Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtela bych se Vas zeptat jake mate zkusenosti s nitrodeloznim teliskem, pripadne zda znate nejakou jinou alternativu… Mam dve deti a chtela bych si
ho nechat zavest, ovsem jeho spolehlivost neni takova, jako treba u hormonalni antikoncepce. Ja bych nebyla schopna jit v pripade nechteneho tehotenstvi na potrat, sterilizovat se nechat nechci… Hormony brat ze zdravotnich duvodu nemuzu.
Tak jak je to s tim teliskem?
Jana
Ahoj.
Sice jsi psala, že nemůžeš hormony, ale nevím jak ti vadí. Třeba u podkožního implantátu, který je sice taky hormonální, nedochází k takovému zatěžování trávícího systému jako u tabletek. I tím, že máš klid na 3 roky a většinou se dost omezí menstruace, je tenhle způsob antikoncepce zajímavý. Četla jsem, že se menstruační potíže u nitroděložního tělíska zhoršují a riziko zánětu se zvyšuje. Ale na druhou stranu můžeš mít imunitní reakci proti implantátu a ten se pak musí vyndat nebo Ti nesednou použité hormony. Pokud Ti vadí umělé hormony celkově, tak Ti tento příspěvek moc nepomůže. Ale aspoň něco.
Přeju Ti, ať najdeš to nejlepší řešení. Aki.
Ahoj Jani, nevím, jestli ti to pomůže, protože já mám zavedeno hormonální tělísko Mirena. To produkuje velmi nízkou hladinu hormonu po 5 letech ho musím vyměnit. Zatím jsem spokojena, nemám totiž díky němu menstruaci, nemusím myslet na tabletky a je to pohodlné.
Lenka
Ahoj holky,
diky za odpovedi.
Problem je v tom, ze na hormony reaguji prisernymi migrenami. Vim, ze Mirena produkuje malo hormonu, ale neni to levna zalezitost a pokud ji nevyzkousim, nemuzu vedet, zda mi to bude delat zle… Nechtela bych si ji nechavat po mesici zase vytahovat ven.
Jana
Ahoj holky,
taky uvazuji o telisku. Mohly byste mi napsat, na jak dlouho ta Mirena vydrzi a jak to vychazi cenove??? Mam rocni holcicku a dalsi mimi jeste neplanuji. Diky za odpovedi.
Jo jeste, jak dlouho trva zavedeni????
Diky Kajka
Nevím jestli jste už slyšely o tělísku Silverlilly. Je cenově víc než dostupné (do 1000,– kč), nehormonální a má několik velikostí. Mám ho od konce září a nemám na něho jedinu stížnost. Volila jsem ho proto, protože nechci brát hormony při kojení. Myslela jsem si že až přestanu kojit, začnu brát moje oblíbené „vemsiprášky“, ale nějak jsem za ten půlrok změnila názor. Přestaly mi migrény, které jsem po horm. tabletkách měla a nemusím na ně pořád myslet. Co zavedení, kterého se holky hodně bojí? Je to bolestivé asi jako silnější MS, ale fakt je to jenom pár vteřin, které za výsledek určitě stojí. Tělíko se prý dají zavádět i při MS, prý to tolik nebolí, ale lékař mi řekl, že při kojení bych taky mohla čekat ještě rok a po dvou porodech už se to dá zavést i bez MS.
Radka
Ahojte,
já mám tělísko od úterý, jmenovalo se myslím Multiload a stálo 525,–Kč. Koupila jsem si ho na předpis v lékárně, Dr. mě potom vyšetřil, přeměřil a tělísko zavedl. Jediná nevýhoda zatím je, že od té doby slabě krvácím, ale to se prý má upravit. Taky jsem nechtěla brát hormony kvůli kojení, navíc další mimi v dohledné době určitě neplánuju a na prášky bych musela myslet, takhle to mám nez problémů. ![]()
Ahoj holky,
já jsem měla tělísko zavedené asi v 18 letech. Teď jsem po druhé těhotná a po porodu se nechci vracet k „hormonům“, takže taky uvažuji o téhle metodě antikoncepce.
Chci jen napsat, že tehdy jsem ani netušila, že aplikace bude nějak bolestivá, takže jsem se nebála a Dr. mi jen řekl, že „teď to zatlačí, vydržte“. Bylo to asi 5 vteřin a nijaká bolest, kvůli které by stálo za to se bát, se nekonala. Tak jen pro uklidnění........ ![]()
Vím jen, že mi ho nedoporučoval (neměla jsem tehdy jinou možnost), protože hlavně u mladých dívek se stává, že může způsobit srůsty na vaječnících.
Od té doby ale jistě vývoj tělísek značně pokročil........... jen si znovu nechám přednést proslov o možných komplikacích a plusech a mínusech.
Určitě vám dokror poradí, jaké jsou druhy, které kolik stojí a co je na kterém lepší.........
S pozdravem
Verča, Barča 6m a pidižvík*
Ahojky, mám prosbu, mám tři neděle Danu, ted jsem dostala menzes měla jsme dva dny před tím průjem a ted ho mám stále. bolí mne podbřišek, máte někdo s tím zkušenosti? děkuji za odpověd Petra
Existuje tělísko i pro ženy, co nerodili? :/ Z HA antikoncepce mám silnou nechut k sexu..
Telisko se dnes bez problemu zavadi i tem, co nerodili. Pokud clovek nechce hormony, jsou i nehormonalni teliska, kamaradka (27 bez deti) ho ma a funguje spolehlive. Druha kamaradka (45 po dvou detech) ma Mirenu, je maximalne spokojena a nema 5 let menstruaci ![]()
Me dr taky tlacil do teliska, mam odjakziva silne a caste krvaceni, hormony ale nesnesu kvuli migrenam. Dr mi rikal, ze telisko mi to vyresi, ale nesla jsem do toho. Aby mi to srovnalo cyklus, muselo by byt hormonalni, a to riskovat nechci ![]()
Prokonzultuj se svým gynekologem, já jsem se svým domluvená, že až moje dcera zahájí pohl. život, tak jí ho zavede.
@lili355 Hleed´já beru i prášky na ředění krve, takž emoje ms stojí za to.
Ted´jsem si nechala dát nitr. tělísko se zlatem a nestačím zírat - ms i přes to vcelku normální. Nemám ani boilesti, co jsem dříve mívala.
@Anonymní píše:
Existuje tělísko i pro ženy, co nerodili? :/ Z HA antikoncepce mám silnou nechut k sexu..
Jadess ![]()
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda tu nemá někdo zkušenost se znovu zavedením tělíska. Přijdou opět vedlejší účinky, které byly na začátku? Ráda bych přešla z nehormonálního na hormonální. Děkuji za případnou odpověď. ![]()