Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
A co třeba dodělat střední a odjet někam do zahraničí. Vydělat aspoň nějaký prachy a naučit se jazyk. V Praze se určitě práce s cizím jazykem bude hledat lepe. Jakou školu teď děláš?
No na zacatku jsem si myslela, ze je ti pres 20 a zbytečne se stresujes. 34 let, 2 roky skoly k dokonceni, to je jina
Hypoteku na 30 let budes splacet do duchodu.
Pokud chces rodinu, zamer se na hledani partnera a pak se uvidi, treba bude bydlet jinde, prestehujete se. To vse se uvidi.
Pokud nebudete mit na koupi, tak proste najem, co jineho. Pokud budes singl, tak spolubydleni. V zahranici duchodci pronajímaji pokoje studentum, aby se o naklady podelili.
Já trochu nechápu nároky hodně mladých lidí, co jsou single, studují a rozčilují se, že si nemohou koupit byt. Není to mimo, očekávat, že v mládí při studiu jako single nedošáhnu na hypotéku? Když si vzpomenu na nás s mužem, tak nejdřív jsme bydleli na koleji, studovali, brigádničili, pak jsme do podnájmu šli bydlet spolu, protože sami bychom to neutáhli ani náhodou. Až poté, co jsme dostudovali a začali aspoň trochu víc vydělávat, tak jsme si koupili malé 1+1 a zatímco naši vrstevníci třeba měli pomoc od rodiny a mohli si dovolit dovolené a tak, tak my jsme všechno dávali do hypotéky. Takže ani před lety to nebylo jednoduché. Dnešní generace mladých lidí po střední má zase větší šanci, že má movitější rodiče, kteří jim časem třeba nějak vypomůžou. Ani tehdy bychom nedosáhli na hypotéku, kdybychom byli každý single.
@Anonymní píše: Více
Ony to nejsou až tak nároky jako spíš stížnosti na to, že někdo měl ten start jednodušší. Když měl někdo možnost nakoupit byty za zlomek dnešních cen (v poměru k platům) a ještě něco zdědil, tak se žije o poznání lépe než těm, co takové štěstí neměli. Možnosti sice máme všichni (až na extrémy, nemocné apod.) stejné, ale někdo na tom startu byl o dost metrů napřed.
Smiřuje se mi s tím těžko ![]()
Ale tak doba je taková, jaká je. I když budrme muset žít celý život v nájmu, reálně se nemáme špatně. Jsou části světa, kde jsou na tom mnohonásobně hůř.
@Janli píše: Více
No hodně daleko jej musíš strčit. Tak daleko, že začíná být velmi nekomfortní dojíždění do toho velkého města. Přesně tam začínají levnější nemovistosti.
@Cenarius píše: Více
Práce je všude. ![]()
Navic jsem reagovala na příspěvek, že byt nekoupíš nikde.
@sobospaly píše: Více
To je jasné. Sami jsme měli hodně těžký start a holý zadek, ale protože jsme byli dva, tak jsme to postupně nějak zvládli. Já se nechci zakladatelky dotknout, ale mít ve 34 letech jen základku, tak co dělala předchozích 20 let? V tomhle je třeba extrém, zároveň jakkoliv měla těžký start, tak pokud byla fyzicky zdravá, tak mohla některé věci a kroky udělat dřív. Co tím chci říct, že je trochu mimo si ve 34 ztěžovat na těžký start do dospělosti. A ano, pokud se hrabala třeba z drog, z divné rodiny atd., tak je to blbý a náročný, ale pořád mohla mít postupně šanci si hledat i partnera a mít díky němu trochu lepší možnosti. Se základním vzděláním to mají single lidi prostě těžší, než když jsou aspoň dva.
Je blbost lpět na Praze, když má člověk typ zaměstnání, která najde i jinde. My v Praze žijeme, ale přišli jsme sem na přelomu tisíciletí, kdy sehnat práci jinde bylo těžké a máme oba profesi, ve které bychom jinde práci hledali jen těžko. Vychovali jsme tady tři děti a upřímně doufám, že se jednou budou živit něčím takovým, aby právě na Prahu vázaní nebyli. Teď zrovna vyšel článek, že v Jižních Čechách i třeba na Královéhradecku je kvalita života daleko vyšší.
@Anonymní píše: Více
Hele tohle je těžký. Někdo začíná s holým zadkem, ale má alespoň vzdělání, které mu umožnili rodiče. Někdo nemá ani to, ani podporu rodiny, musí vzít fyzicky náročnou práci na směny a to se pak těžko dodělává škola. Nikoho bych neodsuzovala.
@Serpentini píše: Více
Já to neodsuzuju, chápu to. Jen mi přijde mimo, že člověk se základním vzděláním se rozčiluje, že nemá na samostatný život v Praze. Prostě mi přišlo jakoby zakladatelka nebrala v potaz, že něco může změnit i ona sama a že ty věci jsou řešitelné. A že pokud mám tak komplikovanou situaci, tak třeba musím z něčeho slevit, udělat kompromis. Málokdo single, se základním vzděláním bude mít na samostatný život v Praze bez sdíleného bydlení. Ano, těžký start, školu, všechno beru… ale prostě život v Praze je kolikrát drahý i pro lidi, co mají vzdělání a špatně placenou práci a spousta lidí některé věci dá jenom proto, že prostě má ten druhý příjem partnera.