Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zakladatelko, mas uplne normalni trilete dite
. Ted to jenom nejak psychicky zvladnout. Obcasne ujeti nervu je relativne v poradku (tady uplne nemyslim, ze byt na dite 100% casu pozitivne naladena, enonuno, chapava je nejdokonalejsi cesta - muj osobni nazor je, ze i rodic ma narok byt clovek, a ne nutne nejaka nadpozemska bytost). Neni v poradku, kdyz je to moc casto. Neni v poradku, pokud diteti nevysvetlis, proc jsi bouchla.
Komentare ve stylu „jak ti mohlo usnout dite v jidelni zidlicce“ poustej jednim uchem tam, druhym ven, nic konstruktivniho neprinaseji.
Snad konstruktivni komentar ode me:
1. jak uz tu zaznelo PREDCHAZET
2. res pouze zasadni a nebezpecne udalosti - shodi sourozence - spatne - ale tady nevidim vhodne uziti „nasili za nasili“, vycura se na podlahu - to uz neni tak spatne, budiz, mohl by po tom nekdo uklouznout, ale uz to neni natolik zasadni vec, aby si to zaslouzilo preszadek (preszadky jsem pouzivala velmi vyjimecne v situacich, kdy treba dite pres varovani a vysvetleni, jak se pred prechodem chovat, vbehlo do vozovky - tudiz pokud nezafungovalo PREDCHAZET - pak zlepsovaly pamet na situace never ever
, nejmladsi nedostala ani jednou, to uz to mel clovek skoro do dokonalosti
)
3. zamysli se, jak casto pouzivas slova NE a NEDELEJ a zkus to minimalizovat
4. bud s ditetem na jedne lodi, neber to jako souboj „kdo z koho“ (tuto fazi mam taky za sebou a hodne mi to pomohlo), vychova neni o tom vyhrat ![]()
A hlavne sama sebe nepranyruj, prvni dite je pokusny kralik, no
(my navic meli to prvni velice specificke a vubec ne pro zacatecniky). A nevis, co te ceka. S druhym vis uz lepe.
edit jeje kdo z koho, ne s koho ![]()
Příspěvek upraven 16.06.23 v 16:17
@Aneta.Berg píše:
Zadny obdobi vzdoru podle me neexistuje. Je to naopak obdobi zrcadleni, kdy dite zacne pouzivat komunikacni prostredky, ktere na nej dosud pozivali rodice. Pokud jeho potreby prehlizeli, bude prezirave i dite. Pokud na dite nemeli nervy, tak bude agresivni a nestabilni i dite. Pokud delali rodice opak toho, co dite potrebovalo, bude to tak delat taky. Pokud jste byli citlivi, laskyplni, ohleduplni, meli jste o dite zajem porad a ne jen kdy se vam to hodilo, bude dote spolupracovat, bude vam naslouchat, bude vas to s nim uspokojovat. Proste kdo co zaseje, to v tomto obdobi sklidi.
Ne a ne, není to pravda. Náš prvorozený syn byl andílek do 3 let. Úplně učebnicové dítě, co mu řekneš „nesahej na tu plotýnku, spálíš si prstíky a bude to au“ a ono to pochopilo a nebyl problém. Věnovali jsme se mu, láskyplně a s respektem vše vysvětlovali, plnili jsme jeho potřeby, byli ohleduplní a kdovíčehovšeho ještě plní a pak přišel zkrat a to dítě bylo schopné se během 3 minut vztekat kvůli šesti věcem, které jsme nemohli ovlivnit a vyvádět scény, za které by se slušilo přidělit Oskara. Prostě zkoušení hranic, nic víc. Přešlo to během pár měsíců a teď je to zdravě zpruzelý puberťák, se kterým mám super vztah, který se mi svěřuje se svým trápením, chodí se ke mě pomazlit a trávit se mnou čas, i přestože ve třech letech občas dostal přes zadek/ruku a někdy jsem řvala, že se okna třepaly ![]()
@unuděná píše:
Ne a ne, není to pravda. Náš prvorozený syn byl andílek do 3 let. Úplně učebnicové dítě, co mu řekneš „nesahej na tu plotýnku, spálíš si prstíky a bude to au“ a ono to pochopilo a nebyl problém. Věnovali jsme se mu, láskyplně a s respektem vše vysvětlovali, plnili jsme jeho potřeby, byli ohleduplní a kdovíčehovšeho ještě plní a pak přišel zkrat a to dítě bylo schopné se během 3 minut vztekat kvůli šesti věcem, které jsme nemohli ovlivnit a vyvádět scény, za které by se slušilo přidělit Oskara. Prostě zkoušení hranic, nic víc. Přešlo to během pár měsíců a teď je to zdravě zpruzelý puberťák, se kterým mám super vztah, který se mi svěřuje se svým trápením, chodí se ke mě pomazlit a trávit se mnou čas, i přestože ve třech letech občas dostal přes zadek/ruku a někdy jsem řvala, že se okna třepaly
Casto tohle delaji deti, co jdou do skolky - vidi to u ostatnich deti, chteji si ty emoce take vyzkouset. V postate zase hra napodobou.
@unuděná Syn ve 26m - previtem ze dne na den
. Pritom je to aktualne nejklidnejsi z nasich deti, ale to obdobi 2-3.5 mel vyzivne, mlatil celou rodinu, hazel zpruzene xichty, oblikal se zasadne v poloze hvezdice a velkou cast prochazek casto stravil naprdlej na bobecku nekde pul kilometru v dali (protoze bagr nebo nevim co)
. Navic byl profesionalni chcipak porad na hromade
…
@Aneta.Berg píše:
Casto tohle delaji deti, co jdou do skolky - vidi to u ostatnich deti, chteji si ty emoce take vyzkouset. V postate zase hra napodobou.
Ne, bohužel ho ve 3 letech do školky nevzali, šel až ve 4.
@Hobitka píše:
@unuděná Syn ve 26m - previtem ze dne na den. Pritom je to aktualne nejklidnejsi z nasich deti, ale to obdobi 2-3.5 mel vyzivne, mlatil celou rodinu, hazel zpruzene xichty, oblikal se zasadne v poloze hvezdice a velkou cast prochazek casto stravil naprdlej na bobecku nekde pul kilometru v dali (protoze bagr nebo nevim co)
. Navic byl profesionalni chcipak porad na hromade
…
Chachá, úplně přesně. Ze zlatíčka přes noc satanem
A přitom je to skutečně jedno z nejklidnějších a nejrozumnějších dětí, co znám (to mi i spousta lidí už řekla, jakej je to kliďas). Mimo tohle šílený období se nikdy s nikým nepral, nehádal, všechno se s ním dá v klidu domluvit, prostě pohodář. Ale projít si tím zkrátka musel no.
@Aneta.Berg píše:
Ve skolce v te dobe nebylo zadne z mych deti a kontakty s vrstevniky jsme meli velmi omezene, protoze jsme zili v cizine a prozivali jazykovou barieru
. Ze skolky kupodivu moje deti nic nedotahly, to az nejstarsi dcera trochu ze skoly (opovrhovani mladsimi sourozenci), ale nastesti pak vymenila kamaradku a lepsi se to
.
@unuděná Mame stejny dite.
To holky, to je jina liga, hormonalni boure na vrcholu (puberta a predskolni puberta
).
@unuděná Ja mam prave kluka jeste prostredniho mezi holkama, asi to je strategie k preziti byt klidny diplomat. Jako rika se to o prostrednich detech a na nej to fakt sedi.
(Ale tak ja na ty sve previty porad nadavam a vsichni ostatni je chvali a tak to ma byt
, vychova zjevne dobra, akorat bych ji potrebovala idelane kazdy vecer zapit
. )
@Hobitka Jo, naše holka mi přišla napřesdržku jen co začala mluvit a tak nějak je to pořád stejný, těším se na pubertu
Ještě pár let klidu snad
zakladatelko já tě úplně chápu že ti občas vytečou nervy a zároveň tě hrozně obdivuji protože já si neumím představit že bych k mému synovi měla ještě jedno dítko.
můj syn je taky něco úplně hrozného.
v podstatě mě skoro vůbec neposlouchá. Je hrozně divokej a jakmile není něco podle něho tak prostě vztekačka a řev. Je to asi hrozné že to takhle píšu ale fakt se úplně těším až půjdu do práce a malý do školky, pořád doufám že se tam trochu zklidní i když vím že s tím posloucháním nebo respektive neposloucháním asi budou hodně velký problémy.
Nejvíc mě třeba trápí že takovéhle dítě vypadá jako nevychované že nemá Hranice ale přitom se celá rodina opravdu snaží ale nějak se to míjí účinkem.
Radu asi moc nemám alespoň ale víš že v tom fakt nejsi sama. Občas mám pocit že mám fakt nejhorší dítě v ČR. Ono už jenom fakt, že když jsme byli hospitalizovaní v nemocnici s bronchitidou tak maminka co tam byla s námi raději podepsala reverz jen aby měli klid a nemuseli být s námi mluvil za vše ![]()
@Pepinka23 píše:
@Aneta.Berg
Prostě tam usnul, měl svačinu potom co lítal po čtyřech na zemi. Já jsem byla na wc chvíli kňoural a já se přece nepo💩 s pardonem a on tam proste usnul. Co je na tom divného?
nevím jestli jsi zakladatelka, ale ty jdeš těm problémům taky pěkně naproti - necháš dítě v jídelní židličce a jdeš na záchod? To je teda hodně riskantní, dítě bych v židličce bez dozoru nenechala, co když ti vyleze?
@kulíšek_s_bambulí Muzu se bez rejpani zeptat, jestli te fakt nejvic trapi, ze: tvoje dite vypada jako nevychovane, ze nema hranice"? Trapi te tohle ze vseho nejvic nebo jen slovickarim a napsala jsi to jen kvuli kontextu?
@J_Doe píše:
nevím jestli jsi zakladatelka, ale ty jdeš těm problémům taky pěkně naproti - necháš dítě v jídelní židličce a jdeš na záchod? To je teda hodně riskantní, dítě bych v židličce bez dozoru nenechala, co když ti vyleze?
To si taky pockam na odpoved. ![]()
@medvidka píše:
Aha, takže tatínek ho vlastně za nevhodné chování odmění, tím že ho povozí na ramenou, bravo
Ne, neodmění. Tatínek prostě zabrání činnosti, se kterou nesouhlasí, to je celé.