Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
holky nevíte co mě mohlo kousnout,je to jak pupínek a okolo červený flek,mám to na noze 4dny ![]()
Ahojky, pokud to nebyla vosa- to by sis asi všimla
, tak to mohlo být třeba hovado! Mě taky občas nějaký kousanec takhle oteče a myslim, že kolikrát i od komára, asi záleží kolik tam vstříkne jedu
a pak mi to taky takhle natýká třeba na zadní straně stehen (jak je to tam asi měkčí
)…
Mno asi jsem moc neporadila, ale snaha byla ![]()
pit ja to mam na lytku,co jsem tehu ,jsem jako hypochondr,uz jsem si naordinovala boreliozu
![]()
bala jsem se aby to nic nebylo,dekuju
Pokud to máš oteklé, borelióza to nebude
Nedávno jsem řešila cosi podobného, nakonec jsem skončila na ATB, protože jsem měla zánět přes celé stehno. Bodla mě včela a zřejmě před tím přistála na něčem hodně jedovatém
Měla jsem bodanec, kolem bílo, pak obr rudej flek (10*15cm) a pak ještě dalších iks cm dokola nateklý.
Přeju, ať to se to brzo vstřebá. Překroj a přilož si na to cibuli a taky to leduj, to je na otok nejlepší. Pokud by to hodně natíkalo (u mě trvalo několik dní, než to nateklo do obludných rozměrů a vybarvilo se), tak si s tím raadši skoč k dr.
No pokud by se to tvářilo nějak podezřele, tak to můžeš vždycky ukázat doktorce, vezmou ti krev a bude jasno
.. Ale nevím jestli 4 dny nejsou na boreliozu krátká doba, možná zapátrej na internetu jaká je inkubační doba!
ja mam natekly jen to mistecko kol vpichu a pak ten flicek ne:nevim:
Z krve se dá něco určit nejdřív po třech týdnech a co se týče erythema migrans (to je ten flek), tak ten se tvoří tak týden po infikování a může být kdekoliv na těle, nejen na místě vpichu. A jak jsem psala, nebylo by to nateklé. Pokud to máš nateklé, tak na boreliozu vůbec nemysli ![]()
Jak jsem psala dosti rozsáhle jsem to nedávno řešila, tohle mi tenkrát psala kamarádka:
Erythema migrans - tj. „typická červená skvrna“ - je červený či tmavorůžový flek velikosti minimálně pětikoruny, (mamka jí měla cca 11-12 cm v průměru), bez jakéhokoliv otoku, bez jakéhokoliv pupínku uprostřed, který se může vyskytnout v místě kousnutí klíštětem, ale i kdekoliv jinde na těle. Mimochodem, erythema migrans se objeví u cca 40 % pacientů, takže zase tak typická taky není. Když už se objeví, tak se objevuje nejčastěji za 7-10 dní po nasátí klíštěte, ale rozsah je 3-30 dní.
Tohle jsem našla:
http://images.google.com/search?…
A nějaká diskuze:
http://www.borelioza.cz/…vni_diskuse/
A mizím spát. ržím palce, ať to nic není ![]()
nedávno jsem četla jaké mrchy bývají mochničky, jaké měla paní komplikace, nejdříve jen otok a pak horečky, tak bacha nepodceňovat štípance
Pipi, radši s tím k dr zajdi. Jistota je jistota (co se týče borelií, tak dle mého je lepší je léčit zbytečně, než vůbec) a uvidíš, co ti řekne ![]()
taky jsem slyšela, že paní ač nikdy neměla klíště boreliozu měla, údajně asi z komára. Jo a je dobré si testy na boreliozu vydobýt sama, protože jsou prý dost fin. nákladné a dr. je sami od sebe málokdy dělají.