Nižší hodnota PAPP-A

245
26.11.12 09:53

Nižší hodnota PAPP-A

Ahoj, vůbec nevím co si o tom myslet. Jsem v 17tt. V pátek mi volala dr. že mám nižší hodnotu PAPP-A a obědnala mě na genetickou konzultaci. Nic víc mi k tomu neřekla… ptala jsem se jestli je to vážné a ona mi řela že screening vyšel dobře. Celý výkend se strachuju zda mimi bude v pořádku. Prosím neměly jste to některá v těhu taky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
teresa20
26.11.12 10:07

Pokud screening vyšel dobře, tzn. negativně a máš jen tuhle jednu hodnotu nižší, tak se zbytečně nenervuj. Mám v podstatě něco hodně podobného, celé martyrium na genetice jsem absolvovala o prázdninách. Jaká ti vyšla rizika?

• Citovat
  • Upravit
245
26.11.12 10:10

@madi No to já právě nevím o to je to horší dr. mi nic po telefonu neřekla, jen že mi na tu genetiku pošlou kartu. zítra odpoledne tam mám přijít na konzultaci. Je to k nevydržení že nic nevím… víkend byl hrozně dlouhý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
26.11.12 10:20

@Renatuška no takhle podobně se mnou jednali taky :zed: netuší jak moc můžou těhule vystresovat… no co tě čeká, genetička se tě vyptá na všechno, co se týče tvého zdravotního stavu, těhotenství tohoto nebo předchozích, potraty, vážné nemoci, užívané léky, ms… Potom s tebou nejspíš sepíše rodokmen, takže doporučuju zjistit si ty údaje dopředu, pokud nevíš, páč jinak budete telefonovat na všechny strany :lol: U nás je zajímaly vážné nemoci, potraty, mrtvé narozené děti u sourozenců, rodičů, prarodičů, sourozenců rodičů a jejich dětí, to vše od tebe i od manžela. Plus ti co už nežijí, tak v kolika letech zemřeli a co bylo příčinou ;) Je to jen tak informativní, jestli nemáte v rodině genetickou zátěž… pak nejspíš ti nabídnou odběr plodové vody nebo další genetické ultrazvuky ;)

• Citovat
  • Upravit
245
26.11.12 10:29

@madi Páne jo tohle všechno? tak to bude složité všechno dohledat. rodinu z mamčiny strany vůbec neznám… no to jim moc nepomůžu… no moc ti děkuji, už a´t ten zítřek mám za sebou. zítra ti tady pisnu jak to dopadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
26.11.12 10:32

Mně naměřili nízké Papp-A na screeningu ve 13.tt. Celkově byl výsledek negativní. Doporučili mi ještě kontrolně tripple test (taky byl negativní) a ve 20.tt kromě klasického velkého ultrazvuku i Doppler (má nějak navíc hodnotit průtok cévami či co…). Na ten jdu teď v pátek, tak jsem zvědavá.

Když jsem hledala info na netu, tak nízká hodnota Papp-A může (ale nemusí) označovat blížící se potrat, v pozdějším těhotenství způsobit malý růst plodu nebo zvyšuje riziko preklampsie. Doporučují se prý častější ultrazvukové kontroly.. No já byla ve 13 tt, 16tt a teď jdu ve 20tt.

Tak jsem na pátek celá napnutá, co mi řeknou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
26.11.12 10:46

@Renatuška asi záleží přímo na té konkrétní genetice kam půjdeš, ale co jsem tak předtím vyčetla, tak plus minus je to podobně. my třeba taky neznáme do hloubky rodinu ze strany manželova otce, tak jsme jen řekli, kolik je mu let cca a že se nestýkají, kolonku si proškrtli a bylo :mrgreen: Prostě jim jde o to, jestli nemáte v rodině nějaké postižení, vážnou dědičnou nemoc atd.. ;)

jinak tenhle výsledek ti vyšel z ntscreeningu z 13.týdnu nebo z triple testu z 16.týdnu? bych asi tipovala to druhé, když jsi v 17tt. :think:

U mě se to zjistilo už v tom 13tt, byli jsme na větším genetickém ultrazvuku v 17tt a pak na velkém UTZ v 21.týdnu a pak na samotném kardio, kde se vyšetřovalo jenom srdíčko miminka (bylo mi vysvětleno, že třeba děti s DS mají velmi často přidruženou nějakou vadu srdce). Pokaždé mi nabízeli odběr plodové vody, aby se vyloučily ty nejčastější postižení.. my jsme odmítli. Jinak teď je tu nově ještě jiná metoda zjištění případného postižení, ale není invazivní, dítě tím neohrožuješ, dělá se to jen z krve matky - tuším, že se to jmenuje prenascan (zagoogli) - je to poměrně nová metoda, ještě se o ní neví, pojišťovny ji nehradí, tudíž si ji musíš případně zaplatit - v řádu několika tisíců Kč :? Já se o ní dozvěděla teprve nedávno, na genetice nám to jako možnost nenabídli, i když to v tu dobu už u nás fungovalo :cert:

Jinak jestli tě to uklidní, tak už začínám 35.týden, miminku se vede dobře.. já měla sníženou hodnotu toho druhého hormonu, volného beta hcg.

• Citovat
  • Upravit
9821
26.11.12 10:53

DOPORUČUJU ODBĚR PLODOVÉ VODY, MY MĚLI VŠE V POŘÁDKU A NARODILA SE NÁM HOLČIČKA S GENETICKOU VADOU, NIC NEZANEDBEJ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
26.11.12 11:02

@Dita01 a můžu se zeptat s jakou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
245
26.11.12 16:12

No mě dělaly nt screening ve 12TT a v 15TT mi odebíraly krev a tam jin z krvre vyšla nějaká nízká hodnota, ale prý to není vážné když screening byl v pořádku tak nevím proč mě tam posílají, mm strach, protože mám bratra který je nevidomý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
26.11.12 16:23

@Renatuška chápu. genetickou konzultací ale nic nezkazíš, tak budu zítra držet palce. A pak napiš, jak to dopadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
26.11.12 16:43

@Renatuška no vidíš, budu držet palce. na genetickou konzultaci posílají každého kdo se nevejde do tabulek… ono hlavně, píše se to všude možně, ty genetické testy by se měly brát jako celek, buď pozitivní nebo negativní a nevypichovat jednu hodnotu, která vyjde jinak.

• Citovat
  • Upravit
245
26.11.12 17:02

Tak jo holky moc děkuji. Zítra tam mám být v jednu. tak až příjdu domů tak vám sem napíšu jak to dopadlo. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
245
27.11.12 17:42

Tak byla jsem na genetice, bylo tam asi 6 testů všechny byly na výbornou jen jedna hodnota : mají tabulku nejnižší je 0,5 a nejvyšší přez 2… já měla 0,45 takže riziko 1:100 000 takže skoro nulová na další schůzku si mě dr. nepozvala prý je to zbytečné a nic to neznamená. úplně se mi ulevilo. jen pak ve 20tt jdu na kardio, budou kontrolovat srdíčko prcka :) sama dr. mi nedoporučila odběr plodové vody stejně bych na ní nešla :) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
27.11.12 17:45

@Renatuška tak super. :dance: určitě ti spadl kámen ze srdce, co? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie