Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše:
@Melodie91 a otec dítěte co nemá tolik měsíců zájem se na čemkoli podílet, platit?to radši do RL zápisu někoho kdo nás bude milovat než toto..
Nechci ti brát iluze, ale přijde mi, že pluješ trochu na růžovém obláčku. Neříkám, že nemůžeš najít někoho, kdo vás bude milovat, můžeš a přeji ti to. Ale chlapů co se nechají napsat jako otec do RL cizího dítěte bude jako šafránu. Ono totiž, když se tam zapíše a rozejdete se, tak bude platit alimenty na cizí dítě a to není žádná výhra.
Tak to držím palce ať takovýho troubu najdete. Já bych se nenechala zapsat do RL dítěte co není moje ani kdybych ty dva milovala sebevíc, kdybych byla chlap.
@PaníKadrnožková píše:
No, nebyla bych tak striktni. Materskou i rodicak samozrejme dostanes. Jen by me zajimalo, pokud by byla zena napr. znasilnena, tak bude nasledne jeste potrestana neposkytnutim nejakych soc. davek?ta druha otazka me zajima ciste teoreticky, v davkach se nevyznam a da-li Panbu ani nebudu muset
Jinak zakladatelko, to je teda sila toto
on to vubec nezduvodnil?
Pokud rozumně zdůvodníš, proč otec není zapsán v RL, tak dávky normálně dostaneš. Taky jsem to tak měla, zdůvodnila jsem to, proč tam zapsaný není, úřednice to uznala a dávky mi normálně dali v plné výši.
A je to lepší, než honění se po soudech kvůli neplacení výživného, počítat s penězi, které on ve finále nezaplatí nebo pošle jen malou část, handrkování o styku s dítětem, nervy dohadování a naschvály.
A pokud se najde později jiný, spolehlivý partner, zapsat se jako otec do RL může kdykoliv, pokud bude chtít.
@Melodie91 píše:
Zapiste ho do rodneho listu, porad je to otec ditete, i kdyz je to idiot…, a co treba jeho rodice? Prece oni maji pravo na sve vnouce..
Vsichni maji sva prava a nikdo zadne povinnosti
ja se picnu. Holky, vite jak je ponizujici prosit otce o vykon jeho vysostnych prav? Jeste kdyz se chova jako hov.ado a tvrdi, ze to dite je buhvi koho?
Opravdu se mi libi tady ty moralistky. Ja mam sice manzela, ale otec se o me cely zivot nezajimal. Platil na me usmudlanych 1200 kc a ted jako dospela se modlim, aby u me nezazvonil a nechtel zivit on ode me. Nejradeji bych byla kdybych ho v RL nemela. A znam par chlapu co si „cizi“ dite nechali zapsat. Radeji budu zivit samozivitelky a duchodce nez nemakacenka.
@Anonymní píše:
Pokud rozumně zdůvodníš, proč otec není zapsán v RL, tak dávky normálně dostaneš. Taky jsem to tak měla, zdůvodnila jsem to, proč tam zapsaný není, úřednice to uznala a dávky mi normálně dali v plné výši.
A je to lepší, než honění se po soudech kvůli neplacení výživného, počítat s penězi, které on ve finále nezaplatí nebo pošle jen malou část, handrkování o styku s dítětem, nervy dohadování a naschvály.
A pokud se najde později jiný, spolehlivý partner, zapsat se jako otec do RL může kdykoliv, pokud bude chtít.
Jo a mohl by pak za patnact let (az bude vse neprijemne vyrizene) prijit a chtit videt SVEHO syna, krev jeho krve ![]()
@PaníKadrnožková píše:
Vsichni maji sva prava a nikdo zadne povinnostija se picnu. Holky, vite jak je ponizujici prosit otce o vykon jeho vysostnych prav? Jeste kdyz se chova jako hov.ado a tvrdi, ze to dite je buhvi koho?
A spat s hovadem je zcela ok a hrde? ![]()
@j.a.n.i1 píše:
A spat s hovadem je zcela ok a hrde?
Kdyz se hovado ukáže az posleze? Ze si rozmysli to dite, ktere chtelo a udelalo? ![]()
@j.a.n.i1 píše:
A spat s hovadem je zcela ok a hrde?
Jen mi prijde naprosto prirozene, kdyz nekdo najednou nechce me ani dite, dat proste pokoj a odkráčet stredem. Zaplatpanbu je mozne i nic nechtit a dokonce i danove poplatnice zde si mohou oddachnout, hrdost by nesla z jejich tezce odvedenych dani. Porad lepsi nez volat: tatinku, halooo, ani na vanoce se na detatko neprijdes podivat? Ne… A co babicka? Uz o nem vi? Ma prece pravo znat vnoucka
![]()
Byla jsem v podobné situaci (volba zapsat nebo ne), nezapsala jsem a nelituji. O alimenty nestojím, v pohodě nás uživím i bez nějakých dávek, nemusím se nikoho doprošovat, a když bude mít dítě nebo otec v budoucnu zájem o kontakt (oboustranně), bránit tomu nebudu, nikomu jeho práva neupírám, ale ani nenutím, nic aktivně pro to sama podnikat taky nehodlám. Otec je dospělý a svéprávný a je to rozhodnutí.
@Anonymní píše:
Dobrý odpoledne, holky mám dotaz..S partnerem jsme byli rok, plánovali svatbu, mezi tím jsem planovane otěhotněla. Mela být svatba v červenci místo toho 6dni před svatbou partner vše zrušil, od té doby jsme se neviděli Atd (žádná snaha z jeho strany, vysvětlení nic..)… V Říjnu mi poslal na účet 2 tisíce, že to mám na výbavu pro dítě. Dnes jsem mu volala, zda by mi nemohl v prosinci přispět více, že bych potřebovala pořídit KOČÁREK. JEHO SLOVA : CHCI testy DNA, dítě není moje a pokud to není soudně nic ti platit nebudu… Moje otázka teď zní, když budu dělat že otec dítěte neexistuje, neuvedu ho do RL, nebudu po něm nic chtít, budu z toho mít nějaké Problémy? Jako dítě je 100% jeho ale k čemu Takový otec?! To si radši najdu jednou lepšího tátu pro své děti. Případně jak to je když by se pak sám přihlásil k soudu ze chce testy DNA a dítě do péče? Nebo když bych do RL uvedla někoho jiného kdybych někoho našla? Děkuji za odpověď, prosím žádné rejpalky děkuji ????
Nezapsáním biologického otce do rodného listu, pokud víš, kdo to je, se dopouštíš zásahu do základních práv dítěte, konkrétně čl. 7 Úmluvy o právech dítěte. Ale není to postihováno.
@PaníKadrnožková píše:
Vsichni maji sva prava a nikdo zadne povinnostija se picnu. Holky, vite jak je ponizujici prosit otce o vykon jeho vysostnych prav? Jeste kdyz se chova jako hov.ado a tvrdi, ze to dite je buhvi koho?
O prarodicich se pred tim nic nepsalo.. cetla jsem tady i pribehy, kdy otec ditete byl idiot a babicka s dedou byli skveli a starali se…to teda tady asi nehrozi… stejne si myslim, ze kdyz je otec znamy, tak se nema delat, ze neni… asi me stve to, ze chlap splodi dite, najednou si to rozmysli a jako zije dal jakoby nic? Proste naka zodpovednost..jo on nechce, tak to je ok.. ne neni, na dite museli byt dva..ale jasne, asi se neumim do tehle sitauce vcitit…
@Melodie91 píše:
O prarodicich se pred tim nic nepsalo.. cetla jsem tady i pribehy, kdy otec ditete byl idiot a babicka s dedou byli skveli a starali se…to teda tady asi nehrozi… stejne si myslim, ze kdyz je otec znamy, tak se nema delat, ze neni… asi me stve to, ze chlap splodi dite, najednou si to rozmysli a jako zije dal jakoby nic? Proste naka zodpovednost..jo on nechce, tak to je ok.. ne neni, na dite museli byt dva..ale jasne, asi se neumim do tehle sitauce vcitit…
O babi a dedovi tu psala, podporuji verzi otce, ze to neni jeho. Neumim si představit, pokud bych nebyla skutecne v hmotne nouzi s takovymi lidmi byt nadale v jakemkoli kontaktu.
Poruseni zakladnich prav ditete se dopousti predevsim otec, ktery odmita participovat na vychove ditete, ktere zplodil. A nikdo se tu nebaví o nejakych kouzlech s atk, ale o skutecnych pripadech, kdy si to otec rozmyslel a to dokonce i v dobe, kdy bylo pozde na nejake potraty
ja neznam ani od poslechu nejakou matku, ktera by otce umyslne vykopla ze zivota ditete. Zato opacny pripad znam dost zblizka.
Jeste by me opravdu prakticky zajimalo, co rikat dítěti, jehoz otec se skutecne, ale skutecne distancuje, ackoli vi, ze je dite na svete.
@canaglia píše:
Nezapsáním biologického otce do rodného listu, pokud víš, kdo to je, se dopouštíš zásahu do základních práv dítěte, konkrétně čl. 7 Úmluvy o právech dítěte. Ale není to postihováno.
No, to je úplně strašný. Ale udělat si dítě a odkracet a nestarat se, to je v pořádku. Tam se na práva dítěte nehledí.
@Melodie91 píše:
Není to OK, to v tom čteš něco, co tam napsáno není. Ale pokud otec nechce a ty jako matka nechceš strávit půl života po soudech, kdy stejně nemáš jistotu, že bude mít o dítě fakt zájem, nebo bude aspoň platit alimenty v nějaké slušné výši, tak nezapsat ho a nechat to na něm je podle mě to nejlepší. Ona ho ze života dítěte nevyhazuje, ale proč přebírat jeho odpovědnost na sebe a tlačit ho do vztahu s dítětem, o které nestojí? Něco jiného by bylo, kdyby otec zájem měl, ale matka mu dítě úmyslně zapřela, nebo aktivně bránila v kontaktu, ale to tady přece není. On utekl a vykašlal se na ně, tak k čemu ho nutit, co si vynucovat? V žádném vztahu si nelze lásku vynutit, ani tu k dítěti, pokud ten druhý prostě řekne NE. A pokud si to v budoucnu rozmyslí, bude mít zájem se s dítětem seznámit a to dítě o to bude mít zájem též, tak bych se nad tím, co bylo, povznesla a nebránila tomu, ale aktivně se vnucovat? Je to přece volba toho otce, on je za to odpovědný, ne ta matka - v tomto konkrétním případě.