Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
A nemáš problémy s úzkostí? Nadměrný obavy apod. Nejen teď, i před těhotenstvím.
No moc to nepoznáš, jedině, že se k tomu rozjedou nějaké jiné příznaky. Já takhle panikarila, že potracim, měla jsem křeče a byla to alergická reakce. Stejně tak úplně normální virozu, prujem a milion dalsich veci jako netehotna. Řešila bych podle závažnosti- ale to, co popisuješ, úplně klidně s tehu souviset můžu. Ale když jsi měla Holtera, tak máš asi nějaké dlouhodobější problémy, máš k tomu nějaké instrukce?
Jinak zle ti muže být od vůbec po stavy, kdy skončíš v nemocnici na kapackach, ale většině žen je nějak mezi tím - žaludek jak na vodě až po zvladatelne blití. Únava může být taky, ta mě třeba překvapila u druhého tehu, protože v prvním jsem ji nějak extrémní neměla…v druhém jsem zvládla tak jeden den fungovat a druhý jsem byla úplně vyřízena a takhle dokola.
U většiny žen se tyhle extremnejsi projevy výrazně zlepší po 1.trimestru.
Příspěvek upraven 28.12.24 v 18:28
@Beruska999999 píše: Více
Holtera jsem mela kvůli vyššímu tepu ale Holter nic neukazal. Pry vše ok.
@MyselfAndMe píše: Více
Kdysi ano. Ale tohle je úplně jiná nevolnost než kterýma jsem trpěla když jsem nějakou lehčí úzkost, nebo psychiku měla 🫤
Jinak obavy jakoby mám stále 😄 ale spis tady ted nevim, abych něco nezanedbala kvůli těhotenství (jak vůči mě tak vůči mimi). Abych furt nerikala ze je to k tomu a pak to k tomu vubec nebylo. Tak jsem chtela vedet jaka všechna nevolnost me treba muze zarazit 😀
Treba jeste pred 4 hodinami bych snedla vsechno, strašný chutě na sladky a ted na jidlo nechci ani pomyslet 😩 jsem rada ze nezvracím, ze se žaludek zatim drží ![]()
Po aktuálních zkušenostech ti můžu napsat, že země může být zle opravdu hodně. Doma jsem nepoužitelná.
První těhotenství bezproblémové, bez komplikací, vůbec nic mi nebylo, až na trošku větší přibírání a klasické bolesti při růstu dělohy… Teď při druhém od 6tt každodenní ranní zvracení, někdy i večerní. Rekord je zvracení ráno dvě hodiny skoro v kuse. Do toho nízký tlak, motání hlavy, klasické občasné bolesti v podbřišku, šílená bolest prsou (ta jako jediná opadla cca v 10tt), nehorázná únava a v podstatě celodenní nevolnost. Dokážu sníst tak dvě věci, pokud vůbec. Shodila jsem už cca 6kg, neustále je mi zima a dost často mě bolí hlava, takže nádhera. Pleť jak v patnácti, vlasy úplně „vysušené“. Teď jsem ve 12tt a nějak se to nelepší. Ale beru to sportovně ![]()
Ještě k tomu můžu přidat špatný pocit na hrudi, většinou z toho vznikne zvracení. Ale jinak je vše ok, žádné „zdravotní“ problémy nemám a nikdy jsem neměla.
Ja sem to třeba mela i stavy na omdleni. Jednou to se mnou i seklo …při vyšetření v sanitce nic nezjištěno proste dehydratace a nevolnost spojena se zvracením ale pak sem začala mít právě úzkosti při chození do nákupních center abych zase neupadla nebo něco a od té doby mám s tím lehčí problémy tak bych tu úzkost úplně nezahazovala.,,jinak stavy oteklé hlavy a malátných nohou jsem měla skoro celé těhotenství a miminko prospívalo krásně až z něho byl 4 kilový cvalík 😁 🙈 …a bušení srdce k tomu patří tep se v těhotenství zrychluje
@Anonymní píše: Více
No tak to je hezké, a vůbec ti to teda nezávidím😢
Taky mě už napadlo jestli ten hrudník atd neni k ty nevolnosti, taky mam občas jen špatný pocit a furt napnuty, jak rostou prsa. Proste cely tělo uplne takový divny 😀 zrovna včera jsem rikala, ze mam snad uměly prsa, ze vubec necítím jak kdyby byly moje 😂
Ja teda celkem naštěstí jíst mohu, ale nepřibírám. A to nejím uplne malo. Ale to asi přijde 😄
@Anonymní píše: Více
Do toho dítě, dům a práce, ale nějak se to zvládnout dá. Musí se to nějak zvládat. ![]()
Ahojky. Jen jsem se chtěla zeptat, jsem těhotná poprvé, vše je pro mě úplně nové. Raději se zeptam tady, kdo ma zkušenosti než internetu, kde píšou pokaždé něco jiného a nebo vyděsí.
Vim ze nevolnosti k tehu patri.
Ale jak treba poznáte, ze nejaky bolesti ci nevolnosti atd nejsou k těhotenství?
Jak rozpoznat ze jde o něco jiného? 🤔
Včera mě bolel pupík a hrudník, trošičku stižené se mi občas dýchalo a začali me bolet prsa (tak jestli bolest hrudníku může souviset i od toho).
Dnes ted k večeru me začala dost bolet hlava (hlavně celo, nahoře a občas cítím spánky), občas cítím divne od žaludku a občas při chůzi se mi hlava zamotá. Mam takový trochu tlak na hrudníku, jak kdyby mě něco tlačilo. Ale zhluboka se nadechnout mohu.
Napadlo mě jestli to třeba nemůže být k něčemu jinému (třeba srdce nebo tak - ale před 4 mesici jsem mela Holter a ekg a bylo vše v pohode) nebo jsou i tohle příznaky těhotenství i v tomto týdnu.
To ze mi buší srdce nebo tak nejak divne bije ze občas cítím, tak to asi muže byt i k tem změnám hormonům a ze člověku není dobre že?
Nebo i to stižené dýchání jestli by mohlo byt k tomu. Připomíná mi to pocit jak kdybych mela furt zadržený dech.
A cítím se malinko unaveně.
Budu rada i kdyz mi napíšete co treba zarazilo vas, jaky příznak jste treba necekali.
A popřípadě co vam pomohlo?
Dekuji
Tehulkam držím palečky a všem ostatním předem dekuji za odpovedi
Jinak připisuji: napadlo mě si na chytrých hodinkách změřit saturaci a tu mám ok (96-97%).
Jen nevim jak az moc zene muze byt zle, mozna budu i překvapena jak moc 😄 a co všechno muže žena cítit