Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše:
Není to OK, to v tom čteš něco, co tam napsáno není. Ale pokud otec nechce a ty jako matka nechceš strávit půl života po soudech, kdy stejně nemáš jistotu, že bude mít o dítě fakt zájem, nebo bude aspoň platit alimenty v nějaké slušné výši, tak nezapsat ho a nechat to na něm je podle mě to nejlepší. Ona ho ze života dítěte nevyhazuje, ale proč přebírat jeho odpovědnost na sebe a tlačit ho do vztahu s dítětem, o které nestojí? Něco jiného by bylo, kdyby otec zájem měl, ale matka mu dítě úmyslně zapřela, nebo aktivně bránila v kontaktu, ale to tady přece není. On utekl a vykašlal se na ně, tak k čemu ho nutit, co si vynucovat? V žádném vztahu si nelze lásku vynutit, ani tu k dítěti, pokud ten druhý prostě řekne NE. A pokud si to v budoucnu rozmyslí, bude mít zájem se s dítětem seznámit a to dítě o to bude mít zájem též, tak bych se nad tím, co bylo, povznesla a nebránila tomu, ale aktivně se vnucovat? Je to přece volba toho otce, on je za to odpovědný, ne ta matka - v tomto konkrétním případě.
To je vsechno pravda.. to ze je to ok byl obecny povzdech..ne primo tady na slecnu.. me to proste stve obecne, jak snadno se chlap vyvlikne ze zodpovednosti, je to hrozny svinsto proste..ja vim, ze se neda nikdo do niceho nutit, ale proste me se..e, ze nikdo tyhle chlapi nestavi zodpovednosti, ja samoztejme vim, ze to realne nejde..proste proc mu to ma projit, proc ma ustvana matka oddrit, vse a chlap si nekde uziva…matka miluje sve dite..ale kdyby vedela, ze to bude takhle, tak si ho s timto chlapem neudela..ona se z toho uz ale vyvlect nemuze.. nevim, jestli to dava smysl, snazim se neco vyjadrit a moc mi to nejde…
Tak at si necha udelat ty testy a bude mit potvrzene, ze to je jeho a nebude se moct vymlouvat…chtela bych vedet, jak se k tomu postavi po tom..preci nemuze splodit dite a pak to jednou vetou, neni moje a ty si delej co chces, zazdit a zit dal jakoby nic…proste mu zamavat papirem pred ksichtem, ze je otec, aby videl, jakej blbec..
@Melodie91 píše:
To je vsechno pravda.. to ze je to ok byl obecny povzdech..ne primo tady na slecnu.. me to proste stve obecne, jak snadno se chlap vyvlikne ze zodpovednosti, je to hrozny svinsto proste..ja vim, ze se neda nikdo do niceho nutit, ale proste me se..e, ze nikdo tyhle chlapi nestavi zodpovednosti, ja samoztejme vim, ze to realne nejde..proste proc mu to ma projit, proc ma ustvana matka oddrit, vse a chlap si nekde uziva…matka miluje sve dite..ale kdyby vedela, ze to bude takhle, tak si ho s timto chlapem neudela..ona se z toho uz ale vyvlect nemuze.. nevim, jestli to dava smysl, snazim se neco vyjadrit a moc mi to nejde…
Já chápu, co tím chceš říct, a souhlasím s tebou, jen bohužel ta realita je pak někde jinde
. Když vidím, jak obrovské problémy mají některé mé známé s tzv. otci a jejich „péči“, při které dělají jen problémy matkám, faktický zájem chlapa o dítě nulový a alimenty reálně mizerné až žádné
. Jasně, máš možnost se soudit, a podle mě, pokud je otec v RL, tak by matka minimálně od vymáhání peněz couvnout neměla (když už tedy otec nechce pečovat, ať aspoň pořádně za to zaplatí), ale pro mne při představě, že to takto budeme mít nějakých 18 let, a pokud by dítě šlo studovat, tak mnohem déle, to bylo nepředstavitelné
. Já se raději svému dítěti místo toho lítání po soudech věnuji, mužské vzory kolem sebe má, a pokud se v budoucnu situace změní, nebudu ta, která tomu bude nějak aktivně bránit. Život není fér a snazší ho má ten, komu je to všechno tak nějak víc jedno, což je v tomto případě ten chlap
. A není to rezignace, spíš jen racionální vyhodnocení rizik a benefitů vzhledem ke konkrétní situaci
.
@Anonymní píše:
Já chápu, co tím chceš říct, a souhlasím s tebou, jen bohužel ta realita je pak někde jinde. Když vidím, jak obrovské problémy mají některé mé známé s tzv. otci a jejich „péči“, při které dělají jen problémy matkám, faktický zájem chlapa o dítě nulový a alimenty reálně mizerné až žádné
. Jasně, máš možnost se soudit, a podle mě, pokud je otec v RL, tak by matka minimálně od vymáhání peněz couvnout neměla (když už tedy otec nechce pečovat, ať aspoň pořádně za to zaplatí), ale pro mne při představě, že to takto budeme mít nějakých 18 let, a pokud by dítě šlo studovat, tak mnohem déle, to bylo nepředstavitelné
. Já se raději svému dítěti místo toho lítání po soudech věnuji, mužské vzory kolem sebe má, a pokud se v budoucnu situace změní, nebudu ta, která tomu bude nějak aktivně bránit. Život není fér a snazší ho má ten, komu je to všechno tak nějak víc jedno, což je v tomto případě ten chlap
. A není to rezignace, spíš jen racionální vyhodnocení rizik a benefitů vzhledem ke konkrétní situaci
.
To jo, me strasne ta nespravedlnost stve. Z meho pohledu je to tak, ze kdyz bude v RL, tak se to s nim bude tahnout, proste bude se mu to porad nekde pripominat, treba ho bude i hryzat svedomi, nebude na to moc zapomenout, jako na nakou aferku z mladi. Ale chapu, ze realita jina a mama jedna co nejvic v zajmu ditete a sveho. Kazdy den si vazim sveho manzela..jako fakt… melo by fungovat neco ve smyslu, ze se udelaji takovemu blbci testy otcovstvi na jeho prani a kdyz se prokaze, ze je otec, tak by mel dostat petadvacet rakoskou na holou nebo tak neco
aby se mu rozsvitilo
Souhlas, Růže, jen jedna poznamka: on to ma zdanlive jednodušší, proste si poletuje zivotem jak motýlek a dobre a lehce se bavi, aniz by se nechal vyrusit tim lehkym trnutim v pateri (jak se asi ma tve dite?), zatimco ty se stves, prosis okoli o pomoc, hlidani, shaneni vzoru atd. Ale ty budujes sve zivotni dilo a ja jsem presvedcena, ze to fakt stoji za to
co je proti tomu par prospanych puldnu po nejake zábavě ci co. Stejne kdyz budes chtit, tak v zivote stihnes totez co on a jeste budes mit kolem sebe živo ![]()
@Anna766 píše:
No, to je úplně strašný. Ale udělat si dítě a odkracet a nestarat se, to je v pořádku. Tam se na práva dítěte nehledí.
Právě že hledí. Pokud odkráčí, tak stejně musí dítě živit (čl. 27 úmluvy), a dítě má právo vědět, kdo ten hajz1 je, aby si ho v dospělosti našlo a praštilo ho bejsbólkou po papuli.
Kdyby soudy řešily i ústavní práva dítěte, tak ženou otce i k péči. Ale to se nedělá, na právo dítěte na péči se nehledí a nevymáhá se jako právo na výživu. Asi prachy jsou důležitější, než péče a vztah. A pro chlapa je to jednodušší, společensky akceptovaná lumpárna.
@Melodie91 Ale muze se vyvlect, muse ho po porodu nechat v baby boxu nebo jit na potrat, kdyz to zjisti vcas… Neni zadna chudinka, udelala si to dite s blbcem zcela dobrovolne.
@j.a.n.i1 píše:
@Melodie91 Ale muze se vyvlect, muse ho po porodu nechat v baby boxu nebo jit na potrat, kdyz to zjisti vcas… Neni zadna chudinka, udelala si to dite s blbcem zcela dobrovolne.
Prosim te, mohla bys jit chytracit s babyboxama do jine diskuze? Dekuji. Uz jsi to tady jednou zkousela, nevim, asi ti ublizila maminka, ne ![]()
@PaníKadrnožková Jani je svým nekritickým zastáváním se otců a kopání do matek pověstná sto let, co jsem na emiminu, neřeším a ignoruji, navíc nikdo nevíme, co nám ještě život přinese za pár let
mé dítě mi za to stojí a nevyměnila bych ho za nic na světě
… když vidím, jak dopadly holky v mém okolí, na které se chlap vykašlal krátce po porodu, protože si „musí srovnat, co vlastně od života chce“, nebo jiný odešel od dvou malinkatých dětí, protože na něho „nebyla manželka dostatečně milá“, neplatí a odstěhoval se na druhý konec republiky - řekla bych, že se máme lépe, protože máme aspoň klid. Naštěstí mám kolem sebe skvělé lidi, kteří mi pomáhají, když je dítko nemocné, našla jsem si po rodičovské práci, která nás v pohodě uživí a kterou jde s dítětem zkombinovat, chtělo to překopat život, ale to chce dítě vždy
. A otci to třeba jednou dojde, no a když ne, tak s tím nic nenadělám
.
@Anonymní píše:
@PaníKadrnožková Jani je svým nekritickým zastáváním se otců a kopání do matek pověstná sto let, co jsem na emiminu, neřeším a ignoruji, navíc nikdo nevíme, co nám ještě život přinese za pár letmé dítě mi za to stojí a nevyměnila bych ho za nic na světě
… když vidím, jak dopadly holky v mém okolí, na které se chlap vykašlal krátce po porodu, protože si „musí srovnat, co vlastně od života chce“, nebo jiný odešel od dvou malinkatých dětí, protože na něho „nebyla manželka dostatečně milá“, neplatí a odstěhoval se na druhý konec republiky - řekla bych, že se máme lépe, protože máme aspoň klid. Naštěstí mám kolem sebe skvělé lidi, kteří mi pomáhají, když je dítko nemocné, našla jsem si po rodičovské práci, která nás v pohodě uživí a kterou jde s dítětem zkombinovat, chtělo to překopat život, ale to chce dítě vždy
. A otci to třeba jednou dojde, no a když ne, tak s tím nic nenadělám
.
Jasný ![]()
A moc gratuluju, jak sis ten zivot nakopla a poskládala. Jsem ve fazi, kdy se tak napul jeste zlobim (je to 2 mesice a jsem ve 26tt) a porad nevím, kazdopadne vim, ze zlobou nebo smutkem nam nepomuzu. Spis ta nejistota, co teda bude, ale spis zjevne nebude. Zatim jsem daleka teda naplneni clanku 7 Úmluvy o pravech ditete, ale pokud bude tatka chtit, tak moc ráda, no. Nerada vzdelavam dospele lidi, ostatne uz se mi to jiz nevyplatilo, tatka vi, kdy je termín porodu jeho jedineho ditete, ktere asi chtel, kdyz ho teda tak rad vedome delal
v penezich snad-aspon doufam- problem nebude, nerada bych tady uvadela do rozpaku nejake danove poplatnice, ale to bych uz sklouzavala do jizlivosti, kolik kdo solidarne odvadi a pak cerpa
no nic, zatim hezky den ![]()
@PaníKadrnožková píše:
Jasný
A moc gratuluju, jak sis ten zivot nakopla a poskládala. Jsem ve fazi, kdy se tak napul jeste zlobim (je to 2 mesice a jsem ve 26tt) a porad nevím, kazdopadne vim, ze zlobou nebo smutkem nam nepomuzu. Spis ta nejistota, co teda bude, ale spis zjevne nebude. Zatim jsem daleka teda naplneni clanku 7 Úmluvy o pravech ditete, ale pokud bude tatka chtit, tak moc ráda, no. Nerada vzdelavam dospele lidi, ostatne uz se mi to jiz nevyplatilo, tatka vi, kdy je termín porodu jeho jedineho ditete, ktere asi chtel, kdyz ho teda tak rad vedome delalv penezich snad-aspon doufam- problem nebude, nerada bych tady uvadela do rozpaku nejake danove poplatnice, ale to bych uz sklouzavala do jizlivosti, kolik kdo solidarne odvadi a pak cerpa
no nic, zatim hezky den
Díky a taky se drž
, ono to všechno nějak dopadne a někdy je nejlepší tomu nechat volný průběh
, hlavní je zdravé miminko a ty v pořádku a to ostatní je vedlejší a nějak to dopadne. Taky přeji hezký den! ![]()
@canaglia
vždycky, když tě čtu, tak se směju, asi je to hořký smích, nevím. Otec mého dítěte zvesela odkráčel a ŽIVÍ
dítě tím, že posílá 1500,–-
@Anonymní píše:
Díky a taky se drž, ono to všechno nějak dopadne a někdy je nejlepší tomu nechat volný průběh
, hlavní je zdravé miminko a ty v pořádku a to ostatní je vedlejší a nějak to dopadne. Taky přeji hezký den!
Přesně
![]()
@stinga píše:
@canagliavždycky, když tě čtu, tak se směju, asi je to hořký smích, nevím. Otec mého dítěte zvesela odkráčel a ŽIVÍ
![]()
![]()
![]()
dítě tím, že posílá 1500,–-
Presne tak…