě a různě na brigádách a tak. Přiznal se mi sám, je to cca půl roku zpět. A začalo to zhruba před rokem, kdy se začali kamarádit a postupně pokukovat. Máme spolu 2 děti, kluka 5 let, a holku 1 rok. Je to malá vesnice, kde se samozřejmě nic neutají a všichni se tu pochopitelně známe. Nevěru odůvodnil tím, že jsem se mu prý málo věnovala a o sebe málo dbala. Možná trochu ano, ale nic hroznýho.. ale to jen proto, ze protože byl a je pořád ke mě občas škaredý a nadává mi i za blbosti takže ta přitažlivost se k němu postupně začala vytrácet.. a když jsem viděla jak se k ní má a ona k němu a jak si začali toho všímat i ostatní. Tak prostě ta přitažlivost časem vymizela a vymizela i moje snaha o sebe líp dbát. A co si budem, dvě děti dají taky kolikrát zabrat + domácnost, známe to všechny. Jsem vesměs furt doma, nikam moc nechodím, ani není moc kam, jen sem tam přes to léto nějaká akce pro děti nebo navštěvujeme babičky nebo ony nás.
Ale furt mi to dává najevo tím stylem, že je to moje chyba a můžu si za to sama takže ať se nedivím. Na to jsem mu odpověděla, že jsem byla taky s jeho chováním nespokojená a nikde jsem s nikým nepr*ala jako on. A jeho odpověď jako na každou mou stížnost je: Tak se rozveď místo toho, aby s ní utnul kontakt úplně. Jenže já nemám kam jít, rodiče bydlí daleko a děti tu mají zázemí, zahradu, kamarády. A už vůbec bych to nezvládla finančně. Nedokážu si představit mít střídavou péči a být třeba týden bez dětí, když jsem s nima furt a jsou na mě závislí a potřebují mě. Nejhorší je, že nevím jestli mu můžu ještě věřit. Chová se ke mě teď hezky a snaží se ten vztah udržet ale co já vím jestli si spolu nepíšou nebo nevídají na tajňačku, co já vím, nemůžu mu být za zadkem 24/7 že jo🙈 Pořád mi tvrdí, že to ukončil, prý i ona. Nevím jestli jí třeba nelajkuje fotky na IG a tak. Kdykoli někam jde nebo má mobil v ruce tak si pokaždé myslím, že jde o ni. Nebo když mi chce dát pusu, obejmout mě tak si vždy představím jak obímal ji.. Je to na zbláznění.. A co dál jako.. Má to nějakou budoucnost ten náš vztah? Fakt nevím.. Nebo si najít psychologa? Ale na to nemám peníze. Jsem ráda, když z rodičáku poplatím nějaký nákup, drogerii a něco k tomu. Hlavně nechci aby to odnesly naše děti. Nevím co mám dělat. Bojím se, že se sesypu a vztah půjde stejně do kopru.
A ona? To je nejvíc arogantní a vysmívající se osoba, kterou znám. Totálně bez charakteru, empatie, neštítí se absolutně ničeho. Prostě opak mě. Nechápu vůbec, že můj chlap s ní vůbec něco měl. Je jí 23 let, mě 30 a mému muži 31.
Jen dodatek: jsme spolu 11 let, z toho 7 let manželé.
Řešení…?Děti školka a jesle, ty do práce a péče o děti 50/50.Pak budeš mít čas i sama na sebe, jako ho měl panáček. ![]()
V klidu. Máš děti, ty jsou hlavní. Chlap je blbec a bačkora. Takže v klidu, vydrž, až drobotina trochu poodroste, začni se o sebe starat a mezi tím se dívej, kam bys mohla frnknout a jak by ses mohla zařídit. Jakmile budou děti samostatnější a budeš moct do práce, budeš mít svůj život, budeš moct dobře vypadat, hned budeš mít jiný pohled na věc. A klidně ho pak můžeš přenechat té dotyčné, aby jí jiná agilní svlečna mohla udělat totéž.
Ahoj, to je fakt těžký. Z toho co píšeš to vypadá, že ten tvůj je klasický buran, co si myslí, že žena má obstarat vše kolem dětí a domácnosti (ta je pro něj sprosté slovo), cvakat to vše z rodičáku a on si bude vesele žít jako za svobodna. A protože mu to v podstatě prochází a reálně mu nic nehrozí, ví že rodiče máš daleko a nemáš finance na to odejít, nemá sebemenší důvod to měnit. Navíc chápu, že nechceš asi trhat rodinu, byť není ideální.
Jestli se teď chová lépe, snažila bych se pomocí pozitivní odezvy v něm to lepší chování trochu fixovat. Máte stále alespoň občas možnost být spolu jako partneři? Někam vyrazit atd? Připomenout si, proč jste si kdysi jeden druhého vybrali?
Jinak by Ti měl určitě platit něco na domácnost a na tvém místě bych se snažila tvořit rezervy. On má plný úvazek + ty brigády? To byste na tom nemuseli být tak špatně, ne?
Samozřejmě až půjdeš do práce dynamiku vztahu to zase změní. Bohužel někteří muži mají pocit, že žena na rodičovské má držet hubu a krok a být ráda za cokoli ![]()
Pro překonání nevěry je nutné odpuštění a katarze. Odpuštění znamená, ze si nevernik posypeme hlavu popelem a bude se snažit situaci napravit. Muze to taky znamenat, ze spolecne identifikujete, co se stalo predtim a bylo spatne, treba v poradne. A budete na tom oba pracovat. Tvůj muž ale nic z toho neudělal, jen do tebe kope. Nestojis mu za to, aby se kopl do sveho samolibeho zadku a začal se snažit.
Je mi to líto.
Můžeš si k terapeutce dojít popovídat ty, aby sis veci srovnala v hlave a nezblaznila se z toho.
Jinak tady happy end nebude, udela to znovu, uz mu to jednou prošlo.
A jak se on stará o děti a domácnost? Třeba bys pak měla víc času na sebe, chytrák
Tak jasný je, mladý maso bez dětí, on najednou srovnává nesrovnatelný a ještě je to tvoje chyba?
A to já bych o střídavku usilovala. Protože bych měla volno na sebe a taky bych mohla jít do práce. ![]()
A rozvod je snad jasný …
Nejsi žádný hadr na podlahu, abys mu tohle tolerovala…
@Pavca1206 píše: Více
Hm, takže ty jsi se doma starala o dvě malé děti, jedno z toho novorozeně, a panáček to hodí na tebe? Že ses mu málo věnovala a málo o sebe dbala jo? No ty v@Le, místo aby se zapojil o péči o děti abys měla tedy čas i na sebe, tak sedí v hospodě a vykukává s jinou?
Jak to že nemáš peníze?
Já bych mu už nevěřila ani nos mezi očima. ![]()
A nevěru háže na tebe, jo? Kdyby nechtěl, tak by to nikdy neudělal. Navíc tohle trvalo delší dobu, nešlo ani o tu jednorázovku, kterou některé z nás ještě možná tolerují.
Zcela určitě bych zvažovala rozvod a hledala si bydlení jinde. Tohle podle mě nemá cenu, protože jak píšeš, sebemenší intimita z jeho strany ti je nepříjemná, protože víš, že ti zahýbal. A to se zkrátka nedělá. Je to hnus a ještě se obhajovat tím, že si na pána měla málo času, protože se staráš o VAŠE děti. Šla bych od něho. ![]()
Rozvod nebo se z toho zblázníš. On se chová hrozně. A nevěřila bych mu. Udělá to znova.
Problém budou peníze. Pochybuju, že bude chtít střídavou péči. Co by s těma dětma dělal. To by si těžko odešel na pivečko. Takže bych koukala po okolí na bydlení. Dělala si rezervu. A pak jednoho krásného dne odešla.
Souhlasím s holkama. Když to udělal po pár letech, co bude dělat za dvacet třicet let?
Ano, drahý, máš pravdu, já na sebe málo dbám. Tak co navrhuješ? Já ti to usnadním. Abys mě neměl na krku. Šmudlu neupravenou.
Bez ohledu na finanční situaci na mateřské, péče o děti fifty fifty. Děti nechat doma u táty, najít si částečný úvazek a spolubydlení pro začátek a brát si je k sobě v tom týdnu, co nemáš směny. Všechno jde. Musí se chtít.
Na vesnici, kde to všichni vědí a ukazují si na mě, bych fakt nezůstala a s ním taky ne. Ony ho ty roupy přejdou, až nebude vědět, co dřív. Jestli uvařit kaši k večeři, pověsit dětské prádlo nebo si vyžehlit hadry do práce. Ukaž mu, co vlastně všechno dělá ta ženská, co je jenom doma s dětmi.
A pral by on. Protože drahý, já ti tady tu pračku nechám, vy ji víc budete potřebovat, já jsem jedna. A sakra bych se nechala prosit. A když už bych teda kývla, že to s ním zkusím, tak to na vsi prodat, odstěhovat se a nechat to napsat na mě. V životě už by se za žádnou netočil. Nevěra stran chlapa od takhle malých dětí a ženy na MD je to nejsprostší, co může chlap udělat.
City stranou, zakladatelko. Je to táta jako ty jsi máma. Ať se postará. Jsou to jeho děti zrovna tak, jako tvoje. I když jsou malé. Teď jsi dostala příležitost. On udělal podraz. Ať si nese následky.
@Pe.M.1 píše: Více
A jak bys toho všeho chtěla docílit? On hodil vinu na ní, myslíš že se tedˇpřerazí a stane se z něj otec roku? Tomu nevěřím.
@arinecka píše: Více
Ten si spíš obratem najde jinou mladou, co mu vypere, nebo maminka
a ona bude tam hrozná, co odešla od chudáka
@pikola píše: Více
Presne tak, vzdyt on za nic nemuze, zmetek jeden ![]()
@pikola píše: Více
Ano, přesně to se stane. Na vesnici ji všichni pomluvi a ve finále se na výchově bude domlouvat s nějakou prechytralou dvacítkou nebo tchyni.