Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
A tu výpověd musí asi doručit písemně že. @mag a ten nový OZ ještě není nebo už je?
Ano, písemně a přesně předepsanými náležitostmi, jinak je neplatná. Účinnost je od 1.1.2014, ale ještě pořád může být účinnost odložená.
@mag Podle nového občanského zákoníku je za hrubé porušení povinností považováno neplacení nájemného a nákladů za služby také po dobu tří měsíců. Pronajímatel však v takovém případě může nájemci dát výpověď bez výpovědní doby a požadovat po nájemci, aby byt co nejdříve odevzdal.
Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/…ity_bdp.aspx?…
@Anonymní píše:
@blecha72 máme podnájemní smlouvu ale je psaná na majitele a na mě. nevím proč to je podnájemní ale je to tak.
Pokud je pronajímatel vlastník nemovitosti, je to smlouva o nájmu bytu ne podnájemní bez ohledu na to, co je na ní napsáno.
@blecha72 píše:
@mag Podle nového občanského zákoníku je za hrubé porušení povinností považováno neplacení nájemného a nákladů za služby také po dobu tří měsíců. Pronajímatel však v takovém případě může nájemci dát výpověď bez výpovědní doby a požadovat po nájemci, aby byt co nejdříve odevzdal.
Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/…ity_bdp.aspx?…
A já snad psala něco jiného??
@mag píše:
Projít už to prošlo, otázkou je, jestli se neposune účinnost.
Nestrašte paní ![]()
Holky děkuju jde mi hlavně o to abych neskončila v neděli na ulici.
@Anonymní píše:
Neboj se bránit, sepiš si argumenty a hlavně brzo zaplať.
@mag No, doufám, že to neprojde, to by bylo na palici (a vyhozených milionů).
@j.a.n.i1 Když ono se to nechce nikomu učit
Já už teda absolvovala několik školení a protože s ním až tak nepracuji, tak se škodolibostí ke svým kolegům věřím, že účinnost 1.1. bude ![]()
@Anonymní píše:
A kdo je vlastníkem bytu?
@mag píše:O.K. přehlédla jsem se
MAjitel musí postupovat v souladu s obč. zákoníkem, tudíž dát vám výpověď s tříměsíční výpovědní lhůtou ve chvíli, kdy mu budete dlužit tři nájmy. Ale pamatuj, že k dlužnému nájemnému naskakují poplatky z prodlení, ty jsou celkem vysoké, případně smluvní pokuty, které můžete mít ve smlouvě.s účinností nového OZ se v oblasti nájmů hodně mění a výpovědní lhůta při 3 měsíčním neplacení už nebude, lze nájem vypovědět hned.
@mag píše:
MAjitel musí postupovat v souladu s obč. zákoníkem, tudíž dát vám výpověď s tříměsíční výpovědní lhůtou ve chvíli, kdy mu budete dlužit tři nájmy. Ale pamatuj, že k dlužnému nájemnému naskakují poplatky z prodlení, ty jsou celkem vysoké, případně smluvní pokuty, které můžete mít ve smlouvě.s účinností nového OZ se v oblasti nájmů hodně mění a výpovědní lhůta při 3 měsíčním neplacení už nebude, lze nájem vypovědět hned.
Jednoduše řečeno vyhodit na ulici vás nemůže, ať už je smlouva podnájemní nebo nájemní. Výpovědní lhůta je vždy 3 měsíce a začíná od měsíce následujícího po doručení písemné výpovědi. Co majitel nebo nájemce může, je chtít po vás sankce za prodlení, to potom záleží, jak to máte ošetřené ve smlouvě.
@mag Tak já mám taky jiný obor, ale vše je navázané na ten OZ, takže pokud by se posunula účinnost toho, tak to odstřelí x dalších novel zákonů a nám cca půl roku práce ![]()
@j.a.n.i1 No jasně, my už taky zajeli režim na nový, ale zase takový problém nám to dělat nebude. Já si myslím, že účinný od 1.1. bude ![]()