Nevzal si mě,příjmení?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
999
10.9.22 19:26

Dite jsem mela s pritelem po 11 letech vztahu, dostalo moje prijmeni. Partner to pochopil a vzal to v pohode. Dnes uz se vsichni jmenujeme stejne :mrgreen: ja jsem proste nechtela, aby me nekdo oslovoval jinym prijmenim.. a taky mam teda v okoli dost matek, co jsou na dite samy, tatinek se vyparil a zmena prijmeni je bez otcova souhlasu dost na pytel :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17531
10.9.22 22:15
@Janča6 píše:
Souhlasim s @Pitaya1, nevidim v tom sebemensi problem. A nevim, jake obihani uradu kvuli zmenam mas na mysli. Jestli myslis zmeny rodnych listu deti po svatbe, tak treba my jsme je nedelali. 3 deti maji v rodnem listu moje rodne prijmeni, 4. dite tam moje nove prijmeni.

Myslím jako kdybysme se třeba vzali až po narození dítěte, jako tu bylo zmíněno, že to pak jde změnit. U vás to je teda dobrej hokej, že se ani všechny děti nejmenujou stejně, to je takový divný ne…takže jste se vzali až po 3 dětech když jste čekali 4.? Nebo jde jen o to co je v RL? Ten se pak dává do školky při přihlášení, na pas nebo OP když dítěti děláš, ona je toho spousta co lidi nenapadne…když bych s dítětem který se jmenuje jinak než já letěla třeba na dovolenou sama, musela bych mít souhlas otce, protože není zřejmý že k němu patřím…prostě nám to už pak přišlo jednodušší, abysme se jmenovali stejně celá rodina, ono to tak nějak prostě vyjadřuje, že k sobě ty lidi patří. Ale samozřejmě vaše věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17531
10.9.22 22:33
@Pitaya1 píše:
Tak mne to žádný problém nedělá, když do telefonu říkám Nováková, dobrý den, potřebuji omluvit /objednat Horáka :nevim: Nepřijdu si jako cizí. Navíc mám kolem sebe i několik manželských párů, kde si žena nechala své příjmení a děti se jmenují po otci (což je i zvyk v mnoha zemích).

Já si přišla blbě už poprvý na tý matrice, kam jsme šli podepsat že se dítě jmenuje po otci a úřednice ho poučovala, co mi má vše platit a celkově to působilo, jako kdyby jsme spolu ani zůstat nechtěli, nepatřili k sobě a dítě měli jen omylem. Nevím prostě mi celá ta procedura s tím spojená přišla trapná. Tehdy jsme svatbu neřešili, dodelavali jsme byt, pak na to přišla řeč když jsem otěhotněla podruhé, jenže jsem vzápětí potratila, nastoupila zpět do práce a tak nějak to vyhnilo, vyšumělo…o rok později když jsem měla za sebou 1. trimestr s tím už začal chlap koketovat dost vážně, byli jsme na svatbě známých a to byl takový větší impuls k tomu to začít řešit, aby se to stihlo do porodu. Což klaplo a jsem za to ráda. Já zase to svoje příjmení až tak moc nemilovala, že bych se ho nechtěla vzdát, spíš naopak. Přišlo mi takový tuctový, no a teď si občas říkám, jestli jsem to s tim totálně obyčejným neměla jednodušší než když mi to nové všude komolí a musím vysvětlovat jak se píše;) Jsem si pomohla no :mrgreen: Ale pro děti k jejich jménům se mi prostě víc líbilo to chlapovo. Není to žádná složitá exotika zase, jen trochu jiná podoba příjmení běžného spíš na Moravě, Slovensku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14778
10.9.22 22:54
@Jahudka82 píše:
Myslím jako kdybysme se třeba vzali až po narození dítěte, jako tu bylo zmíněno, že to pak jde změnit. U vás to je teda dobrej hokej, že se ani všechny děti nejmenujou stejně, to je takový divný ne…takže jste se vzali až po 3 dětech když jste čekali 4.? Nebo jde jen o to co je v RL? Ten se pak dává do školky při přihlášení, na pas nebo OP když dítěti děláš, ona je toho spousta co lidi nenapadne…když bych s dítětem který se jmenuje jinak než já letěla třeba na dovolenou sama, musela bych mít souhlas otce, protože není zřejmý že k němu patřím…prostě nám to už pak přišlo jednodušší, abysme se jmenovali stejně celá rodina, ono to tak nějak prostě vyjadřuje, že k sobě ty lidi patří. Ale samozřejmě vaše věc.

Ne ne, vsechny nase deti maji a vzdycky mely prijmeni po tatovi. Jen ty 3 starsi maji v rodnem listu v kolonce “Jmeno matky” moje rodne prijmeni, nejmladsi uz moje nove prijmeni. To je to, co se pri svatbe muze menit - muzou jim byt vydany nove rodne listy s novym prijmenim matky. Tak jsem si myslela, ze tim vyrizovanim zmen po svatbe myslis tohle, nic jineho me totiz nenapada.

Ja prave nepatrim k tem, co reknou “Dokud si me nevezmes, dite bude mit moje prijmeni. A po svatbe mu ho nechame zmenit.”

Ctvrte dite jsem pocala 2 roky po svatbe.

Do zahranici sama s detmi necestuju, takze tento problem nas minul. Ale uznavam, ze tohle nekomu muze vadit, ta byrokracie k tomu.

Edit: Jo aha, uz asi chapu. Byla jsi rada, ze jste stihli svatbu pred porodem, takze jste nemuseli vybehavat po uradech zmeny obcanky, pasu apod. s narocnym miminkem. Co se tyce deti, tak zadne zmeny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17531
10.9.22 23:23
@Janča6 píše:
Ne ne, vsechny nase deti maji a vzdycky mely prijmeni po tatovi. Jen ty 3 starsi maji v rodnem listu v kolonce “Jmeno matky” moje rodne prijmeni, nejmladsi uz moje nove prijmeni. To je to, co se pri svatbe muze menit - muzou jim byt vydany nove rodne listy s novym prijmenim matky. Tak jsem si myslela, ze tim vyrizovanim zmen po svatbe myslis tohle, nic jineho me totiz nenapada.

Ja prave nepatrim k tem, co reknou “Dokud si me nevezmes, dite bude mit moje prijmeni. A po svatbe mu ho nechame zmenit.”

Do zahranici sama s detmi necestuju, takze tento problem nas minul. Ale uznavam, ze tohle nekomu muze vadit, ta byrokracie k tomu.

Aha, tak to pak jo. Myslela jsem že píšeš o jménech dětí. Že jste třeba při svatbě hlásili že budou po tátovi ale v RL zůstalo příjmení po tobě, ale to by asi ani nešlo. Těmi papíry jsem myslela spíš, že někdo svatbu odloží až po narození dítěte, ale pak s miminem nebo batoletem řešit nový OP, ŘP, RL, nahlásit tu změnu všude kde je potřeba, tak že tohle jsem vše stihla vyřídit jako těhotná ještě, v klidu když byl starší ve školce a mimino v břiše. Ne že bych s kočárem nic nezarizovala, taky toho bylo dost, ale o tyhle starosti míň prostě. Než kdybych dala dětem jméno po sobě a pak se to měnilo třeba až když by už chodily do školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17531
10.9.22 23:24
@Janča6 píše:

Edit: Jo aha, uz asi chapu. Byla jsi rada, ze jste stihli svatbu pred porodem, takze jste nemuseli vybehavat po uradech zmeny obcanky, pasu apod. s narocnym miminkem. Co se tyce deti, tak zadne zmeny…

Přesně tak. U staršího se nic neměnilo, jen u mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
11.9.22 01:28
@Jahudka82 píše:
Myslím jako kdybysme se třeba vzali až po narození dítěte, jako tu bylo zmíněno, že to pak jde změnit. U vás to je teda dobrej hokej, že se ani všechny děti nejmenujou stejně, to je takový divný ne…takže jste se vzali až po 3 dětech když jste čekali 4.? Nebo jde jen o to co je v RL? Ten se pak dává do školky při přihlášení, na pas nebo OP když dítěti děláš, ona je toho spousta co lidi nenapadne…když bych s dítětem který se jmenuje jinak než já letěla třeba na dovolenou sama, musela bych mít souhlas otce, protože není zřejmý že k němu patřím…prostě nám to už pak přišlo jednodušší, abysme se jmenovali stejně celá rodina, ono to tak nějak prostě vyjadřuje, že k sobě ty lidi patří. Ale samozřejmě vaše věc.

Mám s dítětem nalítáno hodně a nikdy jsem souhlas nepotřebovala. A pochybuju, že nějaký souhlas mají cizinci, kde si žena po svatbě nechává své příjmení a děti se pak jmenuji po otci. A že takových zemí je hodně, kde je to zvykem.

• Citovat
  • Upravit
101929
11.9.22 06:26
@Jahudka82 píše:

Jen tak mimochodem, pokud jsi Novakova a dite je Novak, tak pro cizince jsou to rozdilna jmena. Takže je blbost, abys jen kvuli rozdilnemu jmenu musela mit souhlas otce a on souhlas u holky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17531
11.9.22 21:30
@Pitaya1 píše:
Mám s dítětem nalítáno hodně a nikdy jsem souhlas nepotřebovala. A pochybuju, že nějaký souhlas mají cizinci, kde si žena po svatbě nechává své příjmení a děti se pak jmenuji po otci. A že takových zemí je hodně, kde je to zvykem.

Tak to máš štěstí, náhoda je blbec. Pozornost to prostě přitáhne spíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17531
11.9.22 21:36
@j.a.n.i1 píše:
Jen tak mimochodem, pokud jsi Novakova a dite je Novak, tak pro cizince jsou to rozdilna jmena. Takže je blbost, abys jen kvuli rozdilnemu jmenu musela mit souhlas otce a on souhlas u holky…

Mám dojem, že tu byl jednou deníček, kde to po ženský chtěli jen proto, že letěla s 3 dětma sama (možná že i s novým chlapem který se samozrejme jmenoval jinak) a bývalej - otec - to tam honem musel (tehdy ještě, už je to dýl) nafaxovat jinak je nepustili do letadla. Záleží na koho narazis při odbavení asi, ale dlouho už jsem neletěla, tak nevím, jak moc se tohle kontroluje - jestli tyhle věci už neprevalcovaly testy na covid…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí