Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, již několik let řeším nevolnosti před OVU a po MS - obvykle buď poslední den MS nebo max do 2 dnů po skončení MS.
JIž jsem to tu dřív řešila, ale chci založit nové téma, kdyby někdo náhodou natrefil na to samé co já…
Máte někdo podobnou zkušenost a vyřešili jste to jinak než antikoncepcí? Antiko nedávám, dělá mi panické ataky a je mi po ní hrozně…
Mám zasebou všechna vyštření - nemám alergie ani intolerance, kolono gastroskopie ok, sono ok, všechny krevní testy ok, cukr ok, mám v pořádku ledviny, játra, žlučník, slinivku, nemám chronovu nemoc, ani jiný zánět střev, nemám celiakii atd. Mohla bych psát dlouho co nemám, ale pořád nevim, co mám
co mi způsobuje toto každý měsíc několik let.
Hormonální profil mám rozházený, to je jediný test z krve co mi vyšel špatně… Mám nepravidelnou MS, spíše kratší cyklus 23-26 dní, někdy se stane i to, že mám cyklus po 15 dnech ale to tak jednou za půl r. a někdy i 40 dní a to také po půl roce…MS mám slabou jen 2 dny, týden ořed MS obvykle špiním.
Mám SIBO - bakteriální přerůstání ve střevě, léčím to normixem zhruba po půl roce vždy. Pomůže ale vždy i na cyklus a nevím proč - po normixu buď nemám ovulaci, nebo ji necítím ( normálně jí cítim tak, že bolestí brečím) MS taky nebolí, nevolno mi je i v tomto cyklu a nešpiním před MS v tomto cyklu po normixu.
Následující cyklus je ale zase špatný…a bolestivý.
Už si nevím rady, ničí mi to život - nevím zda je příčina v tom, že mám špatný mikrobiom a ten špatně funguje s hormony, nebo obráceně??? Ale je to jediná spojitost, co mi zůstala.
Také mi to trochu koriguje s cukrem v krvy, mám ho sice v pořádku, ale když sním před ovu či MS něco sacharidového, udělá se mi zle - vnitřní třes, neklid, nevím jak to popsat ![]()
Moc děkuji všem, kdo má podobnou zkušenost
V prosinci mě ještě čeká vyšetření v endo centru na endometriozu…
Ahojky,
Já taky celkem trpím tema nevolnostmi, ale nijak to neřeším, rikam si, ze je to normalni, protoze to vsude “píšou” zejo
jinak ja to nijak neresim, jsem na to strašně líná, mam endometriozu, nízkou hormonální hladinu, od malička dělohu ve spatnem stavu, ale moc tě chápu, je to hruza, ale antikoncepci nechci
Muze to byt i s hormonální nerovnováhy, hormony jsou mocné zlo! Antikoncepci by to resili všichni jednoduse, to bych nedelal, jestli chces trosku napravit hormony, strasne moc spoustu lidem pomáhá Maca peruánská, kontryhel-čaj, gynexid…. Zkusila bych
klidne si o tom precti…. Maca dlouhodobe užívání samozrejme!😊 hormonální jóga super vec, za me!
Endometriozu si nech vyšetřit, dela se to bohuzel jen laparoskopicky, jinak na ni neprijdou, drzim pěstí, ale nenech do sebe zbytečně moc vrtat, vidim, ze jsi byla uz svude, bezradnost je hrozna, ale nekdy neprijdou na nic a clovek necha do sebe vrtat ![]()
Zkus ten sport urcite, prochazky klidne atd, nekdy to opravdu pomaha!
Jinak endometrioza většinou boli pri menstruaci i bezne nekdy jen tak, plus pri sexu v určitých polohách někoho třeba nonstop ![]()