Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Někomu to vydrží, někomu ne. Já jsme ráda, že mi první vztah nevyšel, ani ten další. Samozřejmě jsem si v tom věku taky myslela jaký to je super a že to bude napořád. Ale jsem ráda i za jiný zkušenosti a mít jen jednoho chlapa bych nechtěla.
Kamarádka třeba je se svým spolužákem ze základky do teď už 26 let.
K žádnému vztahu nepřistupuj s vírou, že bude na věky. To, jak dlouho vám vydrží ten váš, bude záležet na péči a energii, jakou mu budete věnovat. Jaké empatie a nadhledu jste schopní. Neřeš dalekou budoucnost, o to víc se starej, aby vaše současnost byla co možná nejlepší. Každý člověk v životě a vztazích dělá nějaké přešlapy, uč se ze svých chyb a ještě lépe z chyb těch druhých a snaž se je neopakovat. Pak máš šanci prožít dobrý život.
Nepíšeš konkrétně takže těžko říct. Záleží jestli bylo to tvoje špatné chování tak moc závažné že s tím nedokážeš žít. Nicméně já měla pouze jeden vztah a z přítele už je rok manžel. Krizi jsme neměli ani jednou, jen je náš vztah teď ještě lepší než předtím. Jsme spolu 5 let. Taktéž moje sestřenka má 1 vztah, jsou spolu 10 let. První vztah může vydržet, ale oba se musí mít opravdu rádi a musí mít stejné cíle, kvůli kterým ten vztah vydrží. a mám spoustu kamarádu kolem mě kteří měli pouze jeden 1 a jsou šťastní a neměnili by. Všechno ale záleží na těch dvou.
Je ti 18, neřeš jestli to bude napořád
Buď bude nebo nebude. Jsi mladá, dyž to nevyjde s tímhle, poučíš se z chyb a vyjde to třeba příště.
PS: Můj první opravdový vztah trvá už 20 let, jsme manželé a máme 2 děti ![]()
Úplně první vztah jsem měla v 18 letech. Předtím ani nevážný. Jemu bylo 21. Nikdy jsme si nelhali, nehádali se. A i přes několik velmi náročných období jsme spolu skoro 23 let.
ty už jsi sem tohle nedávno psala, ne?
co to v 17 bylo za tak strašné lži a neupřímnosti, když to nebyly nevěry? jaké lhaní? v čem?
Hele, vyrábíš si problémy, kde žádné nejsou… prostě jste mladí, učíte se vycházet v páru, první vztahy stejně většinou končí, ale znám i dvě manželství (2 spolužačky ze sš), kde jsou spolu přes třicet let
´ta třetí, co se taky hned vdávala se svou první láskou, se rozváděla teprve před pár lety, takže taky spolu přes 20 let vydrželi…
za mne by ale měl člověk poznat v životě více partnerů, už jen pro možnost srovnávání a výběru toho nejvíce kompatibilního..
Znám jediný par, co je spolu od 16 (jsem 40+).
Je to kombinace všech faktorů- nezralost a nestalost v tomhle věku, proces dospívání a vytváření hodnot je v plném proudu a lidé se strašně mění.
Takze Pepa, co je v 17 borec, ktery ti imponuje svoji motorkou, muze byt za 10 let slizoun s „vysokou školou života“,co denne vypije 10 piv a pak nadává sousedce.
To by chtělo definovat, co je to první vztah.
První láska? Asi ne, ale může se i vrátit. ![]()
První erotika, respektive sex? Nebo je vztah první společné soužití? ![]()
První manželství? ![]()
Ano, takový může. ![]()
@M_Vladim píše: Více
U mě to je jasné. První vztah u mě byl v 18 se vším všudy ![]()
Tak může ano, já jsem toho úkazem, spokojené manželství 13 let. Ale my jsme si s chlapem nikdy nelhali a netajili, tak nevim v tomto nemůžu posoudit.
Edit. A taky co myslíš prvni…jestli láska, platonická láska, nebo soužití atd? To má každý nastaveno jinak.
Příspěvek upraven 11.09.25 v 13:56
Dodávám, že, protože se nenajdou dva úplně stejní lidé ani dvě úplně stejné situace, nemůže být hodnocení jednoznačné, spíš nějaký fuzzy (rozostřený, roztažený) trend.
![]()
@biedronka105 píše: Více
Platonická láska asi ne, když jsem s tím člověkem nic neměla. Za vztah bych v tomto smyslu považovala nějaké chození - procházky, kino, zmrzlina.
Tak…mozna by bylo lepsi hodnotit az po krizi stredniho veku… ![]()
Teprve pak bych SNAD tvrdila, ze to vydrzet muze… ![]()
@Anonymní píše: Více
Ahoj, těžko říct zda Vám to vydrží, to neví nikdo. Někomu to výjde a někomu ne. Pevné základy na lžích asi nebudou - to víš i ty sama. Nevíme o jakou lež jde, takže těžko soudit, těžko radit, těžko říct…
Nicméně já jsem se svým mužem taky od mých 17ti a jsme spolu už, fůůůůůůůůů 17 let
![]()
Ahoj, může vydržet náš první vážnější vztah? Poznali jsme se v sedmnácti a oba jsme na začátku dělali spoustu chyb. Nebo takhle, první rok. Občas i teď ješte se nechováme úplně nejvíc vyspěle. Jsme spolu dva a 3/4 roku. Teď už jsme se o dost zlepšili a je to jiné, než na začátku ale.. (nikdy to nebude perfektní). Jenže problém je, že já jsem dělala chyby, o kterých přítel neví a v něčem jsem lhala, protože jsem myslela, že to posílí náš vztah. On taky v něčem lhal. Ale to jsem se dozvěděla sama, jinak bych se to nikdy nedozvěděla a možná se nikdy nezměnil. (Předem podotknu, nikdy jsme si nebyli nevěrní). U mě se nikdy nedozvěděl o mých lžích, které jsem myslela, že vztahu prospívají. Ale já si po čase vztahu bez toho, aniž by se to musel dozvědět uvědomila, že jsem se chovala špatně a přestala jsem to dělat. Akorát mě kvůli tomu tíží myšlenky, jestli spolu budeme moct zůstát napořád, když jsme k sobě na začátku nebyli upřímní. A trápí mě to. Jinak máme kromě minulosti a neupřímnosti k sobě na začátku vztahu současně moc hezký vztah.
Jenže mám výčitky, že přítel neví o mém chování. I když už jsem to přestala dělat…
Teď jsme spolu šťastní, plánujeme budoucnost, atd.