Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Na komára to opravdu nevypadá
Napadl mě pásový opar, to vypadá dost podobně.
Mně to trochu přijde jako pásový opar, ale vážně tě nechci děsit. S těma pohotovostma je potíž - mě jednou vracely domů s dcerou během dne třikrát, než byli ochotní nás večer hospitalizovat. Dcera měla 39 a dusila se. Vždycky jí změřili saturaci, udělali CRP a tím to vadlo. Prý kdyby se to zhoršilo volejte, když jsem volala tak „přijeďte“ a když jsem tam byla, tak „jeďte domů“.. Jako fakt jsem si v tu chvíli nedokázala představit, co dělají lidi bez auta - to stráví den s dusícím se dítětem s horečkou v MHDčku? Ale bez horečky bych tam nejezdila vůbec, oni hrozně těch lidí vyhazovali.. A jinde si nepomůžeš, to bude spíš horší (obzvlášť když se pochlubíš, že už jsi někde byla). Drž se a klidnou noc.
Ta fotka je dost rozostřená. Mě teda ještě napadly neštovice. Zkus se podívat na nějaké fotky na netu a porovnat to s těmi vašimi pupenci. A má to i na hlavě, že?
Asi to fak bude opar. Měla už malá neštovice? Ono to zůstává v těle a pak se to rádo vrací.
Zkus vydržet a uvidíš zítra. Já bych asi šla k pediatrovi ráno.
Podle me opar urcite, mozna pásový opar, nechapu, ze to nekdo zamenil za stipance.
Vypadá to jak impetigo, kožní infekce. A to ostatní bych tipla na virózu, je toho teď strašně moc, my s tím právě taky bojujeme. Dokud nemá horečky, nepanikařila bych, určitě vám dali odpovídající léky. Na pohotovosti stejně nic víc nezmůžou, pokud ji vyšetřili a nezjistili nic závažného, nezbývá než brát léky a celé to martyrium nemoci zvládnout. Pokud se to nebude lepšit, zavolej své dětské doktorce a domluvte se co dál.
Impetigo nebo opar. Na to impetigo je dobre mit antibiotickou mast. Tak zitra dojit možná k obvodni at na to jeste koukne.
Já bych řekla impetigo.
Na ten pásový opar by musela uź prodělat neštovice
Vsadila bych na impetigo. Zítra nejdřív zavolej pediatrovi a domluv se, kdy máš přijít. Je to infekční, tak aby se nenakazil někdo další v čekárně.
Prvni co mne napadlo je pasovy opar. Ne na miminu, ale na tobe. Na tak malem diteti to nevim. Pasovy opar se obycejne tahne v jakesi linii podle nervu ktery napadne. Ze sve zkusenosti vim, ze doktori to take nerozpoznaji hned (nekdy ani pozdeji). Objevil se mi shluk pupinku na zapesti. Jelikoz jsem priletela z tropickych krajin, tak mi bylo receno, ze mne neco stiplo. Verila jsem tomu az do te doby kdy jsem dostala hrozne bolesti a pupinky se objevily dale az k rameni te ruky. Bolest hrozna, na pohotovosti doctor rekl, ze mne musi poslat tam kde se specializuji na tropickou medicinu. No, starsi zdravotni sestra sla kolem, koukla jen tak mimochodem a rekla „pani ma pasovy opar, co?“ Jelikoz leceni hned ze zacatku bylo zanedbane prodelavala jsem si to tezce a mam na pazi jizvy. Pozdeji jsem se dala proti tomu ockovat a doufam, ze se to jiz nikdy nevrati.
Podivej se jestli ma konstelace vsech pupinku nejaky rad.
Zdravím vás maminky,
Předem moc děkuji za zkušenost/radu.
právě jsem přijela zoufalá z pohotovosti.
Moje dcera (9 měsíců) je opravdu hodně nachlazená, pravděpodobně jsme si něco odnesli z herničky (covid nemáme) a začínají se jí dělat různé pupínky po těle (přikládám foto).
Na pohotovosti se mi vysmáli, že to jsou štípance od komára (VÍM JISTĚ, ŽE TO OD KOMÁRA NENÍ!) a na nachlazení máme dát kapky do nosu… Tečou jí nudle šíleným způsobem, odsavám co to jen jde, má to i na průduškách, teplotu nemá, ale to jak nemůže dýchat a to chrčení je hrůza. Nevím jestli mám čekat do rána (mám strach) nebo letět na jinou pohotovost… Z toho mám také opravdu nervy po této zkušenosti.
Je to moje první miminko, tak se nezlobte.
Děkuji