Nezvládám své tříleté dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
16.6.23 15:00

@J_Doe
Děkuji za jiný pohled na věc, no paradoxně já mám vystudovaný pajdak, takže o vývojové psychologii toho vím dost. Jenomže mě nějak na Md prostě nefunguje mozek :zed: prijdu si jak imbecil, všechno zapomínám, nic nestíhám a to me taky hrozne trápí. A problém bude taky určitě ve mě, znám pravidlo šťastná máma= šťastné dítě. Já se na sobě fakt snažím pracovat, jen bych potřebovala asi trochu času pro sebe, ale ten mladší je pořád kojený, staršího si často bere tatínek na procházky třeba i na 3-4 hodiny, ale to já většinou buď uklízím a nebo si chvíli dáchnu s tím mladším.
Hodně jsem se nad sebou zamyslela po přečtení všech komentářů ač některých ne zrovna příjemných, ale člověk potřebuje sebereflexi.

• Citovat
  • Upravit
2377
16.6.23 15:53

Taky máme hodně temperamentniho kluka a jasně, že tomu pomáhá, když je máma v pohodě, ale takový dítě ti dá strašně sežrat každou tvoji chybu a pak je to začarovaný kolotoč. Kolik přesně je chlapečkovi? U nás bylo blbý období tak od tří a čtvrt do tří a třičtvrtě. V létě mu budou čtyři a je to mnohem lepší. Já se víc snažím, on trochu vyspěl, což je fajn kombinace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
16.6.23 19:35
@Anonymní píše:
@J_Doe
Děkuji za jiný pohled na věc, no paradoxně já mám vystudovaný pajdak, takže o vývojové psychologii toho vím dost. Jenomže mě nějak na Md prostě nefunguje mozek :zed: prijdu si jak imbecil, všechno zapomínám, nic nestíhám a to me taky hrozne trápí. A problém bude taky určitě ve mě, znám pravidlo šťastná máma= šťastné dítě. Já se na sobě fakt snažím pracovat, jen bych potřebovala asi trochu času pro sebe, ale ten mladší je pořád kojený, staršího si často bere tatínek na procházky třeba i na 3-4 hodiny, ale to já většinou buď uklízím a nebo si chvíli dáchnu s tím mladším.
Hodně jsem se nad sebou zamyslela po přečtení všech komentářů ač některých ne zrovna příjemných, ale člověk potřebuje sebereflexi.

Tak tohle nepochopim už vůbec. Ty to víš, jak moc mu tim škodíš a stejně to vědomě děláš? Uvědomuješ si, že to dítě nemá ještě plně dovyvinutý prefrontální kortex, který je mimo jiné zodpovědný za ovládání emocí. Uvědomuješ si, že ty ho velmi často mlátíš za chování, které je úplně mimo jeho schopnost ovládat? Jakože fyzicky toho není schopen. To je stejný, jako by si trestala novorozeně za to, že se neumí posadit nebo samostatně chodit. Ty jsi dospělá, tvůj mozek je zcela vyvinutý a stejně se neumíš ovládat a na malého řveš a biješ ho. Za chování, které ty sama děláš. Od koho se to má naučit? Vrchol všeho mi přijde, že ty sama jsi tu nedávno psala, že ho přestáváš mít ráda. To je úplně šílený a on to z tebe samozřejmě cítí.

• Citovat
  • Upravit
18304
16.6.23 19:44
@Anonymní píše:
@J_Doe

vystudovaný pajdák? super

Fakt tě neomlouvá ani to, že jsi doma, kde se dá vše v klidu zvládnout.
Víc času pro sebe? Vždyť ti ho manžel dopřává, ale ty ho neumíš využít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
16.6.23 21:29

Taky máme takového hodně temperamentniho divocha, co se občas dokáže pěkně vzteknout, ale přišla jsem na jednu věc - on se dokáže hrozně unavit (a taky vyhladovet) za mnohem kratší dobu, než bych čekala.
Asi jak dělá všechno tak intenzivně, najednou to ten mozek přestane zvládat, unaví se, pretahne, a pak je řev kvůli každé maličkosti (z našeho pohledu).
A to se mi někdy zda, ze jsme skoro nic nedělali, tak přece nemůže být po 3 hodinách po probuzení unavený.. A ono jo:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9082
16.6.23 21:35
@Tosidelassrandu píše:
Tak tohle nepochopim už vůbec. Ty to víš, jak moc mu tim škodíš a stejně to vědomě děláš? Uvědomuješ si, že to dítě nemá ještě plně dovyvinutý prefrontální kortex, který je mimo jiné zodpovědný za ovládání emocí. Uvědomuješ si, že ty ho velmi často mlátíš za chování, které je úplně mimo jeho schopnost ovládat? Jakože fyzicky toho není schopen. To je stejný, jako by si trestala novorozeně za to, že se neumí posadit nebo samostatně chodit. Ty jsi dospělá, tvůj mozek je zcela vyvinutý a stejně se neumíš ovládat a na malého řveš a biješ ho. Za chování, které ty sama děláš. Od koho se to má naučit? Vrchol všeho mi přijde, že ty sama jsi tu nedávno psala, že ho přestáváš mít ráda. To je úplně šílený a on to z tebe samozřejmě cítí.

Kde píše, že ho přestává mít ráda? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.6.23 21:38

@Tosidelassrandu
@Tosidelassrandu
No vím, že to není úplně ideální, bohužel jsem jen člověk a dělám chyby. Nejsem stroj a už vůbec nejsem dokonalá. Určitě ho nemlátím za to, co není schopen ovládat. Já jsem nikde nepsala, že ho doslova mlátím, to zní jako kdybych ho každý den mlátila vařechou a ne jednu o něj zlomila. :zed:
Nežiješ s námi, nemůžeš vědět, jak tady fungujeme a děláme věci. Ano občas zvednu hlas to, ale neznamená, že po něm křičím pernamentně.
Také jsem nikde nepsala, že ho nenechám projevit plně své emoce v tomhle ho naopak podporují.
A vůbec nevím, kde jsi přišla na to, že jsem psala, že ho nesnáším tohle je fakt hloupost.
Ono je hrozně jednoduché člověka odsoudit a udělat si vlastní obrázek.
Já se nechci obhajovat, dělám chyby a svých chyb jsem si vědoma, proto jsem si přišla pro radu, jak s tím vším naložit.

• Citovat
  • Upravit
Tosidelassrandu
16.6.23 21:39
@Serpentini píše:
Kde píše, že ho přestává mít ráda? 8o

https://www.emimino.cz/…utne-475884/

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.6.23 21:55

@Tosidelassrandu
Já tam ale o tom, že ho nemám ráda nepíšu vůbec nic. Měla jsem podzimní depresi, která se vyřešila, ale není tam ani zmínka o tom, že bych jej neměla ráda. Samozřejmě leze mi občas na nervy, ale nadevše ho miluju a chci pro nej to nejlepší, proto jsem založila tuhle diskuzi abych vyzkoušela jiné věci jak na něj, rozumíme si? Ta diskuze je o tom, že po na něj nechci zvyšovat hlas a nechci mu dávat přes zadek.
Je to taky o tom, abych si uvědomila co dělám špatně. Není to o odsouzení, nebo lynčování moji osoby.
Jak jsem psala odsoudit člověka je hrozně jednoduché.
Já se však pro své děti snažím dělat maximum, co to jde opravdu.

• Citovat
  • Upravit
6381
16.6.23 22:02
@Tosidelassrandu píše:
Tohle je fakt smutný číst. To je taková česká klasika - pořídit si dvě děti blízko sebe, aby přece byli “ parťáci” a absolutně si nic nezjistit o vývoji dítěte, jak mentálně fungujou v určitým věku, jak jim správně stanovovat hranice, jak jim do života přivést sourozence a pak to dítě akorát mlátí a řvou na něj, protože to dítě se nechova podle jejich představ.

Já s tebou souhlasím. Mám děti 3,5 roku od sebe. Bohužel se podařilo až po 40.
Je to náročný, to dítě ve třech letech opravdu není ready na to respektovat mimino. A stará matka nemá dost sil a trpělivosti se rozdvojit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
16.6.23 22:04
@Anonymní píše:
@Tosidelassrandu
Já tam ale o tom, že ho nemám ráda nepíšu vůbec nic. Měla jsem podzimní depresi, která se vyřešila, ale není tam ani zmínka o tom, že bych jej neměla ráda. Samozřejmě leze mi občas na nervy, ale nadevše ho miluju a chci pro nej to nejlepší, proto jsem založila tuhle diskuzi abych vyzkoušela jiné věci jak na něj, rozumíme si? Ta diskuze je o tom, že po na něj nechci zvyšovat hlas a nechci mu dávat přes zadek.
Je to taky o tom, abych si uvědomila co dělám špatně. Není to o odsouzení, nebo lynčování moji osoby.
Jak jsem psala odsoudit člověka je hrozně jednoduché.
Já se však pro své děti snažím dělat maximum, co to jde opravdu.

Píšeš tam, že ho začínáš nemít ráda.

Maximum bys dělala, kdyby ses alespoň snažila pochopit fyzické limity a schopnosti malého dítěte, začala se ovládat, když to teda žádáš po ně a přestala ho fyzicky i psychicky trestat. Takhle se opravdu hranice nestanovujou. Respekt si nevyřveš a nevymlátíš, víš?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.6.23 22:07

@Dollorres
My druhé ditko, takhle brzy neplánovali, otěhotněla jsem neplánovaně přes HA která se bere při kojení. :nevim:
Samozřejmě není to omluva, ale já jsem,,plánovala” mnohem větší věkový rozdíl, no možná jsem vtehdy ani druhé ditko nechtěla. Měla jsem velmi těžký porod, takže jsem se toho druhého šíleně bála. Upřímně jsem z druhého těhotenství moc nadšená nebyla a teď se za to zpětně stydím.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.6.23 22:14

@Tosidelassrandu
Přehlédla jsem to, v té době to byl zřejmě jen pocit. Miluju ho, je to moje dítě, můj syn.
A jak můžeš vědět, že se to nesnažím pochopit? Kdybych se to nesnažila pochopit, denně bych o tom nepřemýšlela, nediskutovala tady.
Neřešila to i s jinými lidmi, jenomže jak jsem psala, jsem člověk a ne robot a občas dělám zkratka chyby. Pokud ty si nikdy nekřičela po svém dítěti a nedala si mu přes zadek, super. Závidím, já jsem se bohužel ještě nedostala na takovou mentální úroveň a jsem psychicky zřejmě úplně v pr*eli a ano děti jsem měla mít mnohem později, jak už jsem tu někde psala, ač bohužel nemůžu to vzít zpět, čas nemůžu vrátit zpátky a dát pryč je taky nemůžu, nejsou to hračky. Tak co mám tedy podle tebe dělat? Protože opět jsme u toho, odsoudit člověka místo pochopení je velmi jednoduché. Jenom ještě dodám, nechci politování pro to jsem si opravdu nepřišla. Přišla jsem si pro radu, jak s nim lépe pracovat a komunikovat, protože mi přijde že mě vůbec nevnímá a je to jako kdybych házela hrách na stěnu.

• Citovat
  • Upravit
450
16.6.23 22:37

@Aneta.Berg mozem sa spytat z akych knih cerpas, alebo kde si prisla k info ako takto vychovavat deti? A inak pripomienka, ze od teba zakladatelka tiez nedostala moc konstruktivne rady, len kritika jak to dela spatne…napr jak si pisala, ze das detom najavo ze si nestastna bo prudi? To znamena co? Sa posadis a zacnes plakat? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9082
16.6.23 22:51
@Tosidelassrandu píše:
https://www.emimino.cz/…utne-475884/

No koukám, že nejde o období vzdoru, když to bití a řvaní po dítěti trvá nejméně už skoro rok. Každopádně jsou ty diskuze hodně smutné čtení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí