Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše:
@free333 Děkuji, přesně tak jsem mínila.
Já vím… ![]()
Holky nevíte jak je to? Kamarádka čeká mimi, nechce uvést otce do rl, otec dítěte chce být v rl zapsán a mít s dítětem kontakt. Na Ospod jí řekli, že když ho neuvede, nemá žádný nárok dát ji k soudu o určení otcovství, pokud ona nedá souhlas. Nemáte některá zkušenost?
@Sajax Samozřejmě, ze ji (te) muze dat otec k soudu a domahat se urceni otcovství.
Y @Sajax píše:
Holky nevíte jak je to? Kamarádka čeká mimi, nechce uvést otce do rl, otec dítěte chce být v rl zapsán a mít s dítětem kontakt. Na Ospod jí řekli, že když ho neuvede, nemá žádný nárok dát ji k soudu o určení otcovství, pokud ona nedá souhlas. Nemáte některá zkušenost?
Má a ještě pak zaplatí soudní výlohy. Jedině by našla jinýho blázna co by se nechal zapsat jako otec.
@JancaS84
to si taky myslím. Dnes mi říkala, že jí říkal právník, že když návrh podá otec, půjdou výdaje za otcem. Moc se mi to nezdá… Ale je chytrá dost.
@Sajax píše:
@JancaS84
to si taky myslím. Dnes mi říkala, že jí říkal právník, že když návrh podá otec, půjdou výdaje za otcem. Moc se mi to nezdá… Ale je chytrá dost.
Vydaje plati ten kdo prohraje. Jako jo, on je ze začátku zaplatí, ale pak by to mělo jít k úhradě jí. Jako ruku do ohně za to nedám, ale proč by to měl platit on když se chtěl domluvit a pravda je na jeho straně.
@JancaS84 také jsem toho názoru. Zkušenost také naštěstí také nemám. Právníkovi řekla že spolu nejsou v kontaktu. Ale už ne že bydlí ve stejném městě a on píše známým jestli už je mimi na světě, protože sním nekomunikuje. Některý lidem škoda radit. Ale děkuji.
@Sajax píše:
Holky nevíte jak je to? Kamarádka čeká mimi, nechce uvést otce do rl, otec dítěte chce být v rl zapsán a mít s dítětem kontakt.Na Ospod jí řekli, že když ho neuvede, nemá žádný nárok dát ji k soudu o určení otcovství, pokud ona nedá souhlas. Nemáte některá zkušenost?
Tohle jí určitě na Ospodu neřekli. Otec má stejná práva jako ona.
@Sajax píše:
To to asi špatně pochopila. Takovou blbost by (doufám) žádný úředník na OSPODu nevypustil z pusy. To, že i otec je oprávněn podat žalobu na určení otcovství, je úplný základ, který vědět musej.
@arinecka píše:Kde je smajlík pro záchvat smíchu??????
Tohle jí určitě na Ospodu neřekli. Otec má stejná práva jako ona.
@Jeremi píše:
To to asi špatně pochopila. Takovou blbost by (doufám) žádný úředník na OSPODu nevypustil z pusy. To, že i otec je oprávněn podat žalobu na určení otcovství, je úplný základ, který vědět musej.
Když se matka vdá a za otce označí manžela, může se jít bio otec klouzat. Pokud tedy nechce prolomit judikaturu a změnit zákony.
@KovaJana Kde je smajlík pro záchvat smíchu??? K čemu ho potřebuješ?
@arinecka píše:
@KovaJana Kde je smajlík pro záchvat smíchu??? K čemu ho potřebuješ?
K oběma větám. Byla jsem osobně svědkem tolika kravin, co OSPOD rodičům řekl, že mě nic nepřekvapí. Např. že střídavá péče je možná až od 12 let apod. Nebo že výlučnou péčí jednoho rodiče se nemění rovnost rodičů v povinnostech a právech. Taková blbost - kdyby to tak bylo, tak se o výlučnou péči nikdo nesoudí, že?
A ke stejným právům - hele co kdyby i otec měl právo rozhodnout se sám bez matky o potratu svého počatého dítěte? Nebo naopak proti vůli matky, která potrat chce, potratu zabránit, po porodu si dítě sebrat a nechat matku 25 let platit těžké peníze na výživném za dítě, které nechtěla? Jéje, to by bylo řevu nás ženských…
A co kdyby první domněnka otcovství byla stejně aplikována obráceně - tedy pokud dítě počala milenka s manželem jiné ženy, pak by matkou dítěte automaticky byla manželka, milenka by dítě musela manželce odevzdat a neměla by ani právo podat návrh na určení, že ona je matka… To by byl hukot mezi milenkami ženáčů!!!
Ani podle zákona nemají matky a otcové stejná práva, natož v praxi.
Jakkoliv jsem zastánkyně toho, abychom ve vztahu k dětem měly více práv než otcové, nikdy si netroufnu tvrdit, že otcové a matky mají stejná práva. Nemají.
@elinka90 Přesně. Kdybych otce neměla v RL, tak by se nic nestalo. Platil 400,–Kč a to jak kdy a když jsem byla velká a pohádala jsem se s ním, tak mi naznačil, že když je nemocný, tak je mojí povinností ho živit.
Od té doby jsem s ním utla všechny vztahy a ani na pohřbu mě nikdo neviděl.
Drsné, ale bohužel. Mohl si za to svojí „láskou“.
@KovaJana píše:
Když se matka vdá a za otce označí manžela, může se jít bio otec klouzat. Pokud tedy nechce prolomit judikaturu a změnit zákony.
Vdaná matka nikoho neoznačuje, tam domněnka otcovství svědčí manželovi automaticky. Nicméně podle popisu situace to zrovna na tenhle případ nevypadá.