Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Zbude ti 5000měsíčně na zbytek pro tebe samou.. pokud omezíš vše nepotřebné, najdeš si nějaký přivýdělek, nebo jestli můžeš chodit na přesčasy, tak si nemyslím, že by to bylo tak zlé.. podívej, co šlověk potřebuje- nějaké to jídlo, na pití stačí voda, pokud máš stravenky, tak ěnjaké to jídlo taky moc řešit nemusíš, jedno teplé denně k obědu stačí.. proč se stydět že dočasně nemáš peníze… lepší je střecha nad hlavou… toho se drž..
A jakou máš fixaci? tak máš víc možností
1 pronajímat
2 prodat a doplatit hypo– poku se to vyplatí tam záleží jakou máš tu fixyci
3 vzít si nějakého podnájemníká ---záleží jak velký je byt
Můžeš, hypotéku lze přenechat novému majiteli, pokud s tím on a banka souhlasí. Jen před dvěma lety byly úrokové sazby méně výhodné, než dnes, takže je menší šance, že by o to měl nový majitel zájem. Jinak hypotéku můžeš doplatit, ale musíš počítat s penále (většinou je to součet úroků, které bys zaplatila před vypršením hypotéky).
Pokud budeš prodávat byt přes realitku, většina nabízí i služby hypotečního poradce, mohl by s tebou probrat tvůj případ konkrétněji a nabídnout ti nějaké schůdné řešení.
Tak můžeš prodat byt a zkusit se domluvit zda ti neudělají vyjímku v placení úroku do konce fixace.Ale zase je pravda jedna věc pokud nemáš někde další úvěry a fakt ti zůstane 5 000 kč tak to zvládneš nám zůstává 4000kč a máme dítě a jde to jasně nelítále k moři ale žijeme si celkem dobře zkus to 3 měsíce a poznáš sama
Děkuju, trošku jste mě uklidnili. Nervíky u mě pracujou a omlouvám se za anonym, ale chápete
Pokud půjdeš do podnájmu, zaplatíš 7000, někde sice míň, ale nevíš jak to bude za pár let, takže já bych se určitě snažila byt platit. Můžeš si přivydělat třeba úklidem v hospodě, dávají cca 100 - 150 na den, což máš sama pro sebe jídlo na dva dny. A taky věčně sama nebudeš…
Zkus pronajmot pokoj a lepší je zůstat ve svym než platit podnájem a ztrácet čas bude dobře uvidíš
Případně pokud to fakt nebude vycházet, běž do banky a zkus se domluvit s nima… třeba by se to dalo trochu prodloužit a snížit splátky… Nebo mýmu příteli poradce říkal, že kdyby nebyly peníze, ať se hned ozve, že by se případně nějakou dobu platily jen úroky a splátky by se neplatily… pak by to platil dýl, jasný, ale lepší než přijít o byt…
@Anonymní píše:
Děkuju, trošku jste mě uklidnili. Nervíky u mě pracujou a omlouvám se za anonym, ale chápete
S 5tis. sama pro sebe bys měla vyjít a když si k tomu najdeš brigádu, tak vyjdeš určitě. Byt bych neprodávala.
Ahoj,
taky bych byt neprodávala! byla jsem ve stejné situaci po rozvodu a 1 pokoj jsem pronajala! Je to mnohem lepší než přijít o byt! zkus se poptat po známých, zda někdo nehledá podnájem!
5000,– na měsíc je ještě relativně v pohodě. Budeš se muset uskromnit, pokud nemáš děti, tak to jde docela snadno. K pití jen vodu, vařit na víc dní a levně, nekupovat zbytečnou kosmetiku a oblečení…
Ahoj potřebuju poradit, vzali jsem si s přítele hypotéku na byt, byt i hypo je napsaná na mě. Ale zřejmě na to zůstanu sama a nebudu schopna platit ten byt. Vydělávám kolem 14000 čistého a byt mě stojí 9000 se vším. Mohu ten byt přenechat někomu jinému? Hypo jsme si vzali 2 roky zpět. Předem díky za rady.