Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Taktéž doporučuju nedbat rad Dr. a kojit, jak mimi chce. Miminka v tomto věku prý „řeší“ veškeré své problémy (bolení bříška apod.) tam, kde se cítí bezpečně a pohodlně - takže většinou u prsu. Navíc kojení může spustit peristaltiku střev a často se stává, že mimi právě při kojení odejdou prdíky nebo se vykaká. Mně Dr. nejdřív sice taky říkala, že hodina kojení je moc, ale pak zase, že mám kojit dle potřeb miminka. Mateřské mléko je rychle stravitelné a děti ho mohou i za tu hodinku strávit.
Kojení mého syna trvalo do 2 měsíců taky hodinu, pak hodinu pauza, a pak zase kojení (v noci naštěstí spal třeba 8-10 hod bez jídla, takže jsem se v pohodě vyspala). Ve 3. měsíci se to začalo zkracovat a přehouplo se nám to do opačného extrému - kojení jen 5 minut. Takže to asi bude dočasn jev.
ahoj,
ja jsem taky proto nechat miminko pit dle jeho potreb a ne podle hodinek.
To mi pripada jako hodne zastaraly nazor…i v porodnici nas ucili nechat pit jak chce…ja nezkusena jsem v 6-tinedeli poslechla…
Maleho jsem kojila zpocatku taky hodinu a to pil z obou prs..doktorka radila(spise prikazala) kojit jen z jednoho,tak 20min pak pockat 2h a dat druhe prso na 20min…zkusila jsem to a to byl rev,skoro nespal a ja jsem jen stresovala u hodin..hruza,vaha sla dolu…
pak mi poradila pani z laktacni ligy (muzes ji kontaktovat dle tveho bydliste,seznam na www.kojeni.cz napr.)…kojit jak chce mimi..ze poraneni bradavky se nemusim bat,nevznika neni castym „zuzlanim“…ale spatnym prilozenim (zacala jsem si teda davat pozor,jak mimi lezi a jestli ma v puse nejen bradavku,ale cely dvorec atd..)…a taky mi zduraznovala,ze takove male miminka resi u prsu spoustu jinych veci nez jen hlad…treba se tim,ze zacnou sat a piji se spusti cinnost peristaltiky (strev)..tak ze muze pit a pak je znenadani rozboli brisko,protoze se to vsechno posouva ve strevech..tak place a pak chce zase pit,protoze se mu uvolni misto a ma hlad..nebo si pri odrihavani odrihne i trosku natraveneho mleka zpet do pusy a pali ho to tam a chce to zapit..nebo jen ma strach samo v postylce a chce citit maminku a uklidnit se .....navic takto malinke miminko ve skutecnosti uplne celou hodinu nesaje,nema takovou silu proste se prisat a behem 20min se nakrmit..ono si musi oddechnout..a ne aby bylo ve stresu,ze co si nevypije ted,pozdeji uz nebude......
Tak ze jsem ji poslechla do puntiku,kojila jak maly chtel a vysledek byl vyborny…jedno kojeni za noc,pres den spal taky v klidu,spokojeny…postupne se z hodiny kojeni stala pul hodina(tak kolem 3mes),dvacet minut,deset......a s kojenim jsme prestali v roce a pul..
No a k dudlikum…zkusenost nemam,maly to vzdycky plival pryc ![]()
Preji hodne vytrvalosti pri kojeni,vydrz to,stoji to za to a nenech se stresovat hodinami.....
Jaana
tak to mi něco připomíná.
moje holčička měla první tři měsíce představu prso nebo život. dr. řekl že se má napít za 5 max. 10 minut … jo, teď už to zvládne (má 11 měsíců). ![]()
tak jsem kojila půl hodiny, pak 2 h pauza. noci jsem prochodila s ní na rukách aby se manža vyspal. výsledkem bylo že po 6 týdnech přibrala 20 deka. vyřešila jsem to tak, že jsem s ní začla trávit většinu času v posteli, ona cucala a spala a tak. konečně jsem se vyspala a malá začla krásně přibírat. prsa si časem zvykly.
pravdou je že po několika měsících jsem měla toho věčného nočního kojení plné zuby, tak jsem to zatrhla, následovaly tři týdny nočního ječení, ale teď už pije jen 1× k ránu. kéž by to vydrželo. ale v posteli spí se mnou pořád a pěkně se roztahuje.
kdekdo mi říkal že je rozmazlená, ale já tvrdím že se prostě taková narodila. ![]()
přeju spokojené mimi i maminku
pa m
ahoj
já jsem asi exot — teda nečetla jsem všechno… ale obě své děti jsem nechávala u prsu jak dlouho chtěli… pro mě to byl relax… a ony konečně zavřely pusu:o)))
Oba dva synové byli prdíkoví… a fakt dost… ale nezaznamenala jsem žádný rozdíl mezi tím, když pili 10 minut nebo 45 jak bývalo zvykem…
Ovšem rekord jsme trhli až s Matýskem, který cca v měsíci , když byl k neutišení, byl přisátej s 3 přestávkama po cca 10 minutách … 3 hodiny:o)))
Ale nikdy jsem neměla problém s bradavkama… mám je asi nějaký odolný vůči dětskejm dásničkám:o)
Odložení a brečení bylo normál u obou… záleží ale jestli mlíko máš a ona se napije a jen chce pak tvoji přítomnost, nebo máš mlíčka míň a jí to prostě nestačí… nebo neumí správě sát a vypije jen málo… Protože případný přechodný nedostatek mléka se častým přikládáním do pár dnů srovná…
každopádně hodně úspěchů
Ahoj, ozvi se, jak válčíte. Hlavně koj,buď klidná, ať máš dost mléka a nedej na staré rady,rozmazluj, to nevadí, hlavně koj. Uvidíš, brzy si najdeš strategii přežití a bude to paráda. Kdybych Toma nenechala cucat tu hodinu, asi se zblázní, a nelžu, nenajedl by se, nenabíral by. Nemám potuchy, kolik toho vypil, ale vykakal toho kupu. Žádný cvalda nebyl, jen hodně dlouhý a prostě svoji hodinku chtěl. Neboj, miminko si brzy zvykne, ale nech ho cucat a zkus opravdu ten dudlík, je to spása (nejrůznější typy)
jo, ještě jsem slyšela o dětech vyžadující zákusek. Nakojí se, odříhnou a ještě chtějí na chviličku k prsu. Bez zákusku to prostě nejde.
Ahoj,
nečetla jsem si sice, co ti psaly ostatní holky, ale já jsem dceru kojila v prvních týdnech téměř nonstop… Zá:,–(ně u toho usla, ovšem když jsem vstala, tak se hned probudila, takže jsem ji nechala u prsa i hodinu a spala jsem s ní a doháněla noc. I teď, když nemůže někdy usnout, nebo když chci spát já, tak jí dám prso, ona vytuhne a já taky ![]()
Ale zpět k tvému problému - myslím si, že kojit by se mělo podle toho, jak chce dítě. Tři hodiny je dost, koj klidně i co hodinu, když bude chtít… Ono se to za pár týdnů upraví samo!
Ahoj,
já měla úplně stejnou situaci a když to viděl tchán, tak rozhodl, že malého naučí na dudlík. Já na to neměla trpělivost, pořád ho plival. Tchán nakoupil asi 20 různých dudlíků a trpělivě strkal. No a na jeden se chytil víc ( tvarovaný Nuk), tak mu ho pak dával a za 2 dny to uměl. A bylo to v pohodě, už nepotžeboval usínat u prsu.
A se spaním já mám naprosto jinou zkušenost, náš malý spí od 3 týdnů nejen ve své postýlce, ale i ve sám ve svém pokoji, přišla jsem na to náhodou. S náma se pořád budil, pak jsem jej dala do jeho pokoje a spí mi s 2 probuzeními 12 hodin.
A co se týká nechat vyplakat, nám se to vyplatilo, taky asi ve 3 týdnech, nechali jsme jej 3 dny večer plakat asi 20 min - já bych to nevydržela, ale podporoval mě manžel - a od té doby usíná sám a do postýlky jde naprosto zvesela, těší se na kolotoč nad hlavou
, pokouká a usne.
Tak hodně štěstí
Ahoj,
tak já mám skoro tříměsíčního chlapečka, v porodnici jsem kojila každé tři hodiny a malý baštil půl hodiny, jinak to ani nešlo, protože měl žloutenku a byl v inkubátoru na sluníčku, ale pak moc nepřibíral, tak doma baštil každé dvě hodiny a třeba 45 minut a před usnutím třeba i hodinu. Ale teď už si to zkrátil sám, baští každé tři hodiny a už jen 10-15 minut a je moc spokojený, delší kojení je jen před spaním. Řídila bych se tím co chce miminko a ne to co Ti říká doktorka. Honzik dudlíka nechce žádného, tak se uklidní u prsa a nebo když skáčeme na míči (skákala jsem hodně, když jsem byla těhotná).
koj podle potřeb- my kojily 40 min z jednoho prsu, někdy i hodinu.Doktorka mi také řekla, že to mám utnout - zkusila jsem to. malý z toho byl nervózní a neklidný, postupně se to zkrátilo a dnes ve 4.měsících kojíme v průměru těch 20 min, někdy i jen 10. Dudlíky vyzkoušej vážně všechny my máte ten nejlevnější z droxi za 12,50-avent můžu vyhodit…, někdy prostě nechtěl pít, jen si podudlat, protože ho trápily prdíky. Kdyby měl hlad, on by jej plival, tak to poznáš hned. Rozkousané bradavky jsem neměla nikdy, i když jsem kojila tak dlouho, asi to bude tou technikou, zkus se spojit s laktacni poradkyni, at se na tebe příjde kouknout.
Podle mne, je dobré max. do těch 20min. Pak stejně většinou nesaje a jen si občas potáhne..když má hlad, tak plně saje tak 7min. Zbytečně pak bradavku žužlá a ta pak snáž popraská, obvzlášť když se špatně mimi přiloží. Také není dobré kojit dřív jak za hodinu, mlíčko se v žaludku srazí a trávení trvá min.hodinu.Jak by bylo vám, kdyby jste si do stař.mléka v žaludku přilily další sladké mléko? Proto není divu, že ho pak bolí a pláče. Jinak ono brzo pozná, že na to má jen určitý čas a bude se snažit nabaštit do těch 20min., když bude vědět, že pak už nic nedostane. Pak bych dala dudlík. A také ho minimálně 5× za den dávat na bříško a pak cvicit nožičkama, aby ho nebolelo bříško..Hodně štěstí.
U nás to bylo to samý. Vyřešil to až dudlík - Míša se s ním jednak naučil pořádně a jednak nepoužíval moje prsa jako dudlík.
""http://www.rodice.cz/metrik/3406.png:http://www.rodice.cz/metrik/3406.png
Serfindo: u nas to bylo take tak.
Jednak nas trapili trimesicni koliky s cimz jsou spojeny i ty jejich place krze hlad.
U nas to bylo takto:
Terezka po nakojeni kdy si odrihla se po deseti min budila a znovu plakala hlady. Pak jsem se docetla nasledujici a zjistila ze je to velka pravda:
ditko spolyka pri koju hodne vzduchu, v zaludku se vytvori velka vzduchova bublina a deti maji nez si odrihnout pocit sytosti - tzn. ze ti usnou u prsa nebo te uz cucaji jako dudlik.
Ty je proto odlozis s timto do postylky a po deseti minutach se ti z novu rozezvuci, nekdy proto ze maji pocuranou plenu, takze prebalit a pak hlavne proto, ze se odrihnutim zbavili te vzduchove bubliny a proto maji zas pocit hladu. Proto je potreba castejji v kojeni odrihavat a zbavovat je vzdousku prubezne. Take jsem nekde cetla - cim hlasitejsi a zvucnejsi krkanec - vice vzduchu - tim mene je nasycene miminko.
PO preceteni techto informaci jsem opravdu zacala davat na odrihnuti casteji a take jsem pred kojenim cca desitku z kazdeho prsa odstrikala (to prvni mleko je hodne rychle a oni to nestihaji polykat a nalokaj se hodne vzduchu) a od te doby je klidek.. fakt je to super…
Ono si samo miminko rekne co potrebuje a opravdu to zpocatku neni nic nez hlad, mokra plena nebo prdici.
Myslim si, ze takhle male deti jeste cloveka neumi „zneuzivat“ a tak si i sami reknou co je trapi. Celkem se to da i poznat podle zpusobu place, ale to jste sami take urco zjistili.
Takze pokud ma porad hlad, tak bych prikladala /a kojila tak dlouho dodad si vyzaduje/ .
Pokud u prsa usne, davam do postylky hnedka. Po chyvili se zacne kroutit - tak ji necham odrihnout a pak si jeste cosi brumla a usne..
Pokud pekne saje, nechavam ji.
Pokud se u toho krouti, tak ji musim davat tolikrat odrihnout dokad neni uplne klidna.
A pokud jen cumla jak dudlika..tak jde na odrihnuti a do postele.. nebo do lehatka..
Kolem 3tydne a pak jeste 6.tydne miva mimco take rustovy spurt - unas to bylo docela drsne.. odstrikavala sjem si behem dne a davala jsem ji vecer z odstrikaneho, nez si me soukrome mlekarny zvykly na to, ze musi proste mleka nadelavat vic aby tu moji prisavku uspokojili.
ahojky,chci se zeptat mám problém že moje miminko vůbec nechce spát v noci je vzhůru do 23.00 hod ale jinak přes den spinká třeba 4 hodiny v kuse
poradí mi někdo.
holka vydrz. Jak staré más miminko? Muj prcek usínal taky az v 11. pak se probudil v 1, ve 3, v 5,6,7,8 a vstával o pul 9. Pres den usnul vzdy tak na 10 min, odpoledne spal i 2 hodiny, ale museli jsme chodit venku v mrazu. Takhle vydrzel do zhruba 6 mesicu, pak se srovnal a zacal usínat uz o pul 10. Budil se po 2 hodinách. Ve dne si zdrímne na 2 hodky, ale u to má pravidelné a muzeme zustat doma. Za pár dní mu bude rok, ted v 9 vecer je jeste vzhuru a hraje si s manzelem a budí se porád po 2 hodinách. Uz ani nevím, kdy jsem se naposled vyspala.
Ale mám pár kamarádek, jejich z miminka spí uz od sestinedelí celou noc a usínají v 7 vecer. Takze treba budes mít stestí.
Pokud ti spí ve dne 4 hodiny, tak je to prece skvelé, muzes si taky odpocinout. Horsí je, kdyby nespal, nekteré deti proste tolik spánku nepotrebují.