Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, zjistila jsem, že jsem neplánovaně těhotná. Je mi 21 let s přítelem jsme spolu téměř 2 roky, ale nebydlíme spolu, je to tak, že jsem bud u nich nebo on u nás - víc je on u nás. Bohužel na vlastní podnájem nemáme finance. Já jsem ještě ani pořádně nebyla v práci, po škole jsem měla HPP na dobu určitou a od října 2014 jsem na ÚP.
Vubec netuším kde s mimčem budeme, přítel se k nám přestěhovat natrvalo nechce(ani nevím zda by to bylo možné) a u nich není místo. Přítel je OSVČ, ale splácí bance auto a další dluhy, co si musel pujčit, aby rozjel podnikání.
Ted se nám mimi vubec nehodí, ale potrat striktně odmítám.
Jsou Nějaké příspěvky od státu?
A ted další problém jak to mám říct rodičům? Musím nějak opatrně, protože od nich budu potřebovat velkou pomoc. Přítelovi rodiče už to vědí a postavili se k tomu tak, že od nich žádnou pomoc čekat nemáme, že prý to nezvládneme a mám to dát pryč… Přítel mě má rád a nechá rozhodnutí na mě, ale sám řekl, že peníze nemá a neví jak to vyřeší, když si to nechám.
Dát dítě k adopci by mu zajistilo šanci na slušný život. Na dávky, příspěvky a dle všeho ani na přítele nespoléhej.
Do této šílené situace bych dítě přivést nechtěla. Pro mě by přidala v úvahu jediná volba, a to potrat.
Porodné a přídavky, rodičák, ale záleží na příjmech, nic víc podle mě ne.
Interupce a co nejdřív. Jsi mladá, zkus se zeptat na názor gynekologa, jestli tvoje tělo to zvládne. Na dítě máte čas. Zkus nemyslet na sebe, přítele a rodinu, ale na to dítě. Lepší je rodina, kde máma a táta jsou v pohodě než denně řešit finanční a existenční stránku.
@Krasavicaa píše:
Do této šílené situace bych dítě přivést nechtěla. Pro mě by přidala v úvahu jediná volba, a to potrat.
Osobně bych zvážila možnost zméněnou @hanka.br. - adopci.
@Reba77 Jako od státu toho moc nečekej - jistě dostaneš porodné a rodičovský příspěvek na 4 roky. Pak možná nějaký přídavky na děti, ale to tě asi moc nevytrhne.
To jí tady některé navrhujete potrat?
Zakladatelka, ale ho ale jasně odmítá, dítě si chce nechat.
Ve 21 letech, bych si miminko nechala. Rodiče ti snad pomůžou a když se příteli rozjede podnikání, bude to zas o něco lepší ![]()
Postoj přítelových rodičů je bohužel dost smutný…
Na interupci bych nešla z důvodu strachu z dalšího otěhotnění obzvlášť pokud by mě bylo 21.
Jediná možnost dítě donosit a dát k adopci.
Názor přítelovo rodičů opravdu nechápu něřekla bych kdyby ti bylo 15-16, ale takhle.
Jak je starý přítel.
Nedá mě to nezaptat se jak to bylo s ochranou?
Pokud to neni provokace, coz asi je (novacek 1 prispevek), tak adopce bude nejlepsi pro miminko.
@Janiiska Tak to se omlouvám. Pokud odmítáš potrat, tak hlavu vzhůru, postav se tomu čelem, skoč si na sociálku a tam se na vše zeptej. Od státu toho moc nečekej, pokud máš trvalé bydliště u rodičů. Tady je spousta lidí, co vnímá rodičovství jinak, ne jen jako dar z nebes.
@Reba77 situaci ti nezavidim, nicméně jsem na tom podobne, jen tedy zatím nečekam, ale musím…
Dítě si nechej, od státu je rodicak a snad i otec ditete si da rict a nějak finance zajistí. Držím pesti ![]()
@DidierK píše:
Zkus nemyslet na sebe, přítele a rodinu, ale na to dítě.
Ale ona není bezdomovkyně a otec dítěte podniká a nefetuje. Šance, že budou mít víc peněž než dítě bude mít větší nároky (školka, škola) je celkem slušná. Takže bych na to dítě myslela víc než že je teď jedině na zabití…
@Reba77 Rodičům to řekni co nejdřív a rovnou jim předlož plán, jak se sama přičiníš, aby nebylo spíš jejich než tvoje. Jak a kdy si najdeš brigádu/práci, jestli máš od koho a za co nejmíň sehnat výbavičku etc. Snaž se. Pokud je pro tebe potrat nemyslitelný, musíš se ale otáčet. Hodně. Není to sranda.
Hodně štěstí. ![]()