Nizky uvazek, RP, budu platit zdravotni pojisteni?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
nizky uvazek, RP, budu platit zdravotni pojisteni?
Dobry den, chystam se od zari na jeden den v tydnu do prace… do kvetna pristiho roku pobiram RP. Muj plat nedosahne vyse minimalni mzdy… Budu si muset ted platit sama nejnizsi zdravotni pojisteni? Nebo je to socialni? Ted nevim… Predpokladam, ze dokud pobiram RP, tak nemusim… a az mi v pulce kvetna skonci, budu muset? Uz od pulky kvetna? Mam v planu si pak uvazek zvysit, ale zatim nevim, jestli ne az od zari…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
zdravotní poj.
1, Pokud pobíráš RP a budeš zamestnaná na základě pracovního poměru nebo dohody o pracovní činnosti bude zamestnavatel odvádět za tebe sociální i zdravotní pojitění procentní sazbou (4,5 zdravotní a 6,5 sociální) dle skutečné mzdy. Pokud budeš zaměstnaná na základě dohody o provedení práce, tak se tě zdravotní ani sociální poj. netýká.
2, Jakmile nebudeš pobírat RP (tj. přestanež patřit do některé z kategorie osob za které platí zdravotní poj. stát) tak zaměstnavatel bude mít povinnost odvádět za tebe zdravotní pojitění celkem alespoň z minimálního vyměřovacího základu (tj. z 8.000,– pojistné ve výši 1.080,– tudíž pokud si vyděláš např. 4.000,– tak z něj sám za sebe zaplatí 360,–, tobě z hrubé mzdy odvede 180,– a poté ti strhne doplatek do zákonné min. výše pojistného 540,–), sociální pojištění bude odvádět procentně dle skutečné výše mzdy - to se týká pracovního poměru a dohody o prac. činnosti. V případě dohody o provedení práce by neodváděl nic a ty bys měla povinnost za každý celý měsíc zaplatit zdravotní pojištovně částku 1.080,– - v tvém případě od června (a platí se do tuším 8. dne následujícího měsíce).
Doufám, že jsem to nenapsala až tak moc složitě
v podstatě platí, že pokud budeš mít klasickou prac. smlouvu tak se o tyto věci nemusíš zajímat - udělá to za tebe zaměstnavatel. Pro tebe se po ukončení RP změní, jen to, že pokud si vyděláš míň jak 8.000,– tak ti zaměstnavatel z hrubé mzdy strhne navíc doplatek zdravotního pojistného do těch 1.080,–
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, je to tak. Na druhý bod však existuje vyjímka - pokud matka nedává dítě do školky na víc než 4 hodiny denně a nebo školní dítě nechodí do družiny, tak odvádí jen příšlušná procenta z platu a nic nedoplácí. Chtělo by to informovat se přímo na pobočce zdravotní pojišťovny, u mě VZP chtěla doložit rodné listy dětí a prohlášení ze školy a ze školky a následně jsem byla přesunutá do kategorie, za kterou pojištění doplácí stát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, o tom prevedeni do kolonky matka pecujici o dite do 7 let u zdravotni pojistovny jsem slysela, ale netusila jsem, ze pak nemusim platit cele zdr. pojisteni, kdyz budu chodit na maly uvazek… jen se zeptam, dite muze tedy chodit do skolky na 4 hod a co do jesli? Tj. do 3 let veku? stejne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Už se to tady jednou řešilo, jestli to nebyla dokonce tvoje diskuze.
Na 4 hodiny a je jedno, jestli do jeslí nebo do školky, je i jedno, jesli jsou dítěti dva, tři nebo čtyři roky.
VZP systém 1 den v týdnu nepoužívá (asi proto, že to bere z pohledu péče o dítě a pokud jsi většinu dne v práci, tak o dítě většinu dne nepečuješ).
- Citovat
- Upravit
Diky, ano, uz jsem to tu jednou resila, ale jasne odpovedi jako ted se mi nedostalo…konecne vim na cem jsem… kdyz jsem se ptala na VZP koukali na me nechapave… tak asi nekompetentni osoba..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit