Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Holky ač sama mám 4 děti (tři z toho už dospělé), tak sestra má 2,5 letou holku, která je, jak já tvrdím „malý satan“![]()
![]()
.
Neplatí na ni nic, v mžiku je na okně, na kuch. lince, rozladí rádio, otevře DVD, zkrátka a dobře-neřízená střela.
Neposlechne ať se jí zakazuje cokoliv ani po dobrém, ani po zlém-navíc problém je ten, že kousek od sestry bydlí mamka a co sestra malé zakáže nebo ji za něco potrestá, tak u babičky, trest za stejnou věc není (babička si to nechce u malé rozházet). Když mamka nebo ségra o malé něco mluví, že provedla-malá má obličej, jak rohlík-vysmátá.
Bije děti i dospělé (v mateř. centru), respekt nemá z nikoho, už mám pochybnosti jestli se nejedná o poruchu.
Tak 2,5 lete ditko mam. Taky umi poradne blbnout, ale vi ze kdyz uz se zlobim ja tak uz to prepiskla.
Neni to taky trosku tim, ze vi ze u babicky ji to projde, tak proc by to neproslo u mamy?
A ona vychovava dcerku sama? Nebo kdyz ne co na to manzel? Na nase obe decka rozlobeny tatka plati.
No asi s tím nic nenaděláš. Je to dítě Tvé sestry a ona ho nezvládá. Něco podobného mám já s mojí sestrou. Občas jsem jí poradila, ale stejně si vede svou.
Tak pokud dítku nikdo pevně neurčí mantinely, bude stále zkoušet, co ještě může a smát se ostatním do očí, protože ví, že mu to projde.
A vzhledem k tomu, že to není tvé dítě, tak s tím bohužel nic neuděláš.
Taky mám 2,5 letou cácoru. Sestra má stejně starého syna a co on občas vyvádí nebo co mu dovolí, to vždycky s manželem oba koukáme
Ale je to jejich dítě a jejich výchova, takže se jim do toho nepletu.
Nestavila se cela rodina k dceri od narozeni, jako k poupatku benjaminkovi?
Co vse smi? Asi ted bude sestra muset zasahnout a budete vsichni furt muset vysvetlovat, kdyz bude chtit neco vyzkouset nechala bych ji, at si zkusi.
Edit. Ale pokud sestra nenastavi nejake ty mantinely, ty stejne nic delat nemuzes je to jeji dite
Příspěvek upraven 21.03.13 v 15:21
Manžel je od rána do večera v práci-ségra měla malou v 35.letech, nejdříve, že ji nebude bít (ani ji neplácne) a teď si s ní neví rady. Já mám taky dceru (bude ji 11) a tohle neznám, vždy se u nás mluvilo, vysvětlovalo, žáden křik a ani tresty nemusely být. Jsem z toho v šoku a nejhorší na tom všem je, že mamka (má 67.let), malou nezvládá, ale ségře to neřekne, chce ségře pomáhat a přitom hlídání malé je očividně nad její síly, už jsem dnes ségře vpálila, jestli čeká až to dopadne tak, jak to slyšíme každou chvíli ve zprávách, že se něco stalo (nechci malovat čerta na zeď).
Možná, že se mnou ostatní nebudou souhlasit, ale mně spíš přijde, že za tohle může babička… Maminka může nastavit mantinely, jaké chce, ale pokud je někdo porušuje, pak ona za to přece nemůže. Ve výchově je potřeba důslednosti a stejného metru. pokud babička není schopná hranice dodržet, pak je jasné, že dítě v tom má zmatek a podle toho neustále zkouší hranice posouvat a zkouší, co to jde. Jinak o bití to není. Já také své děti nebiju, prostě se jim snažím zamezit v posouvání hranic jinak.
No a další věc může být i skutečně i třeba hyperaktivita, pak je ale potřeba tomu uzpůsobit i chování k dítěti a snažit se ho zklidnit - číst si s ním, kreslit, prostě zamezit nadbytečnému výdeji energie, nabídnout nějakou alternativu k tomu řádění (a to i samozřejmě pokud dítě hyperaktivní není).
Co vlastně s babičkou podnikají? Já vím, jak je moje maminka z dětí zdrchaná. Ale taky si je neumí ukočírovat a dovolí si k ní to, co by si ke mně ani manželovi nikdy nedovolily, protože ona povolí i to, co normálně povoleno není ![]()
Řekla bych že v každem případě, si za to může sama. Třeba se snažila vytyčit mantinely, ale bohužel zřejmě o tom dost jasně neiformovala babičku. Babičky jsou od toho aby rozmazlovaly, ale sama maminka musí říct co už je přes čáru a co neschvaluje. Mám 2 leteho syna a taky je to ďábel, ale poslechne( sice až se zvednu, ale přece
) Svoji mamince jsem upřímně řekla co nechci aby mu tolerovala. Pochopila to a snaží se to dodržovat. Tady to je hlavně o komunikaci.
a hyperaktivita se projeví až daleko později, ale ne tak že je akční to s tím nemá nic společného, dle mých informací. Z toho bych strach tak brzo neměla.
Dadeli, hyperaktivita se projevuje už od narození, jen se nedá diagnostikovat, protože jsou to takové příznaky, které se dají zezačátku lehce zaměnit nejdřív s kolikou, pak s temperamentem apod. On ten mozek určitou dobu dozrává a u každého je to jinak, takže některé dítě z toho „vyroste“ a jiné ne a pak se zjistí, že je to způsobené právě třeba hyperaktivitou. Ale samozřejmě rozjívenost dětí kromě výše uvedeného může způsobovat i nedůslednost ve výchově, případně nedostatečná pozornost vúči dítěti, které pak na sebe takto upozorňuje.
Babička může být rozmazlovací jen pokud pravidelně nehlídá. Pokud dítě vidí babičku jednou za uherský rok, pak na nějakých mantinelech tolik nezáleží, ale pokud babička pravidelně hlídá, tak prostě musí dodržovat určitá pravidla a pokud jsem správně pochopila úvodní příspěvek, tak tahle babička po dítěti nic nevyžaduje, aby nebyla špatná, aby si dítě nerozházela. V tom je podle mě zakopanej pes. Tady jakékoliv mantinely nastavené matkou nejsou k ničemu, pokud není nikdo, kdo by je dodržoval
Jenže tím je bohužel nbarušena celá výchova - pokud dítě vidí, že to jde u babičky, tak to zkouší na všechny.
Prostě zlobí Malá je taky docela čert a zkouší, kdo co zvládne. Manžel si jí hooodně rozmazluje a ona si k němu celkem dovoluje. Plácne ho, řve na něj..na mě si to nedovolí, já si to jen tak nenechám líbit, jsem si ní celý den, nechat si vše líbit, to by mi taky mohlo jebnout, že. Byl ted tady dětský lékař, na naší druhou malou se kouknout v šestinedělí a naše slečna před ním zrovna předvedla, co umí a manžela bouchala, ječela, něco jí nechtěl dát…on jen tak seděl a viděla jsem, jak mu cukají koutky. Pak říká, že tohle si dovolit nesmí, že KAŽDÝ člen rodiny musí k dítěti přistupovat stejně, pokud každý bude jinak, i ona se bude ke každému chovat jinak. Toho zmlátí, toho ne, k tomu si to nedovolí, toho zase zmlátí…Hlky mají pravdu, jestliže ona něco zakáže, babi povolí, to je jak vychovávat nevychovávat. Asi by si to nejdřív měli vyjasnit ony dvě. Pak samozřejmě pokud šteluje rádia, důrazně to zakázat, ne to vzdát, být bezradná. Ono až teprve ted začíná pravá výchova, ne u miminka. Tohle je už to pravé zlobení a zkoušení kdo z koho.
držím palce, zdravíme s malou velkou zlobivkou
![]()
Ano, ano, babicka nesmi vse povolit. Znam to od tchyne ja zakazu ona povoli takze kdyz jsme u nich mala me absolutne neposlechne a pak to zkousi i doma.
Holky ač sama mám 4 děti (tři z toho už dospělé), tak sestra má 2,5 letou holku, která je, jak já tvrdím „malý satan“
.
Neplatí na ni nic, v mžiku je na okně, na kuch. lince, rozladí rádio, otevře DVD, zkrátka a dobře-neřízená střela.
Neposlechne ať se jí zakazuje cokoliv ani po dobrém, ani po zlém-navíc problém je ten, že kousek od sestry bydlí mamka a co sestra malé zakáže nebo ji za něco potrestá, tak u babičky, trest za stejnou věc není (babička si to nechce u malé rozházet). Když mamka nebo ségra o malé něco mluví, že provedla-malá má obličej, jak rohlík-vysmátá.
Bije děti i dospělé (v mateř. centru), respekt nemá z nikoho, už mám pochybnosti jestli se nejedná o poruchu.