Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Jura007 Když tam jde, tak říká, že jde na skupinku… Můj taťka se lajcky zajímá o teologii, a podle toho co jsem mu povídala a když se viděli, tak jí zpovídal a dozvěděl se od to, že vlastně nevěří v Ježíše, ale v trojičku: Otec, Syn, Duch svatý. Pak hledal a dost dlouho zjjišťoval co to může být, jednoznačně mi řekl, že to není žádné vyloženě náboženství, ale že to vypadá na sektu, ale nezjistil jakou. Podle toho co i ona povídala, tak věří pouze některým částem Bible… (Ale blíž nevím, jestli Nový, nebo Starý zákon… )
S tím farářem bych variantu měla, je to pár let zpět a mluvila jsem s farářem z Husitské církve, dost jsem k ní tíhla, tak to zkusím, ale nevím jestli tam ještě bude, ale vím, že byl hodně v pohodě, udělám si aspon pořádnou procházku s kočárkem
![]()
@kočička Evička Ahojky, dnešní skoro hodinový rozhovor, jsem už fakt nezvládla a telefon jsem jí naštvaně položila, pak prý volala manželovi, jestli jsem se naštvala. On asi moc dobře pochopil, o čem mi povídala a asi jí to ujasníl, zkráceně jsem z toho pochopila, že jí dal na výběr: bud se smíří s tím, že jsem nevěřící, nebo ať přemýšlí nad tím, jak často chce vidět svojí jedinou vnučku. Je to hnusný, taky z toho nebyl štastný, ale je to už dlouhodobý a já už toho začínám být vyřízená… ![]()
@MaDoRaBe Ahoj, právě kvůli malé chci být opatrná, chci jí vést, tak jako vedli nás naši rodiče. Věděli jsme o víře, chodili jsme na náboženství, kde byla sranda a všechno bylo podané moc hezky a pak jsme si mohli zvolit, zda chceme být pokřtěné, nebone… A néé, aby jí od miminka byla do hlavy babičkou vtloukaná nějaká skoro víra…Docela potěšení na duši mi dělá to, že malá u ní pláče
![]()
Ono je to tezke. Kdyz je clovek v psychicke nepohode a k tomu je lehce manipulovatelny, je to hned. Tyhle spolky maji na tento typ lidi radar a jdou po nich cilene. Tchyne je vlastne obet, ktera ve sve zaslepenosti prudi, koho muze. Je hanebne takto zneuzivat slabsi jedince.
@Nunka To vypadá na nějakou „církev“ amerického střihu. Když si zkusíš vygooglit jméno Alvin York (americký hrdina z první světové války), ten patřil k podobné komunitě.
Daly by se najít i současnější příklady, jen mě v tuto chvíli nenapadají
.
Edit: nebo že by jehovisti???
Možné je i to.
Jehovisti neberou klasickou trojjedinost, stejne tak mormoni. Podle toho omdlevani to bude neco jako v tom dokumentu Jezis je normalni. Urvana „cirkev“.
Zase jehoviste jsou snadno citelni, nemam pocit, ze by nejak tajili, kam se zaradili. ![]()
O jednolitosti jehovistů si dovolím pochybovat. Možná ti původní, v USA… Ale přenosem do Evropy se na ně začali nabalovat lidi, kteří měli spíš sektářské tendence a žádná církev jim tady nebyla dost dobrá. takové ty typy, co mají pravdu jen oni, nikdo jiný, nikdo jim nesahá ani po kotníky, oni mají patent na rozum a všichni se budou řídit jejich „pravdami“ a běda jak ne… Taková evropská obdoba islámských fundamentalistů. V prvních letech po „listopadu 1989“ se takoví exhibovali i tady v Československu. V případě jimi lovených „oveček“ to minimálně ve dvou případech skončilo sebevraždou pronásledovaného.
Už v jiné diskusi o otázkách víry jsem psal o zkušenosti mého dědy. Padesátá léta prožil jako politický vězeň na uranu v Jáchymově (teda v kontaktu s uranem jen 26 měsíců, ale i to stojí za to…) a na šachtě se potkal s jehovistama, které tehdejší režim dost potíral. No ale oni mu opláceli stejnou mincí. Aspoň si to mysleli… Vždycky za dozorcem přišel jeden, kterého vybrali a začal:„Pane veliteli, vy nejste špatný člověk, ale uvědomte si, že sloužíte bezbožnému zlu. To zlo, které je tady kolem nás, bude jednou přemoženo - a my všichni budeme souzeni. Já i vy. A jaký ten soud bude, o tom rozhodnou naše činy. Ještě máte šanci se zachránit. Ještě je na to čas…“ Samozřejmě za takové kecy šel na 30 dní do bunkru - vlhké betonové kobky o výšce 120 centimetrů, kde člověku skrčená poloha a vlhko pomalu deformovaly páteř a kosti nohou… Ale on vylezl z bunkru, týden se „léčil“ a pak šel znova do akce.
Takže v kontaktu s vírou existují i lidi, kteří jsou ochotní ji druhým vnucovat i za cenu sebezničení. To jsem chtěl svým příspěvkem říct.
Ja vzpominam na byvale sousedy. Ti byli u jehovistu a zaroven cekali prilet UFO. Mixlej Jehova s Aštarem?
@Jura007 Ahojky, to jméno York, mi něco říká, myslím, že se tu jednou oháněla nějakou knížečkou, že si jí musím přečíst, ale na 100% ti nepovím jestli to bylo o něm… to fakt nevím, jen že mi to jméno je nějaké povědové i z jejihé povídání. Jestli to nebude, jak píšeš, nějaká odnož americké církve, protože se hodně často zminuje o různých amerických přáhodách a zázracích, ale i z afriky atd… A i jak byli na těch sjezdech, tak to tam vedl američan, takže to s tím bude mít určitě nějakou spojitost…
@MaDoRaBe jéééé s tím videem si mě pobavila
a to fakt hodně
, úplně se mi zjevila tchýně, ono totiž, dokud jsme bydleli spolu, tak knížky ani filmy o Harry Potterovi nesměly být v bytě
Když jsem se prořekla, že to čtu, dostala jsem přednášku, že HP je ďábel. S Honzíkem jsme se nesměli koukat na filmy o zombíkách, horory a o vymítání už vůbec ne. Ještě si pamatuju, jak jednou přišla k nám do pokoje, my zrovna koukali na 3:15 zemřeš, a jak jsme si vymýšleli, na co koukáme. Měla problém s jakým koliv fantazy filmem, či knížkou. A já jelik hodně a ráda čtu, hlavně tyhlu fantas magorii, jak tomu někdo rád říká, tak jsem jí to nemoha ani říct… Když jsem tu ještě nebydlela, tak prý chytla Honzíka jak kouká na Vymítače ďábla, no to byl prý mezec… to DVD prý zlomila a on měl hoooodně dlouho přednšku a právě pak musel jít 2× na tu skupinku, aby asi si ho nezískal ďábel
Ono je to ho u ní víc, ale to už bych se asi upsala
Např. to, že obačejný sen, nebo noční můru považuje za trest atd… no to by bylo na dlouho
![]()
No jsem hrozně ráda, že ten hovor včera fakt přepískla a že jí to Honzík nějak „vysvetlil“ a ještě se neozvala… snad jí to vydrží. Mě nevadí, když se přijde podívat na malou, ale rozhodně si budeme povídat maximálně tak o počasí
![]()
@Nunka Možná bude stačit, když si dáš vygooglit „seržant York“ nebo „sergeant York“. Ale aby s nebyla překvapená - Američani po něm pojmenovali protiletadlový tank, tak možná vygooglíš i ten… ![]()
Edit: jak svou tchýni popisuješ, tak mně to připadá jako nějaký radikálnější proud jehovistů nebo adventistů sedmého dne. Na anabaptisty bych to netipoval, protože ti jsou vůči okolí dost uzavření, neradi přijímají novice a děti do dosažení dospělosti nechávají „hledat vlastní cestu“ (což neodpovídá chování tvé tchýně k tvému potomkovi…) U jehovistů i adventistů existují za Atlantikem proudy, které se dlouhodobě snaží o rozštěpení původní církve - a dlouhodobě se jim to nedaří…
Mají i docela odlišnou věrouku.
Tvoje tchyne je normalne posahana sektarka, ukoncila bych s ni kontakty.