Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Právo je při vystěhování na tvé straně, ale těžko zabráníš pokusu o fyzický nátlak, můžeš akorát volat policii, pokud se ti bude snažit vniknout do bytu.
@blecha72 píše:
Ve smlouvě byste měli mít uvedeno, za jakých okolností musíte majiteli umožnit přístup do bytu. Obvykle to bývá např po upozornění 2 dny předem.
A i když to tam bude, nemůže se toho majitel domáhat násilím, nesmí do bytu bez svolení nájemce (nebo soudu nebo policie - je-li k tomu důvod - např. přímé ohrožení dalších nájemců např. unikajícím plynem).
A počítej, že pokud nebudete platit dál, může vám dát 1.1. výpověď bez výpovědní lhůty.
@mag píše:
A i když to tam bude, nemůže se toho majitel domáhat násilím, nesmí do bytu bez svolení nájemce (nebo soudu nebo policie - je-li k tomu důvod - např. přímé ohrožení dalších nájemců např. unikajícím plynem).
Samozřejmě.
@mag prosím tě nevíš jestli je to tak jak jsi to psala s tou 3 měsíční výpovědí i u družstevních bytů ve smlouě je napsané Majitel bytu na straně jedné a podnájemce na straně druhé. paní s pánem tvrdí že u družstevních bytu to neplatí a je to okamžitě.
Tak pokud je to byt družstevní, tzn. majitelem je družstvo, nájemcem „vlastník“, vy podnájemce, pak platí, co je uvedeno v podnájemní smlouvě. Ten není chráněn, pokud by podnájemní smlouva neobsahovala výpovědní důvody a lhůty, řídilo by se to ustanoveními o nájmu.
@mag píše:
Tak pokud je to byt družstevní, tzn. majitelem je družstvo, nájemcem „vlastník“, vy podnájemce, pak platí, co je uvedeno v podnájemní smlouvě. Ten není chráněn, pokud by podnájemní smlouva neobsahovala výpovědní důvody a lhůty, řídilo by se to ustanoveními o nájmu.
kdyz je byt druzstevni a oni jsou vlastne v podnajmu, tak podnajemni vztah muze zaniknout ze dne na den, pokud skonci vztah najemni - to muze ze dne na den dohodou. majitel by se teda musel domluvit s druzstvem, ze mu ze dne na den vypovi smlouvu. jak by se to osetrilo z jeho strany, aby o byt neprisel, to nevim.
ale ani najemniky bez smlouvy vystehovat nasilim nelze, lze jim ale napriklad vyndat okna.
@Pudloslava píše:
kdyz je byt druzstevni a oni jsou vlastne v podnajmu, tak podnajemni vztah muze zaniknout ze dne na den, pokud skonci vztah najemni - to muze ze dne na den dohodou. majitel by se teda musel domluvit s druzstvem, ze mu ze dne na den vypovi smlouvu. jak by se to osetrilo z jeho strany, aby o byt neprisel, to nevim.ale ani najemniky bez smlouvy vystehovat nasilim nelze, lze jim ale napriklad vyndat okna.
No nic takového jako ukončení nájmu u družstva nedoporučuji, navíc, jak píšeš, nelze přijet s Avií a podnájemníka bez platné smlouvy vystěhovat, je třeba mít k tomu titul - soudní rozhodnutí o vyklizení nemovitosti. Ale celkově se to časově může zkrátit.
@mag píše:
No nic takového jako ukončení nájmu u družstva nedoporučuji, navíc, jak píšeš, nelze přijet s Avií a podnájemníka bez platné smlouvy vystěhovat, je třeba mít k tomu titul - soudní rozhodnutí o vyklizení nemovitosti. Ale celkově se to časově může zkrátit.
no tak tady nediskutuje majitel bytu, ale najemnik, takze tezko nekomu neco doporucovat ![]()
Ale kdyz neni najemni smlouva, muze zavrit vodu, elektrinu, vyndat okna a zavolat na ne socialku, ze maji dite v nevyhovujicich podminkach.
@Anonymní píše:
@mag prosím tě nevíš jestli je to tak jak jsi to psala s tou 3 měsíční výpovědí i u družstevních bytů ve smlouě je napsané Majitel bytu na straně jedné a podnájemce na straně druhé. paní s pánem tvrdí že u družstevních bytu to neplatí a je to okamžitě.
U DB je vše na smlouvě mezi nájemcem a podnájemníkem. Družstvo pouze vyžaduje poplatek za umožnění podnájmu, zbytek je na smlouvě mezi nájemcem a podnájemníkem.
Holky já už to vůbec teda nechápu. takže když mi řekli že do čtvrtku se mám vystěhovat tak musím jo.
@Anonymní píše:
Holky já už to vůbec teda nechápu. takže když mi řekli že do čtvrtku se mám vystěhovat tak musím jo.
Co máte v té podnájemní smlouvě??
Že v případě hrubého porušení končí ihned a hrubé porušení to je. Prej nás kdyžtak vastěhují za asistence policie.
Pokud tam neplacení nájemného je uvedeno jako hrubé porušení smlouvy, tak ano. Za asistence policie vás nevystěhuje, do toho se nesmí policie montovat. Můžete sedět na zadku a čekat, až vás vystěhuje z rozhodnutí soudu, pak ale musíš počítat s náklady na advokáty, soudními poplatky a případnými poplatky pro exekutora. Rozhodně vás nemlže vystěhovat násilím, ale může vám začít znepříjemňovat život.
Asi by bylo vhodné co nejdříve najít byt a pamatovat, že nájem se platí vždy první.