Nikdy nebude vlastní bydlení - smířili jste se s tím?

Anonymní
20.6.25 09:52

Nikdy vlastní bydlení

Ahoj, jak jste se smířili s tím, že budete celý život v pronájmu když nemáte prostě dost peněz na koupi, nic jste nezdědili ani nevyhrali, na hypotéku nedosahnete?
Ono koupit si i nějakou malou chatku stojí hodně peněz.
Bydlím v Praze, spolubydleni, ale radši bych do bytu, stačí malá garsonka, ale ty ceny jsou šílené. A příspěvek na bydlení také nedostane každý, hlavne je to ostuda prijit za majitelem, aby napsal kolik platíte nájem a energie. Řešením by bylo bydlet někde jinde, ale kde. V Praze mám dálkově školu, to mě drží, ještě 2 roky i práci, doktory.
Nějak jsem se smirila s tím, že radši budu bezdětná, neumím si to představit že bych si někoho třeba našla a platili bychom 20-30000 měsíčně jen za nájem. Plus dítě stojí také velmi mnoho peněz.
Nevím jak to řeší lidé, co nepracuji ani jeden nebo jen jeden z nich a pořídí si děti, kde s nima pak bydlí? Nebo dítě jim odeberou do ústavu a oni ho jen navštěvují?

Jenže když se odstěhují někam na vesnici, zase zaplatím dost peněz na dojíždění do práce do Prahy.

Kde budou lidé bydlet třeba za několik let, když nebudou mít prostě na nájmy?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9037
20.6.25 10:06

Zas se píše článek?
Prostě budou bydlet v nájmu nebo budou studovat, řešit vlastní kvalifikaci a řešit práci, ať mají dostatečně velký příjem. Pravděpodobně si pořídí menší bydlení. Už nebude tak veliké, jak je třeba teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
20.6.25 10:10

Je běžně, ze ve městě je bydlení dražší, zato výdělky jsou také vyšší.
Pokud nedosáhneš na vyšší výdělek, ktery ti vyšší náklady kompenzuje, bezne se lidé stěhují dal. Znám dost lidí, co dojíždí do Prahy za praci z Poděbrad, Kolína, Pardubic i z vetsi dalky. Spousta firem také nabízí různé varianty práce z domova, takze jezdí jen treba 3× týdne.
Pokud pracuješ rukama za minimální mzdu, za stejnou minimální mzdu budeš pracovat i v Penny marketu ve Strakonicích a proste nevydelas na zivot v Praze.
A ano, koupit si novy byt v Praze uz je dneska sci-fi i pro lidi s nadprůměrnými příjmy. Ale porad jsou v nabidce i starsi byty, které nejsou za 15+ Mega.

• Citovat
  • Upravit
56131
20.6.25 10:17
@Anonymní píše: Více

Proč se neodstehujes třeba do Kralup, na Mělník, Libčic, Roudnice? Všude se dá dojizdet uplne v pohodě a ceny jsou lepší. Promiň, ale jen blbec trvá na Praze ve tvé situaci.

Příspěvek upraven 20.06.25 v 10:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.25 10:18

Ono koupit si byt je teď scifi po celé republice

• Citovat
  • Upravit
78
20.6.25 10:18

Já sama jsem se s tím nesmířila, spíš se s tím učím žít. Víc si hlídám psychickou hygienu – nepřepínat se porovnáváním s lidmi, co něco zdědili nebo měli štěstí. Přijímat, že nájem není selhání. Není to ani ostuda. Je to fakt. A i v pronájmu může být klid, pokud člověk najde stabilitu a bezpečí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3717
20.6.25 10:19

Odstehuj se mimo Prahu, nebo si najdi lepší práci ;) Kde pracuješ, co umíš, proč nemůžeš mít lépe placenou práci? Nebo odjed na rok do zahraničí, vyděláš si více a echt, když teď ti nevadí spolubydlení, tak bys možná po roce přijela s nějakýma penezma na 20% zaklad na hypotéku na garsonku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.25 10:22

Určite se odstěhovat chci, chci si najít nějakou menší garsonku, v Praze jsou byty extra drahé. Nevydelavam tolik, protože mám základní vzdělání a střední dodělávám dálkově.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.6.25 10:25

Jen se trochu bojím toho dojíždění, že tom bude velmi drahé, po Praze mám litacku na rok

• Citovat
  • Upravit
3717
20.6.25 10:27

To víš, když není extra nějaké vzdělání, tak se na to vydelava tezce, ale da se to. Kde teď pracuješ? Potažmo co děláš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56131
20.6.25 10:27
@Anonymní píše: Více

Hele, to dojíždění do cca vzdálenosti Roudnice je v pohodě. Kolik platíš za bydlení v Praze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.25 10:30

12000

• Citovat
  • Upravit
Anonymní

Dělám úklid

• Citovat
  • Upravit
7719

Podle toho co píšeš tak jsi ještě mladá, až si najdeš dlouhodobého partnera/manžela tak si přece můžete vzít hypotéku spolu, ale ano, asi bude ještě hůř. V ČR je to holt nastaveno na to vlastnické bydlení, na lidi v nájmech se někteří koukají jak na lůzu, všimla jsem si toho mockrát i tady, ale vzhledem k situaci, která se zřejmě v nejbližší budoucnosti nezlepší, ale zhorší se i tohle asi začne přehodnocovat. My v rodině byt máme, ale ne v Praze, v Praze bydlíme v nájmu i s dítětem kvůli práci, protože tady je pořád, bojím se, že kdybych byla někde v regionu a přišla o ni tak budu mít problém si najít jinou, vlastně jsme do Prahy „utekli“ když jsem přišla o práci (na druhé straně ČR) za covidu a měla jsem strach, že si nic nenajdu, v Praze jsem našla hned. Ono i když se říká, že máme nejnižší nezaměstnanost v EU tak se to netýká všech měst a regionů, občas se dívám na nabídky v rodném okresním městě jen tak pro zajímavost a je to stejná bída jako pamatuju celý život a taky se dívám na ceny nájmů, které samozřejmě rostou taky a to už je teda ta Praha lepší i když drahá.
A manžel (cizinec) má teda u nich bydlení u moře až nás tu přestane bavit platit nájem :lol: Ale ani tak bych tam asi úplně žít nechtěla, zatím to neřešíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9037
20.6.25 10:31

12000 v Praze je solidní. Buď ráda, že ho máš. U nás i na dědině platí nájemníci víc za byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel