Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Tak jsme se dostali taky do situace kdy manžel nedostal už druhý měsíc výplatu minulej dostal část a tak jsme nájem nějak polepili a zaplatili celý jenže tento měsíc nedostal nic a majitel nás chce do neděle vyhodit pokud do pátku nezaplatíme aspon polovinu nájmu má na to vůbec právo máme podnájemní smlouvu a kauci jsme zaplatili 3000kč a majitel řek že když máme platit k 15 v měsíci tak že ty 3000 s kaucce už jsme si ted odbydleli a v něděli budem pryč. Určitě ho nechci připravit o peníze ale nevím už co mám už dělat nemám ani na jídlo manžel minulý měsíc makal odnevidím donevidím každý den a výplata nikde. Můžu se nějak bránit aby mě v něděli nevyhodili?
nemůže Tě jentak vyhodit na ulici. I když jde o neplacení - mrkni se, co je ve smlouvě, ale normálně se musí žádat vyklizení nemovitosti přes soud ![]()
My máme ve smlouvě že pokud se nájemné nezaplatí tak zaniká podnájem k poslednímu dni v měsíci.
@Anonymní píše:
My máme ve smlouvě že pokud se nájemné nezaplatí tak zaniká podnájem k poslednímu dni v měsíci.
to je celkem fuk, protože to odporuje českým zákonům.
MAjitel musí postupovat v souladu s obč. zákoníkem, tudíž dát vám výpověď s tříměsíční výpovědní lhůtou ve chvíli, kdy mu budete dlužit tři nájmy. Ale pamatuj, že k dlužnému nájemnému naskakují poplatky z prodlení, ty jsou celkem vysoké, případně smluvní pokuty, které můžete mít ve smlouvě.
s účinností nového OZ se v oblasti nájmů hodně mění a výpovědní lhůta při 3 měsíčním neplacení už nebude, lze nájem vypovědět hned.
@martina.se píše:
nemůže Tě jentak vyhodit na ulici. I když jde o neplacení - mrkni se, co je ve smlouvě, ale normálně se musí žádat vyklizení nemovitosti přes soud
No nejdřív musí ukončit nájem výpovědí.
Je to přesně tak, jak píše @mag, po nezaplacení 3 nájmů (je jedno, jestli v kuse, nebo dohromady jednou za čas) by vám musel dát výpověď z nájmu a následně běží tříměsíční výpovědní lhůta. I pokud máte ve smlouvě něco jiného, nemůže vás vystěhovat hned, protože je to protizákonné. Kdyby to zkusil, obratem to můžete řešit přes soud.
@mag píše:
s účinností nového OZ se v oblasti nájmů hodně mění a výpovědní lhůta při 3 měsíčním neplacení už nebude, lze nájem vypovědět hned.
Fakt? To jsem zvědavá, jestli to projde.
@PetraJ píše:
Fakt? To jsem zvědavá, jestli to projde.
Projít už to prošlo, otázkou je, jestli se neposune účinnost.
@mag píše:
MAjitel musí postupovat v souladu s obč. zákoníkem, tudíž dát vám výpověď s tříměsíční výpovědní lhůtou ve chvíli, kdy mu budete dlužit tři nájmy. Ale pamatuj, že k dlužnému nájemnému naskakují poplatky z prodlení, ty jsou celkem vysoké, případně smluvní pokuty, které můžete mít ve smlouvě.s účinností nového OZ se v oblasti nájmů hodně mění a výpovědní lhůta při 3 měsíčním neplacení už nebude, lze nájem vypovědět hned.
Jenže on asi není majitel, když mají podnájemní smlouvu. Přesto:Nebylo-li dohodnuto jinak, platí, že podnájem lze vypovědět bez uvedení důvodů ve lhůtě ne kratší tří měsíců.
Takže jde o to, co mají podnájemníci ve smlouvě.
A tu výpověd musí asi doručit písemně že. @mag a ten nový OZ ještě není nebo už je?
@Elke Nejde o nájem, ale podnájem. Pravidla jsou jiná- záleží na smlouvě.
@blecha72 píše:
@Elke Nejde o nájem, ale podnájem. Pravidla jsou jiná- záleží na smlouvě.
To je otázka, lidi rádi zaměňují.
@blecha72 máme podnájemní smlouvu ale je psaná na majitele a na mě. nevím proč to je podnájemní ale je to tak.