Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Angua pak je taková zvláštní sorta věřících, kteří každého šíleně milují - jak tě vidí, tak hned sladké úsměvy a ťuťu ňuňu - ty bych nejraději nakopala.
A hnutí Fokoláre, členové se sdílejí, takže když jsme se náhodou ocitli na faře v příchovicích (ubytováni na lyžování), tak jsme se v rámci povinných večerů dozvěděli leccos intimního, třeba od jedné paní, co jí doktoři nutili na potrat a ona nešla - a tomu dítěti už bylo 15, sedělo vedle ní a podle mě se muselo cítit dost trapně.
Jo a jsou i pověrčiví křesťané - nosící různé štěstí nosící přívěsky a medailonky se svatými, ty se hojne prodávají na poutních místech, hliníkové už od 50 hal - což je peklo, protože tihle pak mají tendence všechny kolem cetkama obdarovávat a obdarovaný se pak musí přemoci a prostě hodit Pannu Marii Svatohorskou prostě do koše.
A už jsou taky křesťanské řetězové dopisy, to jsem se nasmála úplně nejvíc, jak je možné, že někdo věřící může věřit tomu, že když 10× nepošle nějaký email, tak bude mít smůlu ![]()
Ale prostě křesťané jsou lidi jako ostatní, bohužel s tou malou nevýhodou, že do církví se fakt stahují podivíni, taže objektivně vzato křesťané jako celková skupina opravdu o něco divnější než běžná populace jsou.
Ohledně Jehovistů - v poslední době trochu získali moje sympatie, když je vidím, jak v metru slušně stojí u stěny a nikoho neobtěžují, zatímco mě při chůzi vstoupí do cesty a otravuje mě 5 různejch nabízečů tarifů, voňavek nebo vyběračů na „nemocné děti“.
Jehovisté jsou chudáci - uvěřili, že tohle musejí dělat. Dělají to z dobré vůle.
Zlatus desatero neni katolický
to je starozákonní, takze vlastne i zidovský a islámský ![]()
Ahojky holky, prosím radu…Nezakládám nové téma, našla jsem tohle, je to trošku podobný „problém“. Už nevím co mám dělat. Jsem nevěřící. Nikdy jsem moc nevěřila, ale taky jsem nikomu jeho víru nebrala, jako malá jsem chodila do kostela, líbilo se mi tam
Mám ráda ten klid tam, na přemýšlení. Dokonce jsem v 10 letech se segrou přemýšlela, že se necháme pokřtít, ona to dotáhla do konce. já ne
Nezatracuji, že tam nahoře něco je…ALE!!!
A ted ten problém- tchýně. Je to docela hodná ženská, v životě to neměla lehké, první manžel jí týral, i svého syna a to hodně. I když byli rozvedení (v cca 6 letech manžela), stále s nimi bydlel a ohrožoval (nožem, kopání, fackování, ponižování atd.). Pak si našla jiného chlapa, aby měla tátu pro kluka, ale 2 manžel byl divný, se synem (ještě jako pubertákem) se nesnesli. Pak u manžela našla obrázky malých chlapců a okamžitě ho vykopla = rozvod a konec. Jak říkam, život neměla lehký a proto se nedivím, že si našla cestu k „Bohu“. Má ted i přítele se kterým intimně nikdy nežila -je to 10let (ale do toho mi nic není)a je spokojená.
Jenže v čem je problém, snaží se mě už 4 roky přesvědčit, abych věřila
!!! Jde o to, že ona má nějakou víru, ani nevím co to je. Zakazuje mě i manželovi chodit do kostela, prý to nejsou věřící, dostala jsem kvůli tomu i dost vynadáno, že jsme se zmínili, že jsme tam byli. A to jen kvůli tomu, že byl krásný po architektonické stránce. Ona chodí na nějaké skupinky, k někomu do bytu, kde zpívají chvály. Jezdí někam na „soustředění“, kde se několik hodin denně modlí a zpívají… Byla i na nějakém velkém sjezdu, kde byl nějaký američan a ten chodil mezi davem, a ona tam prý omdlela, protože cítila jak se jí dotkl Duch svatý (před odjezdem byla asi 2 hodinová přesvědčovací řeč, že MUSÍME jet také, a byla přesvědčena, že pojedeme a měla pro nás objednaný i pokoj v motelu)… Pořád mluví o tom, že jí Duch svatý dal do úst slova aby mohla složit písničku o bohu… že jí bůh řekl tohle, a že je Duch svatý navštívil na skupince, když se zvedl závěs, když zpívali chvály…atd…atd… Je toho hrozně moc.
Když jsem začala chodit s přítelem, tak mi hodiny a hodiny vykládala, jak je to úžasné. Já jí v tichosti poslouchala a vše jsem odkývala a dál jsem to neřešila, ale po čase (asi 2 letech) mi to začalo hodně vadit. A já už nechtěla k příteli ani jezdit.Tak jí domluvil, a ona o tom přestala. Jenže jsem tam jednou byla a procvičovala jsem si jogu, kvůli protahováni. Za týden přišla s nějakou vytištěnou knížkou a skoro mě tam držela, abych jí poslouchala a v té knížce bylo vysvětleno, která poloha jogy vzívá toho a toho ďábla…A že to nesmím dělat atd… Po té se odstěhovali a my zůstali v manželově bytě (Ano, byt byl manželův, ona si už nějakou dobu předtím koupila pro sebe a přítele byt jiný, a když jsme se rozhodli vzít, tak usoudila, že už je čas odejít). Ale tím to nezkončilo… Kdykoliv u ní jsme, tak vykláda o bohu, stále… Hraje nám písničky o bohu. Předčítá různé články, včetně těch, kde se píše o různých katastrofách, a ukazuje jaké mají zásoby a že by jsme měli mít taky zásoby (ona má plný sklep konzerv). Čte články a různých zázracích, vstávní z mrtvých a podobně. O ničem jiném se není schopná bavit…
Ale od té doby, co máme malou, mi i volá, abych nadtím přemýšlela, že až zemřu, že nebudu s malou ani s Honzíkem v nebi, že půjdu dolů… a furt něco mele o spasení… Mám už na ní šílenou fobii, i když vím, že v jádru je to hodná ženská. Manžel stojí na mé straně, také mu to vadí, 2× ho dotáhla na tu svojí skupinku a akorát prohlásil, že to nejsou normální lidé…
Já jí nemůžu nic říct, jen občas naznačím, že je mi to jedno, manžel už jí několikrát říkal, že jestli se mnou chce mít hezký vztah, tak s tím musí přestat, ona to ale nebere navědomí… už nevím co s ní… ![]()
Ani nevím, jestli je nějaká možná rada, než ta - říct jí to, což už jsme udělali… možná jsem se chtěla jen vypsat, protože nevím, jak z toho ven… protože před chvíli jsem už naštvane ukončila skoro hodinový hovor o spasení…
![]()
Ted chvíli nebudu moct reagovat, ale až večer uložím malou, tak budu určitě k dispozici… ![]()
@Nunka Koukni na dokument Jezis je normalni, pochopis, cemu tchyne propadla, minimalne ukazky jsou na youtube. S klasickou ceskou cirkvi to nema mnoho spolecneho, je to takova ukricena verze sroubu do hlavy. Ja jsem pohan, tesim se na Beltine, presto do kostela vlezu, prispeju do kasicky, zatim do mne neuhodilo. ![]()
Omlouvám se, pokud někoho urazím, proti náboženství nic nemám, ovšem toto sektářské vnucování mi vadí. Já bych na tvém méstě s tchyní přerušila kontakty, manželovi bych to samozřejmě nezakazovala, je to přece jen jeho matka, ale co se týče tebe a dceryy, vídala bych se s ní minimálně. Pokud nedokáže pochopit, že ty si vymýt mozek nenecháš, není jiné řešení.
@Nunka Tvoje tchýně je manipulovaná sektou. Nenech si toto vnutit. Pokud by to šlo ještě víc do extrému, podal bych na ni na tvém místě trestní oznámení. Ona si možná neuvědomuje, ale přesto dost výrazně narušuje tvoje soukromí. (Svéprávnosti asi zbavená nebyla, tak je před zákonem za svoje chování zodpovědná…) Zkus manželovi nadhodit, že tě to deptá a že vážně uvažuješ, že s ní přerušíš všechny styky.
Každý extrém je škodlivý a zasluhuje odsouzení. A to píšu s plným vědomím jako člověk, který má s náboženstvím (obecně) „cosi“ do činění… ![]()
Ja doufam, ze me tu nekdo neodsoudi za radikalni nazor. Nejsem proti zadne vire, ale to co popisujes uz neni vira, ale tezke sektarstvi… Bohuzel v takovem pripade asi reseni neni. Ja osobne bych to absolutne netolerovala. Hodne bych se bala, aby nezacala ovlivnovat deti. Ze to co vyklada ted vam o smrti a zatraceni, bude vykladat casem jim…
Chapu, ze se treba snazis, protoze je to manzelova matka, ale v tomto pripade bych byla nekompromisni. Treba si o tom muzete i promluvit s nekym z cirkve - at katolicke, evangelicke… jedno jake. Proste slyset nazor nejakeho duchovniho, jehoz vira nabizi, ale nenuti, zachovava svobodu.
Ja jsem neverici, ale rodina z mamciny strany je verici, takze trochu vim.
Ještě mě napadlo, jak tchýni trochu hnout žlučí. (I když šíření takových myšlenek, to se asi nedělá, nevím…
) Asi bych se jí zeptal, jestli zná Starý zákon, konkrétně knihu Job. A jestli si třeba neuvědomila, že prostřednictvím jejího chování tebe a manžela Bůh zkouší, co vydržíte. A jestli by s tím laskavě nemohla přestat, protože když se takhle někdo chová z vlastní vůle, tak pochybuješ o jejím zdravém rozumu.
@MaDoRaBe Ahoj, děkuji za typ na dokument, už se stahuje.
Já právě do kostela chodím ráda. A jak píšeš pokaždé nějakou tu korunku do pokladničky dám. Líbí se prostředí kostela a také právě proto neříkám, že nic není…
@Kajuli Ano, také si myslím, že je to sekta, a i manžel si to myslí. Přeci jen, v tom žije už delší dobu a je i víc odolný, než já. Pokud je kontakt, leckdy jsem to první já, kdo řekne, hele bylo by fajn zavolat vašim, jak se mají… atd. Ale, když se ozve, že přijde, tak se toho pokaždé děsím, co z ní zase vypadne, Nosí mi domů modlitby, abych si to pořádně přečetla a vzala si to k srdci.
![]()
@Jura007 Ano, je to hrozný extrém a sektářství, když se třeba setkali naši rodiče, tak z ní byli naši docela vykleplí, protože to zkoušela i na ně, sice ne tak intenzivně jako na mě, ale zkoušela. S manželem se o tom bavíme hodně, už jsem to i obrečela, že už se bojím, když má přijít a dělá se mi zle. Muž o tom ví moc dobře, ale už asi udělal všechno, co v rámci slušnosti a úcty jde udělat. Bavili se o tom už několikrát, ona dá na jednu návštěvu pokoj, ale následující si už jede tu svojí písničku.
Hlavně si myslím, že ze mě, jako člověka který nic nezatracuje, udělala za ty roky člověka, který není schopný slyšet slovo bůh, nebo něco podobného, i když jsem normálně v hovorové řeči dřív řekla třeba: Díky Bohu… tak ted už hodně přemýšlím, co říct míísto toho, jsem na to úplně alergická…
Až nenávistná, a mě osobně to strašně štve, že to ze mě dokázala udělat… ![]()
Moc mě to štve, protože jsem si ze začátku říkala, jaakou budu mít super tchýni, a nakonec pomalu zapadám k těm snachám, co svojí tchýni pomalu začínají až nenávidět…
![]()
@bezprihlaseni píše:
Ja doufam, ze me tu nekdo neodsoudi za radikalni nazor. Nejsem proti zadne vire, ale to co popisujes uz neni vira, ale tezke sektarstvi… Bohuzel v takovem pripade asi reseni neni. Ja osobne bych to absolutne netolerovala. Hodne bych se bala, aby nezacala ovlivnovat deti. Ze to co vyklada ted vam o smrti a zatraceni, bude vykladat casem jim…Chapu, ze se treba snazis, protoze je to manzelova matka, ale v tomto pripade bych byla nekompromisni. Treba si o tom muzete i promluvit s nekym z cirkve - at katolicke, evangelicke… jedno jake. Proste slyset nazor nejakeho duchovniho, jehoz vira nabizi, ale nenuti, zachovava svobodu.
Ja jsem neverici, ale rodina z mamciny strany je verici, takze trochu vim.
Toho že by začala ovlivnovat malou se právě strašne bojím… Při poslední návštěvě, jsem jí šla udělat čaj a dala jsem jí malou aby si jí pochovala, a když jsem přišla, ona jí něco šeptala docela zatvrzele do ouška… Nevím co to bylo, třeba jí jen říkala, že je hodná atd… a vím, že malé jsou přece jen 4 měsíce a je moc maličká… Ale s tímhle jejím přístupem se budu bát jí vůbec někdy nechat malou na hlídání, jak o tom už dlouho mluví… ![]()
Mrzí mě i to, že mi řekla do očí, že až umřu, nebudu s malou v nebíčku, nevím proč mi to říká… jakobych se plánovala umřít…
![]()
Měli jsme na vesnici jednoho strašně hodného faráře, ale ten bohužel už zemřel. A nevím, jestli si jen tak můžu nakráčet do kostela a tam se třeba vypovídat.. nejsem ani pokřtěná… ![]()
No, věřící člověk od sektáře se dá kromě jiného poznat taky podle toho, jak on sám pojmenovává skupinu lidí, se kterýma se schází za účelem bohoslužeb. Každý jev ( a tedy i každá skupina lidí) má nějaké „jméno“, nějaké označení. Tak se jí zkus zeptat, s kým se to vlastně v tom společenství schází. Jak se to společenství jmenuje. Tímhle se totiž sektáři nevědomky odhalují docela spolehlivě, aniž by sami o odhalení stáli. A hned je poznat (i když jen mlhavě
), jak těžké to sektářství vlastně je. Ti „nejtěžší případi“ vlastně popírají, že by jejich společenství mělo nějaké jméno…
(Má to všechno původ, aniž by o tom ti lidi věděli, ve vztahu středověké Evropy k židovské populaci. Tam existovala celá řada omezení - například ještě za vlády otce Marie Terezie, Karla VI., existovalo císařské nařízení o tzv. „židovských familiantech“ - aby se redukoval počet židovských rodin v říši… no a z toho plynul odpor k jakékoli evidenci. V průběhu staletí, za podobných podmínek, projevovaly stejné chování i jiné skupiny obyvatel… A vždy to mělo nějakou souvislost s potřebou utajit svou identitu.)
@Nunka Kdyz nakracis za fararem, tak bud te prijme nebo odmitne… ani na jedno nezemres.
U nas mame mladeho katolickeho farare, porada ruzne debatni vecery, treba je u vas podobne ladeny. A protestantske cirkve by vubec mely byt jaksi otevrenejsi ruznym lidem.
Co se tyce tveho devcatka, byla bych opatrna, je sice malicke ale jiste vnima sve okoli. Ja bych ze sve podstaty asi byla docela razna, akorat by me uz asi clovek, jako je tva tchyne, nikdy nenavstivil.
mně se dít to, co tobě, přerušila bych s tchýní úplně kontakt. Pokud není schopná akceptovat tvoji nevoli k jejim „kázáním“, ještě jednou bych jí důrazně řekla, že na toto téma s ní vůbec nechceš komunikovat a pokud to poruší, utla bych to. Dokud budeš snášet její řeči a naslouchat, byť nechtěně, nenechá toho. Pokud ti zavolá a začne s tímto tématem, řekla bych jí okamžitě, že končím hovor a položila bych. Zní to tvrdě, ale ona na tebe vůbec nebere ohledy, tak proč bys měla ty?
@Nunka ja myslim, ze farar te prijme at jsi krtena nebo ne. Presne jak tu nekdo pise, muzes zkusit i nekatolickeho, tyto cirkve byvaji otevrenejsi celkove.
Jestli to chces udelat, tak bych se treba bud poptala znamych, zda neznaji v okoli dobreho farare nebo se zeptej na emiminu, zda v tvem okoli nezna nejaka maminka farare. Ja myslim, ze tu urcite jsou i verici praktikujici zeny.
No, drzim palce. Musi to byt opravdu narocne
a tech reci o smrti si nevsimej. Takovy clovek uz nema bohuzel zadnou soudnost a nevi co mluvi. Jen posloucha nejakeho vudce…